Verouk - obvestila


Jezus dobri pastir nas vabi na pot ljubezni do Boga in do bližnjega.
Smo v mesecu maju, ko se otroci in odrasli zbiramo pri Mariji.

ŠMARNICE
Zares lepo vas je videti, ko se zbirate pri šmarnicah na več krajih. Pohvala vsem, ki ste vztrajni in
ki povabite tudi druge. Hvala vsem, ki sodelujete. Več na povezavi.

STRŽIŠČE
Mlade in družine zelo vabim, da si poleti vzamete čas za duhovno obnovo v Stržišču. Zunaj je plakat s termini. Letošnja tema je »znamenje«. Še posebej vabim osnovnošolce od birme dalje, srednješolce in študente.  Vsi potrebujemo nekaj sproščenega časa, da doživimo srečanje. Več na…

ORATORIJ V JULIJU
Z voditelji in animatorji smo se dogovorili, da bo letos oratorij trajal od ponedeljka, 4. julija, do petka, 8. julija. Mlade že sedaj prosim, darujete same sebe drugim in si rezervirajte čas. Starši lahko načrtujete počitnice. Upajmo, da nam tudi letos uspe pripraviti in izpeljati. Prav posebej vabim nove mlade animatorje, da se nam pridružite. Dobivali se bomo približno vsaka dva tedna.
Pridite že ta petek na kratko Zoom srečanje ob 20. uri. Vpiši se preko spletne prijavnice in ti pošljemo povezavo.

Starši vabljeni, da se pridružite bralcem v župniji. Korajžno se lahko vpišete tukaj v tabelo.

DAROVI ZA BIRTUKAN IN PENLOP
Lansko leto je minilo deset let od smrti misijonarja v Zambiji, p. Miha Drevenška, ki je začel s programom Botrstvo za pomoč šolanja najrevnejših. Temu botrstvu smo se pridružili tudi mi. Najprej otroški pevski zborček iz Črnič, nato pa še veroučenci obeh župnij. Tako zdaj z našimi malimi odpovedmi zbiramo in omogočamo šolanje deklicama Penlop iz Zambije in Birtukan iz Etiopije.
Hvala vsem veroučencem in staršem ter ostalim župljanom, ki nam pri tem pomagate in darujete za ti dve dekleti!
Prav zdaj smo tudi prejeli pismi misijonarjev iz Etiopije (Birtukan)  in Zambije (Penlop), kjer živita naši posvojenki. Pismi si lahko preberete.
Bog povrni vsem vam vašo dobroto!

STREŽNIKI
Lepo vabim, da se zopet pridružite tudi strežniki, ki ste opustili svoje služenje.  Naredite dobro delo za vso župnijsko skupnost in pridite tudi med tednom k sveti maši. 

Molitev doma pri hrani:

Vse od tebe Bog imamo
in za vse ti hvalo damo,
ker tako nas rad imaš
blagoslovi kar nam daš.

Vse povabim, da pošljete vašo kratko molitev pri jedi, ki jo sami sestavite. In jo damo brez imena na spletno stran.

Prispele naslednje:

Bog, hvala ti za kruh, solato in meso.
Bog, hvala, da doma mi lačni nismo,
ter da vsakič znova po svežem kruhu zadiši.
***
Bog blagoslovi to hrano.
zahvaljujemo se ti za to jed.
***
Bog, hvala za to hrano,
ki jo imamo.
Hvala, ker nas rad imaš
in nam blagoslove daš.
***
Zahvaljujemo se ti zdaj vsi
za to hrano in te jedi.
poskusili jih bomo vsi.
Bog zelo dober si!

POGOJ ZA OBISK SV. MAŠE IN VEROUKA ZA UČENCE IN DIJAKE
Za učence in dijake nad 12 let za udeležbo pri maši in verouku zadostuje samotestiranje, ki ga izvajajo za šolo, s seboj imejte potrdilo (evidenčni list), kot ga imate za glasbeno šolo ali druge obšolske dejavnosti. Povsod dosledno uporabljamo maske. Enako velja za strežnike. Pohvala vsem, ki velikodušno pridete in sodelujete pri maši.

