Nedeljska duhovna misel, cvetna nedelja, 5. 4.

Mimoidoči so ga sramotili, zmajevali z glavami in govorili: »Ti, ki podiraš tempelj in ga v treh dneh postaviš, reši samega sebe, če si Božji Sin, in stopi s križa!« (Mt 27,39–40)

Odlomki Božje besede na velikonočno vigilijo:
1 Mz 22,1–18
2 Mz 14,15–15
Iz 55,1–11
Rim 6,3–11
Lk 24,1–12

 

Veliki teden

Sončen in čist dan je bil, ko smo se prvič pripeljali v Jeruzalem. Betfaga pri Oljski gori, kjer je Jezus sédel na osla in se odpravil zadnjič v mesto. Tam smo tudi mi začeli obisk svetega mesta. Prelep razgled na mesto, na tempeljski grič. Tam so za veliko noč darovali velikonočno jagnje. Vedel je, da bo sedaj on popolnoma daroval samega sebe. Ne bomo več potrebovali templja ne jagnjet.

Vse to začenjamo obhajati na cvetno nedeljo. Tisto leto je bilo praznovanje velike noči zelo drugačno. Končalo se je s tragedijo, vpitjem množic, zločinom, razočaranjem … Celo na samo velikonočno jutro so bili vsi zbegani. Skratka, ni šlo po načrtu.

Veliki teden bo letos drugačen. Ne bo šlo po načrtu. Vsako leto smo navajeni na običaje, bogoslužja. Velika noč kot v Jeruzalemu vsako leto. Po navadi.

Jezus je prinesel nepričakovano. In vedno znova prinaša nepričakovano. Pripravlja nas in prebuja. Pa ne le s pandemijo. Tudi doma, v osebno zgodovino vsakega izmed nas prinaša nepričakovano. Ne gre vedno po načrtih. Naši templji se kdaj tudi podirajo. Da bi le znali prav prebrati vsa ta znamenja!

Voščim vam blagoslovljeno letošnjo veliko noč. Zelo želim, da bi nanjo pogledali z druge strani. Z Oljske gore je lep razgled. Da bi letos lahko videli tisto, kar se običajno ne vidi. Sredi trušča in govoric je Jezus do konca svoje človeško življenje izročil Očetu. To je tudi naša pot. Tudi mi, vsak s svojo življenjsko zgodbo, se bližamo Jeruzalemu. In ne bo šlo vse po naših načrtih. Jezus preseneča, izziva in prebuja. Mene in tebe uči, kako iz svojega življenja narediti veliko noč. Kako svoje življenje spremeniti v dar. Saj se je zato učlovečil in za zmeraj privzel našo človeškost. Ne bo šlo po načrtih, vendar gotovo gre pot preko četrtka, petka in sobote do nedeljskega jutra. Ne izpustimo nobenega od teh. Iskreno vam voščim, da bi bili v tem tednu učenci. Kako blagoslovljena bo potem v srcih velika noč …

Voščilu se pridružuje tudi g. Lestan.

župnik

 

Arhiv oznanil …