Binkošti, birmanci na poti

OD VNEBOHODA DO BINKOŠTI – BIRMANCI
To je pisano v rdečem le zato, ker je to barva Svetega Duha, barva ognja, ljubezni. Te dni do binkošti želim biti z vami. Obljubim, da bom vsak dan šel skozi imena in molil za vsakega posebej.
Vsak dan vam bom poslal odlomek, včasih zraven tudi kak filmček. Na tej poti vsak dan:
  • Odpreš tvoje SP, poiščeš odlomek. Prebereš in izpišeš na list majhen plakat in to obesiš v vašem stanovanju. To je za tvojo družino, ko boste to delali vsak dan, se bo gotovo nekaj zgodilo.
  • Sam ali še bolje skupaj z družino zmoliš/te O pridi Stvarnik Sveti Duh… (v priponki je celotna devetdnevnica še z molitvijo za vsak dan. Ampak glavno je da odpreš Božjo Besedo in s srcem moliš O Pridi…)
    Vesel bom, če boš odgovoril/a meni ali kar vsem skupaj s kakšnim odzivom, razmišljanjem, vprašanjem o tistem odlomku ali o čem drugem. Fajn je je, če si kaj delimo.
Sobota po vnebohodu
Odlomek za soboto: Mt 16,13-20 (Ko je Jezus prišel v pokrajino …). Za v stanovanje izpišeš seveda samo eno vrstico, ki jo izbereš.
Molitev O pridi …
Vrstica za vaš dom
 
Razmišljanje ob  Svetem pismu:
Dar umnosti – Me razumeš?
Pri daru umnosti ni mišljen razum kot tak, ampak bolj razumevanje, umevanje. Ne gre za to, da bi spraševal/-a o stvareh: »Razumeš to in ono?«, ampak druge sprašuješ o samem/-i sebi: »Me razumeš?« Grozno je, ko te nihče ne razume. Grozno je pa tudi, ko jaz ne razumem drugih. In glede tega lahko marsikaj spremenim. Drugega bolje razumem, če se ga trudim spoznati. Da priznam, da je možno na stvar pogledati tudi z njegove strani. To priznavanje, spoznavanje in razumevanje se dopolni v ljubezni, ki ji ni več treba spraševati, saj vse razume.

Gospod, večkrat bi se vrtel samo okrog sebe. Prosim te za milost, da bi moj um imel prostor tudi za druge ljudi. 


Petek po vnebohodu

Odlomek za petek: Rim 12,2(In nikar se ne prilagajajte…)  lahko pa bereš daljši odlomek 12,1-7  (izpišeš seveda samo vrstico) …
O pridi …
 
Razmišljanje za danes ob odlomku in daru:
Pri vednosti, ki jo človeku želi podariti Sveti Duh, gre predvsem za vednost o dobrem in zlu: za jasen pogled, ki je sposoben razlikovati med obema. Potrebno je izbirati med tem, kar nas kot ljudi dela boljše, in tem, kar nas dela slabše. Gre za izbiro med krepostjo in grehom.
Zakaj je dobro, da molim, da grem k maši? Zakaj je slabo, če sem nasilen/-na, če preklinjam? Težko je jasno videti, ko imam občutek, da vsi delajo drugače. Hkrati pa je res dober občutek, ko se odločim in mi je jasno, zakaj je nekaj dobro in nekaj slabo – ne glede na to, kar pravijo drugi. »Nihče ne more služiti dvema gospodarjema,« pravi Jezus.
Gospod, očisti oči mojega srca, da bom v vsakdanjem življenju jasno prepoznaval/-a, kaj je dobro in kaj je zlo.
 
Vstani s kavča, kliče te!  kateheze na poti birme.