Binkošti, birmanci na poti

OD VNEBOHODA DO BINKOŠTI – BIRMANCI
To je pisano v rdečem le zato, ker je to barva Svetega Duha, barva ognja, ljubezni. Te dni do binkošti želim biti z vami. Obljubim, da bom vsak dan šel skozi imena in molil za vsakega posebej.
Vsak dan vam bom poslal odlomek, včasih zraven tudi kak filmček. Na tej poti vsak dan:
  • Odpreš tvoje SP, poiščeš odlomek. Prebereš in izpišeš na list majhen plakat in to obesiš v vašem stanovanju. To je za tvojo družino, ko boste to delali vsak dan, se bo gotovo nekaj zgodilo.
  • Sam ali še bolje skupaj z družino zmoliš/te O pridi Stvarnik Sveti Duh… (v priponki je celotna devetdnevnica še z molitvijo za vsak dan. Ampak glavno je da odpreš Božjo Besedo in s srcem moliš O Pridi…)
    Vesel bom, če boš odgovoril/a meni ali kar vsem skupaj s kakšnim odzivom, razmišljanjem, vprašanjem o tistem odlomku ali o čem drugem. Fajn je je, če si kaj delimo.

Pa smo prišli do predvečera binkošti. Binkošti so kot pomlad… ne moreš prehitevat, podarjena je. dar Svetega Duha. Samo zalivat in biti na soncu Njegove ljubezni v molitvi.

Vrstica za nocoj:   1 Kor 12,3-13  (Nihče ne more reči…. razne v Svetem Duhu …)  Eno vrstico izpiši za doma.
O Pridi …
Premišljevanje ob Svetem Pismu:
Tudi zate in prav zate je mesto
Eno telo in vendar nas je mnogo. In vsak je pomemben. Jezus ti daje mesto v življenju. Kako težko se je včasih odločati za šolo, za poklic za prihodnost. Kaj je res zame. Kje bom zares srečen. Me bo izpolnilo? Kaj če se izkaže, da to ni zame? Taka vprašanja se vrtijo skoraj v vsakemu mlademu človeku.
Za Boga nismo nikoli številke. Nikoli le delavci v tovarni. Zame ima mesto. In ko imaš v sebi Njegovo življenje (zakramenti), se v krvnem obtoku, si del drugih in vendar si najbolj ti. Se ne stopiš v množici. SI še bolj ti in hkrati nisi samo ti. To je resnični dar Svetega Duha. On ti bo dal, da se boš res čuti/la dokončno sprejetega/to.
Tako zelo vam to želim, birmanci. da bi bili res srečni na tak način in ne tako, kot obljubljajo mnogi drugi in te na koncu pustijo samega. On te nikoli ne bo zapustil in nikoli pustil samega/samo.
Vrstica za PETEK: Jn 3,7-8 (Ne čudi se …)
O Pridi Stvarnik
Izpiši vrstico, ki te nagovori
Filmček: Martin Golob, da bi te Sveti Duh “zažgal”…. filmček vlog Maritna Goloba…
 
Premišljevanje ob odlomku
Ko si zares prost
Kdo si ne želi, da bi bil res prost. Prost skrbi za naprej, bojazni. Ozirov do drugih, podobe os sebi, zaskrbljenosti zase …
darove Svetega Duha lahko jemljemo kot nekaj, kar imam, pridobim. Vendar niso nekaj, kar bi “imel”, kar bi nosil s seboj. SO nekaj, kar me dela prostega vsega “imetja”.
Veter veje kjer hoče …. slišiš …, pa ne veš od kod prihaja in kam gre.. Tako je z vsakim … To je človek, ki se ga ne da “uloviti”, ne moreš ga določiti: Tak je. Ne moreš mu dati nalepke.. je prost, je svoboden. To mladost ti želi podariti Bog. To je delovanje Svetega Duha, ki te dela svobodnega. A treba se je roditi od zgoraj. Roditi se od staršev je še premalo. Sedaj moraš postati res ti, prav ti. Kako naj vem,  kdo pravzaprav sem? rad bi vedel. Dajem si različne podobe. Toda to nisem res jaz. Le v ljubezni vem, kdo sem. Le v ljubezni sem svoboden in odgovoren hkrati. 
Biti kakor veter, to si želim. O Jezus sedaj te res prosim, da bi v življenju postajal vedno bolj prost. Prosim te za tvoj dar. Da bi tudi zame veljalo: Tako je z vsakim ki je rojen iz Duha.

