duhovna misel, druga adventna nedelja, 4. 12. 2022

Tiste dni se je pojavil Janez Krstnik in v Judejski puščavi oznanjal z besedami: »Spreobrnite se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo!« Mt 3,1–2

 

Odlomki Božje besede na naslednjo nedeljo:
berilo: Iz 35,1–6.10
2. berilo: Jak 5,7–10
evangelij: Mt 11,2–11

 

 

 

Nebeško kraljestvo se je približalo

Neka mama je pripovedovala: »Zaletela sem se v tujca, ki je šel mimo mene. ‘Oh, oprostite mi, prosim!’ sem se opravičila. On pa je rekel’ Prosim, vi meni oprostite, nisem vas videl.’ Bila sva tako zelo vljudna, ta tujec in jaz. Poslovila sva se in šla vsak svojo pot.

Doma pa se je dogajala drugačna zgodba. Bila sem utrujena od službe. Ko sem kuhala večerjo, je sine stal čisto tiho za mojim hrbtom. Ko sem se obrnila, bi se kmalu zaletela vanj. ‘Umakni se mi s poti!’ sem zavpila. Šel je. Nekaj mu je padlo iz rok. Njegovo drobno srce je bilo prizadeto. Nisem se zavedala, kako ostro sem govorila.  Ko sem budna ležala v postelji, mi je spregovoril Božji glas: S tujcem si vljudna, svojo družino pa mimogrede prizadeneš!

Počutila sem se čisto majhno in solze so mi tekle po licih. Tiho sem šla do njegove postelje in se pogovorila.«

V službi nas bodo, če jutri umremo, zlahka nadomestili. Med ljudmi, s katerimi živimo doma in v vasi, pa je drugače. Kaj pomeni »Božje kraljestvo se je približalo«? Bog želi prebivati med nami. Čemu? Da bi te naše vsakdanje  odnose začeli živeti na nebeški način. Kaj vse bo šlo naprej, ko bomo umrli! In kaj vse bo ostalo, šlo z nami v večnost!

V letošnjem adventu si dajmo najprej priznati: Bog, potrebujemo te! Ne moremo brez tebe. Najprej potrebujemo njega, šele potem se naši odnosi zares začnejo spreminjati. Brez Boga se bomo samo obtoževali, kakšni smo in kako nam ne uspeva doma živeti lepše. On te čaka v dobri  spovedi. Čaka te v človeku, ki ti bo prišel nepričakovano na pot. Morda ti bo napoti. Čaka te v tistem, ki ti je morda najbolj zoprn. Pomagal ti bo, da mu odpustiš. In potem boš lahko odpustil sebi. Bog te čaka, da ga sprejmeš. Zato je advent. In potem boš končno lahko sprejel sebe in svoje šibke točke, zaradi katerih si največkrat grob do drugega. Čaka te, da se ne boš več čutil krivega. Božje kraljestvo se je približalo, zato ni treba več biti zazrt dol, v temo, v strahove. Ni ti treba več gledati v boleče rane. Lahko gledaš Njega.

župnik

 

Arhiv oznanil …