Duhovna misel, 5. velikonočna nedelja, 19. 5.


»Otroci, le malo časa bom še z vami. Novo zapoved vam dam, da se ljúbite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubíte med seboj! Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen.« (Jn 13,34–35)   

Odlomki Božje besede na naslednjo nedeljo:
Apd 15,1–2.22–29
Raz 21,10–14.22–23
Jn 14,23–29

 

 

 

Tisti, ki se ljubijo

Večkrat se spomnim zgodbe z radijskega misijona, kako je neki poslanec Svetega sedeža šel v Vietnam iskat kristjane, vendar jih ni našel. Hotel se je že vrniti, ko se je nekemu možu posvetilo: »Mislim, da iščete ’tiste, ki se ljubijo’. Te pa poznamo, peljal vas bom v notranjost dežele.« Vietnamci niso poznali besede »kristjan«, ampak so imeli zanje drugo ime. Kristusa je torej mogoče prepoznati v življenju resničnih kristjanov.

Sredi velikonočnega časa beremo odlomek, ki bi spadal v post. Toda beremo Gospodovo oporoko, ki je bila napisana prej in smo jo zdaj odprli in je šele sedaj pravilno razumemo. Dal nam je novo zapoved. Boga je mogoče prepoznati samo v ljudeh, ki živijo to zapoved. Jezus je po vstajenju pravzaprav odvisen od našega življenja. Lahko se razodeva samo po nas, ki smo njegovo vidno telo.

Zapoved: »Da se ljúbite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil,« ni več ena izmed desetih zapovedi, ki bi se jih otroci učili pri verouku. Je povsem nova zapoved. Beseda »kakor« (kaqws) v grščini bolj kot »kakor« pomeni »ker«. Ker sem vas ljubil … Ker sem vam dal svojo ljubezen, jo sedaj imate in lahko ljubite na nov način. Samo tako je torej mogoča »nova« zapoved. Kadar gre le za naš napor, da bi ljubili drugega, je to še vedno stara zapoved.

Žena, ki je noseča, rodi. Če ni noseča, se lahko še tako trudi, vendar rodila ne bo. Kristjani danes potrebujemo nosečnost. »Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen.«

župnik

 

 

Arhiv oznanil …