Zakonci

Dragi zakonci,

Spletni seminar, Prijave so možne do 27. aprila.
Zelo priporočam. Sam sem kot duhovnik udeležil in se vrnil zelo spremenjen in vem za mnoge pare, ki so hvaležni, da so se udeležili.

Za kaj gre?

Na številnih, različnih srečanjih z zakonskimi pari velikokrat dobimo različne razloge, zakaj se zakonci ne morejo udeležiti naših seminarjev: od težav z varstvom otrok, pomanjkanjem časa, zasedenosti in cene seminarjev…

Zato smo v Družini in Življenju – vzpodbujeni s trenutnimi razmerami, ko se ne moremo družiti v živo, pripravili PRVI SPLETNI SEMINAR POMAGAJMO NOSITI BREMENA DRUG DRUGEMU.

Morda nimata  predstave, kako zgleda in koliko časa vama bo spet pobralo … Oglejta si predstavitveni film:

Tokrat gre res za izjemno ponudbo, ki je ne smeta spregledati: gre za spletni seminar, kjer ni čakalnih list; za katerega tudi ni pogoja, da bi se prej morala udeležiti Temeljnega seminarja, ker si zakonca lahko seminar pogledata, ko imata čas in jima ustreza… Želimo si , da bi o možnosti prijave izvedeli vsi pari, ki se iz takšnih in drugačnih razlogov do sedaj niso uspeli udeležiti nadaljevalnih seminarjev. Seminar je odprt tudi za vse druge pare, zato vas vabimo, da vabilo pošljete vašim prijateljem, znancem, delite objavo na vašem Facebook profilu ali na župnijski Facebook strani… 

Seminarja sva se udeležila in ga res priporočava prav vsem zakoncem. Tema seminarja je enkratna iztočnica za pogovore v teh dneh, ki jih preživljata v karanteni, s svojo družino,… (David in Katarina)

Pari iz župnije, ki se boste prijavili, mi – prosim – sporočite. Iz posebnega sklada vam tudi za ta seminar krijem polovico prispevka.
Korajžno oddajta prijavo, ne bo vama žal.

župnik 

10 “pravil” za srečen zakon.
V nedeljo ste dobili kazalke z 10 pravili za srečen zakon.  Še nekaj jih je na razpolago. Lahko je lep dar nekomu ob obisku.

 

Koristne  žive povezave:
Dani in Vilma Siter – predstavitev na RTVSlo         Družina in življenje – oddaja na RTVSlo …

Družina in življenje, predstavitev …

Iskreni.net – vsebine za družine …

ZAKONSKE SKUPINE

Zakonske skupjne se dobivamo enkrat mesečno. Postali smo del društva Družina in Življenje (http://www.diz.si/), ki ga vodita zakonca Siter.

Na mesečnih srečanjih spoznavamo in odkrivamo pomen in lepoto zakonskega življenja. Naše glavno vodilo je: “Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo z njo njeni graditelji.” Psalm 127, 1

Skozi vsa srečanja nas vodi Božja beseda, Sveto pismo, iz katere črpamo navodila in načrte za gradnjo prijaznega in toplega doma ter za oblikovanje družine, ki je Njemu po volji. Povezujeta nas prijateljstvo in molitev.

 

 

cerkev sv. Florijana v Idrijskih Krnicah (Z mozaiki, delo p. Marka Rupnika)

NAŠE ZAKLJUČNO SKUPNO SREČANJE

V nedeljo, 10. junija 2018, smo se zakonci, ki se zbiramo v kar treh zakonskih skupinah župnij Kamnje in Črniče, skupaj z družinami, odpravili na zaključno skupno srečanje v Idrijske Krnice.

Ob 12.00 smo se zbrali v Potočah, nekateri so se nam pridružili po poti, nekateri pa so prišli z majhno zamudo v Idrijske Krnice.

Blaž in g. Rafko sta že prej vse skrbno rezervirala in uredila tako, da smo v krajevnem domu kar hitro pripravili mize in skupno kosilo. Hvala Bogu ni manjkalo dobrot, ki smo jih prinesli od doma.

Po kosilu nam je ga. Martina odprla in razkazala cerkev sv. Florijana, ki jo krasi čudovit mozaik p. Ivana Marka Rupnika. Na njem sta upodobljena tudi zakonca sv. Joahim in Ana, ki sta združena v ljubezenski objem in imata skupno oko.

Sledil je ogled Kmetije Pr. Kendu. Tu so prišli na račun naši otroci, ko so si od blizu lahko pogledali krave, bike, teličke, prašiče in kokoši. Nakupili smo veliko njihovih dobrot in se odpeljali proti Šebreljam, k jami Divje babe.

Na hribu, ob robu Šebreljske planote stoji lepa cerkvica sv. Ivana, od koder je čudovit razgled na Idrijsko in Cerkljansko hribovje ter reko Idrijco.

