Nedeljska duhovna misel, 2. nedelja med letom. 17. 1.

Jezus pa se je obrnil, in ko je videl, da gresta za njim, jima je dejal: »Kaj iščeta?« Rekla sta mu: »Rabi (kar pomeni učitelj), kje stanuješ?« Rekel jima je: »Pridita in bosta videla.« (Jn 1,38–39)

Odlomki Božje besede na naslednjo nedeljo
Jon 3,1–5.10
1 Kor 7,29–31
Mr 1,14–20

 

 

Iz kaj v koga

Živčno izčrpanemu bolniku je zdravnik zagotavljal: »Nobene organske napake nimate. Skrbite, da boste živeli na svežem zraku!« »Oprostite, doktor, imam lep vikend in se veliko gibljem na prostem.« »Potem poskusite drugo. Veliko počivajte!« »Vsako leto preživim tri mesece na dopustu. Pozimi nekaj tednov v gorah, drugo poleti ob morju.« »Potem se poskusite razvedriti. Pojdite večkrat v gledališče!« »Saj sem skoraj vsak dan v gledališču. Sem igralec Cardol. Vsak večer zabavam na tisoče ljudi, sam pa se ne morem umiriti. Življenje se mi zdi tako težko in žalostno.«

Kaj torej iščeš v življenju? Jezus ju je vprašal: »Kaj iščeta?«

Nekaj sta iskala, kakor iščemo vsi. Sta pa na svetu dve vrsti kristjanov. Eni, ki do konca življenja ostanejo pri »Kaj iščeš?« in drugi, ki od »kaj« pridejo do »Koga iščeš?« To je življenjski lok vere.

Vsak dan v teh časih poslušam po radiu kopico nasvetov, kako bolje živeti in preživeti v teh razmerah. Toda vse se vrti okoli sebe. Kaj vse je treba pri sebi spremeniti. Saj to drži. Spremeniti je treba najprej sebe. Toda past je v besedi »sam«. Sam sebe ne moreš. Epidemija je razkrila, kako smo zaklenjeni v svoj »jaz« in kako hrepenimo po »nečem«. Tudi ta »nekaj«, pa če je še tako duhoven, me ne more izpolniti.

Če kdaj, je ravno zdaj lakota po Bogu, po obličju. Prav zdaj je čas, da pridemo od »kaj« do »koga«. Prav zdaj, ko je toliko alergije na Boga in Cerkev. Prav zdaj!

»Ne pripadate sebi, saj ste bili odkupljeni za visoko ceno.« Ne pripadam več sebi. O, koliko laže je živeti, ko to odkriješ. Ko zaljubljenca še iščeta drug drugega, jima ni težko spreminjati sebe. To velja tudi za kristjana. Tako je na poti za Kristusom. Zaljubljenost je samo na začetku. Potem pride preizkušnja in po njej tisto drugo iskanje drugega.

Si za velik izziv? To ni le lepa misel. Bi se pridružil vsem tistim, ki so po »kaj« začeli iskati »koga«? To so počeli prvi kristjani.

župnik

Arhiv oznanil …