SKRITI BOTRI BIRMANCEV IN PRVOOBHAJANCEV
Podprite mlade kandidate za birmo in obhajilo ter njihove družine s skrito molitvijo. Postanite njihovi skriti prijatelji, botri v času priprave.
PISALA NAM JE PENLOP
Penlop, naša posvojenka, je prejela majico in naše pismo. Odpisala nam je. Preberite njeno pismo

 

ORATORIJ … utrinki 

* * *

MOLITEV V DRUŽINI

Vse starše veroučencev posebej in seveda druge prosim, da ne opuščate, ampak se vedno znova lotite vpeljevanja navade. Izžrebajmo vsak večer enega z njegovo družino in zanj zmolimo preprosto desetko.
Nič drugega ne bo sčasoma tako prenovilo vašega načina življenja kot ta vpeljana navada. Ne čakajmo, da bomo imeli čas in da bomo umirjeni. Ta čudež sedanje dobe deluje polagoma in zanesljivo. Zato hudič ne miruje in naredi vse, da bi nas zamotil in bi začeli odlašati.
Tudi tisti, ki nimate otrok, bodite korajžni in vpeljite navado, da zmolite za enega konkretnega človeka. Molite sicer za drugega, največ se bo povrnilo vam.


MOLITVENA NAVEZA DRUŽIN VEROUČENCEV
Birmanci in drugi otroci so v začetku veroučnega leta pripravili molitvene škatlice. Prinesli so jih nazaj v vaše domove. Prinesli so tudi napotek.
Zdaj molimo drug za drugega. Družina za drugo družino. Zelo dobro se zavedam, da je bitka s časom doma neizprosna. Vem, da včasih skoraj samega sebe ne uspete dohitevati. In vendar vedno bolj verjamem, da je mogoče. Skupaj s katehetinjami vam zato prihajamo naproti in vam želimo pomagati. Vsi potrebujemo konkretne vezi in navade, potem steče.
Čez leto bodo v oznanilih tu in tam razmisleki o krščanski molitvi danes. Zaenkrat vse starše prosim, da zadevo vzamete resno.

Čemu, zakaj?

Z leti ugotavljam, da brez izkušnje molitve v domačem okolju vse drugo izgubi privlačno moč. Normalno pa je, da je doma tudi nerodno začeti znova. Toda samo molitev pred jedjo je premalo. Sodoben način življenja nas je pripeljal k temu, da je vse grajeno na nas. Tudi verska vzgoja je postala vedno bolj naše prizadevanje, nalaganje obveznosti. Starši pa kljub želji ne zmorete več vsega. Vendar krščansko življenje je nekaj drugega, je Kristusovo življenje v nas. S preprostim stikom, ki nastane s ponavljanjem besed, omogočimo prostor in čas, da lahko Sveti Duh v nas znova uresniči Kristusovo življenje.
Videli boste, da to res deluje! Zato vas zelo prosim, da ste korajžni. Samo začetek je težak.

Kako?
Vsaka družina bo vsak večer molila za eno ali vse družine sošolcev vašega otroka. V pomoč vam bodo molitvene škatlice. Nekdo moli za vas. Vaš odgovor je, da tudi vi molite za nekoga. Ne delajmo velikih projektov, ampak samo skromnih 5 do 10 minut časa. Prej in potem gre vsak po svoje. Zato je najbolj primerna desetka. Samo ponavljanje desetih zdravamarij. Eden naprej, drugi za njim. Ne boste vedno v miru in pogovoru. Prej nasprotno. Marsikaj bo šlo narobe. Ne imejte zaradi tega slabih občutkov. Samo vztrajajte naslednji dan preprosto in pogumno.