Sveto pismo za ČETRTEK:   Jak 1,22-27 (Postanite uresničevalci besede in ne le …)

Molitev O pridi …

 

Premišljevanje ob vrsticah:
Dar pobožnosti – Korak naprej!
»Glej ga, kako je tale pobožen/-a!« Nekateri to besedo uporabljajo kot nekakšno žaljivko. V resnici pa je to velikokrat izraz zadrege: tale ima nekaj, česar jaz nimam. In če se iz tega norčujem, bom izpadel boljši kot on.
Iskreno pobožnemu človeku gre za to, da bi Boga našel v vseh stvareh. Če si pobožen/-a, pomeni, da ves čas živiš v božji navzočnosti! Se pravi, da je Bog vedno s tabo – in to je čudovito! Kljub vsem problemom vedno vidiš, da je življenje krasen dar od Boga. Tako lahko postajaš vedno bolj vesel in hvaležen človek. Taki ljudje so dragoceni.

Gospod, varuj me pred napuhom. Čeprav si Duh, naj prepoznam tvoje delovanje v vsakdanjih dogodkih in ti s tem dajem prostor v svojem življenju. 

Odlomek za SREDO: Apd 1 Mz 3,1-6  (V prvi knjgi sem poročal …). izberi eno vrstico in jo izpiši pri vas doma.
Molitev O pridi …
 Filmček (sicer že videl …), ma se nanaša na dar Svetega Duha, tvojo pretkeost in prihodnost…
Dar moči – Dvigam!
Gledaš, kako se vsi spravljajo na nekoga, ki se ne more braniti. Se boš postavil/-a zanj? Boš zdržal/-a, ko bodo zaradi tega napadali tudi tebe? In ko se odločiš za nekaj dobrega, od kod jemlješ moč, da vztrajaš tudi takrat, ko ni prijetno?
Beseda »birma« izhaja iz latinščine in pomeni »okrepitev«, »moč«. Ta moč ni moč mišic, ampak je notranja moč Duha. Telesne moči nam lahko hitro zmanjka. Tudi naše duševne moči, naše misli, imajo svoje meje. Moč Svetega Duha pa je brezmejna: podpira dobre odločitve, ohranja notranji mir, daje vztrajnost. 
Gospod, s tvojo pomočjo lahko premikam gore, lahko se zgodijo nemogoče stvari v mojem življenju. Naj moje življenje ne temelji samo na moji moči, ampak na tvoji.
 

Odlomek za TOREK: 2 Mz 3,1-6  (Mojzes je pasel drobnico …). Napis za vaše stanovanje: izberi eno vrstico.

Moltev O pridi …
Vrstica za vaš dom
 
Razmišljanje ob  Svetem pismu:
Dar božjega strahu – Spoštujem! 
Božjo svetost doživljamo na dvojen način: po eni strani ta svetost privlači, po drugi strani pa je kakor plamen, ki sežge vse nečisto. Govorimo o ljubečem Bogu, ki pa ni nekakšen dobrohoten možic, iz katerega bi lahko brili norce. 
Mogoče ti je že kdo rekel, da si neumen/-a, ker verjameš v Boga. Vprašaj jih, kakšnega boga mislijo. Presenečen/-a boš … Ljudje so pogosto jezni predvsem neumne predstave o Bogu. Lahko bi rekli, da vejo, kakšen Bog ni. Kakšen pa Bog res je, o tem nimajo pojma.
Ko spoznavaš druge ljudi, je zelo pomembno, da si spoštljiv/-a. Takrat boš lahko slišal/-a, kaj ti drugi sami povedo o sebi. In to je največ vredno, vedno je kaj novega. Tudi Bog je pokazal in povedal veliko presenetljivega o sebi, kar je zapisano v Svetem pismu. Govori pa tudi danes, tudi tebi: ko moliš, pri bogoslužju v Cerkvi, ko bereš Sveto pismo … Tako spoznavaš, kdo Bog je in kakšen je. In zadnja beseda o Bogu ni strah vzbujajoča veličastnost, ampak njegova očetovska ljubezen. Boga, ki nas ima tako zelo rad, se bojimo užaliti z grehom ali zapustiti. To je strah božji.
Oče, naj te prav spoznavam in živo doživljam takšnega, kakršen si!

Odlomek za PONEDELJEK: 1 Kr 3,9-14   (Daj torej svojemu služabniku poslušno srce …). Napis za vaše stanovanje: izberi eno vrstico.
Moltev O pridi …
Vrstica za vaš dom
 
Razmišljanje ob  Svetem pismu:
Dar modrosti – Bi zlato?

Moder je, kdor se ne ustavi samo pri tem, kar se vidi na površju, ampak zna videti »srce« stvari in ljudi. Moder človek ima sposobnost, da na začetku vidi, kakšen konec bo prinesla odločitev. V šoli ti učiteljica naredi krivico – kaj je zdaj prav? Prav je, da krivico popravi. Na kakšen način lahko to dosežeš? Kako boš ravnal/-a, kaj in kako boš povedal/-a? Bolj zapleteno, kot se kaže na prvi pogled. Modrost je tisto, kar potrebuješ.

