Nedeljska duhovna misel, 20. 9., petindvajseta nedelja med letom, angelska

»Nebeško kraljestvo je podobno hišnemu gospodarju, ki je šel zgodaj zjutraj najet delavce za svoj vinograd. Z delavci se je pogódil za en denarij na dan in jih je poslal v svoj vinograd. (Mt 20,1–2)

Odlomki Božje besede na naslednjo nedeljo:
Ezk 18,25–28
Flp 2,1–11
Mt 21,28–32

 

 

 

Ko pridnost ni del ljubezni

Gospodar je delavce najel. Vsi bi lahko ostali brez dela. Kako hitro krščansko življenje zdrsne na raven zasluženja. Staršem v pripravi na krst vedno znova ponavljam, naj otrok ne začnejo vzgajati po vzorcu »Bog te gleda, moraš biti priden.« Ali pa »Če boš priden, boš prišel v nebesa.«

Pa še bolj kot za otroke to velja za nas, ki smo odrasli kristjani v tej sedanji družbi. Ko nam svet ponudi udobje, se v veri začnemo ohlajati vsi, katerih vera ni slonela na odnosih.

Delavci v vinogradu. Na začetku so vsi zagledani v gospodarja. Srečni, da jih je poklical. Zadovoljni, da bodo zvečer imeli zaslužek in dostojanstvo delavca. Potem pa pogled zdrsne z gospodarja na zgolj človeško primerjanje.

Ko nisi več zagledan vanj, te začne motiti mnogo stvari. Nemogoče je, da te v skupnosti kristjanov ne bi zmotili drugi, ki so taki in taki. Povsem normalno je, da ti nekateri gredo na živce, da so nekateri nepravični, neiskreni … Vprašanje je, kaj boš s tem naredil, v kaj boš to opažanje obrnil. Preizkušnja pokaže, kakšni smo znotraj in na čem sloni naša vera v Boga.

Tako je tudi pri teh delavcih preizkušnja prinesla na dan njihovo resnico. Niso bili več zagledani v Gospodarja ampak v primerjanje in plačilo. Kristus s to priliko gotovo ne zagovarja starega in novega socializma, ki bi vse izenačili in podpirali lenuhe. Ni hotel postati voditelj, ki bi postavil pravičnejši družbeni red. Resnični krščanski svetniki se niso obremenjevali s tistimi, ki »so delali samo eno uro.« Njihova svetost ni v tem, da so bili pridni, temveč da so odkrili ljubezen. Sad te ljubezni pa je pridnost in odgovornost. Ne obratno.

Prilika pove, kako nevarno je živeti obratno. Koliko gorja naredi ljubezen, ki jo moraš zaslužiti. In koliko odpada o vere v kateri je ljubezen treba zaslužiti.

župnik

 

Arhiv oznanil …