Na povabilo prijaznega vodiča smo se spustili proti jami Divje babe. Izvedeli smo veliko novih zgodovinskih zanimivosti, ki so povezane z odkritjem jame. Utrujeni od krepkega spusta in ponovnega vzpona, smo se morali ponovno okrepčati. Še kako prav nam je prišlo vse tisto, kar je ostalo od kosila.

Čeprav se je dan že nagibal v večer, smo za zaključek dneva potrebovali še kepico sladoleda. In smo jo tudi dobili….v slaščičarni v Desklah.

Ohlajeni, polni novih vtisov in spoznanj, smo se veseli razšli in sklenili, da naslednje leto (če bomo uspešno zaključili letnik) organiziramo novo potepanje po naših prelepih slovenskih gričih in dolinah. Bog ve, kam nas bo pot peljala.

 

                                                                                                  Katarina

Poslanica na praznik svete držine 2019

Šolsko leto 2017/2018

Nadaljevalni seminar za zakonce

Čuječnost sredi vsakdanjega hrupa

od 2. do 4. 3. 2018 v Crikvenici

V naši župniji so trenutno aktivne tri zakonske skupine. Dve delujeta že sedmo leto in sta po stažu poročenosti razdeljeni na mlajšo, ki se srečuje enkrat mesečno ob petkih, in starejšo, ki ima srečanja vsako tretjo sredo v mesecu.  Voditeljski par mlajše zakonske skupine Katarina in David sta svojo povezanost in potrebo bo graditvi medsebojnega odnosa mož-žena in obratno nadgradila s povabilom zakonskih parov na nadaljevalni seminar. Iz mlajše skupine se je na seminar Čuječnost sredi vsakdanjega hrupa odzvalo 5 parov, iz starejše en par. V veliko duhovno podporo nam je domači župnik Rafko Klemenčič.

Ob tej priložnosti se mu še enkrat iskreno zahvaljujemo in kličemo nanj božje Ljubezni, Usmiljenosti, Blagoslova, Miru.  Ponosni smo tudi, ker je bil od petka do sobote zvečer z nami – vsemi udeleženci na razpolago za duhovno oskrbo. V petek zvečer smo se župniku Rafku ob praznovanju rojstva oddolžili s pozornostjo – uokvirjeno sliko na temo duhovniškega poklica.

V letošnjem letu bo praznoval 18 let duhovništva.

Kako ostati čuječ, buden, dovzeten, biti iskreno hvaležen za vsako najmanjšo stvar, ki se nam mogoče zdi samoumevna (vstajanje, oblačenje, opravljanja osnovnih potreb, da lahko bivamo pod streho, na toplem, ipd.)? To smo se spraševali, si izmenjavali medsebojne izkušnje v dneh tega seminarja. Bogastvo izkustev sta nam preko razlage gradiva nesebično podarila Vilma in Dani iz  »Družina in Življenje« (DiŽ). Občudovanja vredna je njuna lanskoletna pot Camina, ki je bila zanju velika preizkušnja, ne le na fizičnem področju ampak tudi na duhovnem.  Vodilo, bodrilo ju je  zavedanje potrebe po molitvi in božji podpori, po dnevnem udejanjanju medsebojne povezanosti in zavezanosti svetemu zakonu. Ko smo pripravljeni in sposobni prepustiti se Božji roki, se mu vsega predati – »dajem ti vse«,- takrat bo zagotovo izpeljan božji načrt tako, kot Bog ve, da mi zmoremo to prenesti.

Za vsakega od nas je hvaležnost pot učenja, utrjevanja svoje lastne osebnosti. Ko bomo znali in zmogli biti hvaležni zase, bo veliko lažje biti hvaležen za svojega moža, svojo ženo. Pri osebnostni rasti nam mora postati velika opora in moč »rumeni kažipot«  – Pot Camina. To je najina življenjska pot v zavezanosti svetemu  zakonu. Postati mora pot molitve, pot branja Božje besede, pot rasti in pomoči drug drugemu, brez da bi želeli svojega sozakonca spreminjati.  Preko svetopisemske zgodbe preroka Daniela smo spoznavali njegovo modrost, trdnost, zaupanje v Boga, kar je bil temelj, da je lahko 70 let vladal v izgnanstvu zaupanemu mu ljudstvu.

Vsakemu udeležencu posebej je seminar pustil svojstven pečat. Verjamem, da smo prejeli močne smernice za trdo vsakodnevno delo na medsebojnem razumevanju, spoštovanju, hvaležnosti, ljubezni.  Vredno je in splača se truditi, postati graditelj močnega medsebojnega odnosa, kar se bo odražalo na trdnejših družinskih temeljih in bodo dobra popotnica za otroke, vnuke. In bo vse mogoče – z božjo pomočjo, s hvaležnostjo, z zaupanjem Vanj, ki nam daje moč.

Kamnje, 8. 3. 2018

                                                                                                                                                                                                                                  Lučka Lozar