Dar modrosti je globoko povezan s prejšnjimi. Povezati je namreč treba to, kar razmišljaš, in to, kar delaš. Pomembno je, da spoznaš, kaj je prav in resnično – ter potem to tudi delaš. Ne samo tisto, kar ti je všeč. Do drugih bodi takšen/-na, kakor si želiš, da so oni do tebe. Iz teh izkušenj raste modrost za dobre odločitve. Moder človek izžareva mir in ga širi okoli sebe. S takim človekom je  dobro biti v družbi. Sveto pismo pravi, da je modrost dragocenejša od zlata.

Gospod, ni potrebno, da postanem star/-a, da bom moder/-a. Pomagaj mi, da bom svoje izkušnje prav premislil/-a. V vsakem času te prosim za dar modrosti!


Odlomek za NEDLJO: Apd 8,26-40   Gospodov angel je govoril Filipu …). Kar poiščite in berite. Za napis v stanovanju pa izberi eno vrestico.
Moltev O pridi …
Vrstica za vaš dom
 
Razmišljanje ob  Svetem pismu:
Dar sveta – Rabiš pomoč?

Naše življenje je pot. Vedno znova se je treba odločati, kam in kako naprej. To ni enostavno. Pri tem nas usmerjajo naši svetovalci. To so lahko živi ljudje, ki so nam blizu. Tudi pokojni, ki smo jih posebej spoštovali in imeli radi, so nam lahko v pomoč, ko se spomnimo na njihove nasvete in izkušnje. Na voljo pa nam je še božji svetovalec – Sveti Duh.

Nasveti Svetega Duha prihajajo bolj od znotraj kakor od zunaj, zato ga imenujemo tudi notranji učitelj. Sveti Duh te nauči razlikovati med resnico in lažjo. Včasih je stvar prijetna, a ni dobra. Včasih je zoprna, a vodi k dobremu. Včasih niti ne vidiš, kam te bo pripeljala. Sveti Duh ti pomaga spoznati, kaj Bog želi, da narediš. Se pravi, da ti pomaga spoznati, kaj je božja volja, za katero moliš v očenašu. Bog ti želi dobro, čeprav je lahko njegova pot zahtevna.

Gospod, večkrat sem zmeden, saj se težko odločim, po kateri poti naj grem. Begajo me mnogi nasveti in ne vem, kaj je resnica. Naj se večkrat obrnem nate in ravnam po tvoji volji.


Sobota po vnebohodu
Odlomek za soboto: Mt 16,13-20 (Ko je Jezus prišel v pokrajino …). Za v stanovanje izpišeš seveda samo eno vrstico, ki jo izbereš.
Molitev O pridi …
Vrstica za vaš dom
 
Razmišljanje ob  Svetem pismu:
Dar umnosti – Me razumeš?
Pri daru umnosti ni mišljen razum kot tak, ampak bolj razumevanje, umevanje. Ne gre za to, da bi spraševal/-a o stvareh: »Razumeš to in ono?«, ampak druge sprašuješ o samem/-i sebi: »Me razumeš?« Grozno je, ko te nihče ne razume. Grozno je pa tudi, ko jaz ne razumem drugih. In glede tega lahko marsikaj spremenim. Drugega bolje razumem, če se ga trudim spoznati. Da priznam, da je možno na stvar pogledati tudi z njegove strani. To priznavanje, spoznavanje in razumevanje se dopolni v ljubezni, ki ji ni več treba spraševati, saj vse razume.

Gospod, večkrat bi se vrtel samo okrog sebe. Prosim te za milost, da bi moj um imel prostor tudi za druge ljudi. 


Petek po vnebohodu

Odlomek za petek: Rim 12,2(In nikar se ne prilagajajte…)  lahko pa bereš daljši odlomek 12,1-7  (izpišeš seveda samo vrstico) …
O pridi …
 
Razmišljanje za danes ob odlomku in daru:
Pri vednosti, ki jo človeku želi podariti Sveti Duh, gre predvsem za vednost o dobrem in zlu: za jasen pogled, ki je sposoben razlikovati med obema. Potrebno je izbirati med tem, kar nas kot ljudi dela boljše, in tem, kar nas dela slabše. Gre za izbiro med krepostjo in grehom.
Zakaj je dobro, da molim, da grem k maši? Zakaj je slabo, če sem nasilen/-na, če preklinjam? Težko je jasno videti, ko imam občutek, da vsi delajo drugače. Hkrati pa je res dober občutek, ko se odločim in mi je jasno, zakaj je nekaj dobro in nekaj slabo – ne glede na to, kar pravijo drugi. »Nihče ne more služiti dvema gospodarjema,« pravi Jezus.
Gospod, očisti oči mojega srca, da bom v vsakdanjem življenju jasno prepoznaval/-a, kaj je dobro in kaj je zlo.
 
Vstani s kavča, kliče te!  kateheze na poti birme.