Nova razporeditev nedeljskega bogoslužja

 

NOVA RAZPOREDITEV NEDELJSKEGA BOGOSLUŽJA, NADALJEVANJE

Razumem, da so spremembe boleče. Sedaj že na lastni koži občutimo sušo duhovnih poklicev. Možnosti je v naših krajih še vedno zelo veliko. Bodimo pripravljeni tudi nekaj žrtvovati. Podobne spremembe kmalu čakajo tudi druge drugje župnije, ki imajo sedaj še lahko bolj sprejemljiv urnik nedeljskih maš.  Časi udobne dostopnosti so mimo. Prej ko bomo to sprejeli, več blagoslova bomo deležni. V naši dekaniji smo med prvimi, poleg nas doživljajo podobne spremembe na Otlici, Colu in v Podkraju in so tudi prisiljeni sprejeti manj primerne ure. V drugih dekanijah pa je takih primerov že več.

Vzemimo nedeljsko sveto mašo kot veselo dolžnost in hkrati kot izvir moči. Dovolj možnosti je, da greste k sveti maši drugje. Dodana je še tretja možnost večerne maše v Selu, ki je nekje v sredini. Tam zato v kroženju ne bo drugih tedenskih maš, ki bodo krožile tudi po podružnicah na podružnicah.

Nekaterim, najpogosteje starejšim, pride bolj prav zgodnja ura; zaradi družin z otroki prve maše ne dajemo bolj zgodaj. V Črničah je sedaj boleča sprememba na manj primerno 11. uro, v Batujah ste morali sprejeti zgodnejšo uro. Rad bi poudaril, da sem se glede ur posvetoval samo z izkušenimi duhovniki in škofijo, na določitev ur ni vplival prav nihče od župljanov. Upoštevali smo uveljavljeno pravilo, da ima dopoldansko najbolj prikladno uro največja župnija ali tam, kjer pride največje občestvo. Oboje pripada Kamnjam, zato tak razpored. Lahko bi šli tudi v red kroženja, vendar se to marsikje ni izkazalo za dobro, prihaja do zmede.

Tudi na podružnicah ne bo moglo biti vedno na reden dan. Druge obveznosti, pogrebi, osmine, 30. dnevi, pomembne obletnice … bodo marsikdaj spremenili običajni red med tednom.

Tudi pri mašnih namenih vas prosim za potrpežljivost. Zlasti za nedelje ne bom mogel nikoli zanesljivo obljubiti datuma. Tudi čas čakanja je težko določiti. Sveto mašo naročite vsaj 3, 4 … mesece prej, za maše, opravljene v Šempetru, pa pred začetkom naslednjega meseca.

Zelo vas bom spodbujal, da se boste sami dobivali pri skupni molitvi v domači cerkvi. Pomembno je, da pridemo skupaj. Nedeljska maša pa je in bo vedno temelj krščanskega življenja. Potrudimo se in širimo v okolico pravo krščansko in odprto držo.