Nedeljska duhovna misel, tretja nedelja med letom, 23. 1. 2022

 V soboto je po svoji navadi šel v shodnico. Vstal je, da bi bral, in podali so mu zvitek preroka Izaija. Odvil je zvitek in našel mesto, kjer je bilo zapisano: »Duh Gospodov je nad menoj, ker me je mazilil, da prinesem blagovest ubogim.« Lk 4,16–18

Odlomki Božje besede na naslednjo nedeljo
Jer 1,4-5.17–19
1 Kor 12,31–13,13
Lk 4,21–30

 

 

 

Škofova beseda ob prazniku Božje besede in sinodalni poti

V sedanjem času nas privlačita in strašita dva silovita in čudovita izbruha: prvi je osupljiv izbruh ognjenika na otoku La Palma, ki izliva gorečo in žarečo reko tekoče magme, drugi pa veličasten izbruh papeža Frančiška, ki kot goreča peč (Sir 48,1) zažiga in razpihuje sinodalni pohod sinode na vse štiri vetrove širnega sveta. Njegova beseda se dviga kakor sonce, ki »vzhaja na eni strani in zahaja na drugi strani in se nič ne odtegne njegovemu žaru« (Ps 19,7).

Na čelo sinodalnega pohoda je postavil tri strumne praporščake: vzajemno poslušanje, vzajemno delovanje, vzajemno poslanstvo. In Božja beseda današnje nedelje, vsa tri branja, nas na vso moč poganja ravno za navedenimi tremi zastavonosci. Kakor pravi zaročenka v Visoki pesmi: »V vinski hram me pelje in njegov prapor nad menoj je ljubezen!« (Vp 2,4). »Hiša Jakobova, pridite! Hodimo v luči Gospodovi!« (Iz 2,5)

Vzajemno poslušanje: »Ušesa vsega ljudstva so bila obrnjena h knjigi postave.« (Neh 8,3) Mojzes začenja svoje poročilo o desetih zapovedih z besedami: »Poslušaj, Izrael!« (5 Mz 5,1) Božja modrost vabi v Knjigi pregovorov: »Zdaj torej, sinovi, poslušajte me, blagor njim, ki se držijo mojih potov!«(Prg 8,32) Veličastna je prošnja kralja Salomona: »Daj torej svojemu služabniku poslušno srce!« (1 Kr 3,9) Priliko o sejalcu Gospod končuje z besedami: »Kdor ima ušesa za poslušanje, naj posluša!« (Mr 4,9) Za vzajemen pogovor in posluh imamo zlasti sedem duhovnih del usmiljenja: »Ti pa, sin človekov, poslušaj, kar ti govorim!« (Ezk 2,1–8; 33,1–20)

Vzajemno delovanje: »Če en ud trpi, trpijo z njim vsi udje, če je en ud v časti, se z njim veselijo vsi udje!« (1 Kor 12,26) Vsi smo na isti barki … »Ne potrebujejo zdravnika zdravi, ampak bolni … Nisem namreč prišel klicat pravičnih, ampak grešnike!« (Mt 9,12–13) »Kdo izmed vas, ki ima sto ovac in eno izmed njih izgubi, ne pusti devetindevetdesetih v puščavi in ne gre za izgubljeno, dokler je ne najde?« (Lk 15,4) »Še druge ovce imam, ki niso iz tega hleva; tudi tiste moram pripeljati!« (Jn 10,16) Za vzajemno delovanje imamo zlasti sedem telesnih del

usmiljenja: »Kar ste storili kateremu izmed mojih najmanjših bratov, ste meni storili!« (Mt 25,31–46)

Vzajemno poslanstvo: »Poslal me je, naj oznanim jetnikom prostost … in leto Gospodove milosti!« (Lk 1,18–19) Imamo trojno poslanstvo Cerkve: »Dana mi je vsa oblast v nebesih in na zemlji. Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence. Krščujte jih v ime Očeta in Sina in Svetega Duha. In učite jih izpolnjevati vse, karkoli sem vam zapovedal! In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta!« (Mt 28,18–20). »Zdaj pa ostaja vera in upanje in ljubezen, to troje; največja med temi pa je ljubezen« (1 Kor 13,13) »Tako naj svet vaša luč pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih!« (Mt 5,16)

Na naš sinodalni pohod nam na nedeljo Božje besede daje lepo popotnico tudi prerok Ozej: »Vzemite besede s seboj in vrnite se h Gospodu. Recite mu: Odpusti vso krivdo, sprejmi dobrohotnost in bomo junce nadomestili s svojimi ustnicami!« (Oz 14,3) Kakor poje psalmist: »Gospod, odpri moje ustnice in moja usta bodo oznanjevala tvojo hvalo.« (Ps 51,17) Naj tudi k vsakemu izmed nas prileti seraf z žarečim ogljem in se dotakne naših ustnic: »Glej, to se je dotaknilo tvojih ustnic: tvoja krivda je izbrisana, tvoj greh je odpuščen!« (Iz 6,6–7) Amen.

  1. Jurij Bizjak, koprski škof

Arhiv oznanil …