Nedeljska duhovna misel, misijonska nedelja, 24. 10.

Jezus je obstal in rekel: »Pokličite ga!« Poklicali so slepega in mu rekli: »Le pogum, vstani, kliče te!« Odvrgel je svoj plašč, skôčil pokonci in pohítel k Jezusu. Mr 10,49–50

Odlomki Božje besede na naslednjo nedeljo
5 Mz 6,2–6
Heb 7,23–28
Mr 12,28–34

 

 

Da bi spet videl

 »Odvrgel je svoj plašč.« To je vera. Da si še slep in že odvržeš plašč, stopiš naprej. Plašč pomeni gotovost. Pri Judih nihče nikomur ni smel vzeti plašča. Bil je nedotakljiva lastnina. »Tvoja vera te je rešila.« Vera je v tem, da ne čakaš več na gotovost. Zaupaš klicu.

Vsak od nas je imel nekoč klic. Tisto, kar te je peljalo naprej. Videl si vizijo svojega življenja in si se podal v življenje. Potem pa pride slepota. Začnemo videti sebe. In skozi sebe začnemo gledati naprej. Obsedimo ob poti.

Slepi sin Timaja (Bartimaj = sin Timaja) predstavlja človeka, ki ne vidi več. Timè v grščini pomeni čast. Malo pred tem učenci razmišljajo, kakšno čast in slavo si bodo zagotovili. Ko začnem svojo pot gledati skozi sebe. Ko me postane strah zase, ne vidim več poti pred seboj. In ker svet ne vidimo več skozi drugega, prispevamo k svetu, v katerem mnogi dejansko  ostanejo sami in ob poti. Izvrženi ali vsaj prikrajšani. Tudi te predstavlja Bartimaj. Otrok civilizacije, ki išče svoje časti in koristi. In sam ni kriv, da se je rodil v tej civilizaciji. Misijoni so danes med nami.

Misijonska nedelja nas spomni, da tega drugega sploh opazimo. Jezus je zaznal klic, opazil in se je ustavil. »Pokličite ga.«

Opaziti danes človeka ob mnogih poteh, ki jih tako naglo hodimo in vozimo vsak dan. Poklic misijonarjev je najprej v tem, da zapustijo svoj »plašč« preden imajo zagotovilo. Kar grejo k drugim. Toda opaziti drugega še ni dovolj. Ni dovolj nekaj dati ali narediti zanj. Misijonska nedelja kliče k naslednjemu koraku. Ponovno videti skozi drugega. Skozi drugega sebe spet vidim v pravi podobi. Spomnimo se, ko smo bili zaljubljeni. Zaljubljenost je le klic in obljuba prihodnjega. Potem, ko ugasne, ne verjamemo več.

»Kaj želiš, da ti storim?« »Da bi spregledal.« Da bi ponovno videl in zmogel hoditi naprej. Evangelist prav poudari, da je potem hodil naprej.

Zmoreš hoditi naprej? Ali te v tem svetu obdaja strah? Saj veliko delamo vsak teden in veliko se premikamo. Ali pa hodiš zares naprej?

Vrstni red nam je torej dan. Najprej odvrzi svoj plašč in kar vstani. Potem pa tudi ti Jezusu naravnost povej, kaj bi rad. In Prosi, da bi spregledal. Ponovno videl skozi drugega. Vera in ljubezen hodita skupaj. To kliče misijonska nedelja.

župnik

 

Arhiv oznanil …