RISBE VEROUČENCEV: MARIJA SPREJEMA POD SVOJ PLAŠČ TISTE, ZA KATERE MOLIMO

Kaj je molitev? (odgovori otrok 4. razreda)

MOLITEV je:

– ko prosiš Boga;
– ko moliš;
– da spoštuješ Boga, moliš in hodiš k maši;
– da sodeluješ pri maši;
– pogovor z Bogom;
– da moliš za nekoga;
– da kadar moliš za nekoga, misliš nanj;
– rožni venec;
– mikrofon, da nas Bog lahko sliši;
– dolžnost, čast.
Torej imamo čast, da se lahko v molitvi pogovarjamo z Bogom, našim Stvarnikom.

Urnik veroučnih srečanj

ODPOVEDI OTROK ZA MISIJONE -SKUPAJ LAHKO POMAGAMO!

* Na pobudo revije Mavrica smo se otroci pevskega zbora iz župnije Črniče leta 2010 odločili, da postanemo botri deklici Birtukan iz Etiopije. Od takrat dalje redno pošiljamo 15 EUR mesečnega prispevka na misijon. Birtukan večkrat pošljemo risbice, voščila (ob rojstnem dnevu, novem letu. božiču, veliki noči). Misijonar tamkajšnjega misijona pa nam redno pošilja fotografije Birtukan, njena spričevala in zahvale za darove.

Otroci otroškega zbora od leta 2010 dalje pripravljamo miklavževanja in zbiramo darove, ki jih namenimo misijonu v Etiopiji, kjer se šola naša Birtukan.

Ob praznovanju misijonske nedelje se še posebej spomnimo in zahvalimo Bogu za vse misijonarje, ki skrbijo za sirote po svetu, tudi za našo Birtukan. Večkrat se skupno spomnimo nanjo tudi v molitvi na pevskih vajah.

V šolskem letu  2017/18 so se nam pri akciji zbiranja darov in skrbi za Birtukan pridružili še veroučenci naše župnije.

Verjamemo v Afriški pregovor, ki pravi:

»Če veliko majhnih ljudi na veliko majhnih krajih naredi veliko majhnih stvari, se obličje zemlje lahko spremeni.«

* Veroučenci župnije Kamnje pa smo se misijonskemu projektu botrstvo pridružili v veroučnem letu 2017/18 in z odpovedmi začeli zbirati denar za deklico Penlop iz Zambije. Z majhnimi odpovedmi, ki se našim otrokom ne bodo poznale, bomo pomagali Penlop in ji omogočili šolanje. “Ne moremo delati velikih stvari, delamo lahko le majhne stvari z veliko ljubeznijo,” je dejala sv. mati Terezija. Star pregovor pravi: “Zrno na zrno pogača. Kamen na kamen palača.”  Mi pa dodajamo: “Evro na evro šolnina za Penlop.”

NAŠI POSVOJENKI

BIRTUKAN  je rojena leta 2005  v Etiopiji. Ima dve sestri, oče je umrl, mama živi drugje. Živi v zelo skromnih in revnih razmerah z ostarelo babico. Potrebuje pomoč za hrano in šolanje. Pismo misijonarja…
PENLOP živi  v Zambiji. Na bližnjem misijonu je deloval slovenski misijonar p. Miha Drevenšek. Po njegovi smrti leta 2011 s projektom botrstva tam nadaljujejo drugi misijonarji. Penlop je rojena leta 2008 in s pomočjo veroučencev župnije Kamnje obiskuje osnovno šolo. Pred kratkim smo prejeli njeno pismo. Prihaja iz družine s šestimi otroki. Rada bi nadaljevala šolanje, a ji družina tega ne more omogočiti. Osnovna šola v Zambiji traja sedem let. Sledi ji petletna srednja šola. Ko otrok plača šolnino, lahko začne s poukom, ki se začne februarja. Če nima denarja za učbenike, jih preprosto nima. Več kot 1200 zambijskih otrok ima botre v Sloveniji. Po podatkih  je v zadnjem razredu osnovne šole večina otrok (90 %) brez učbenikov.  Pismo misijonarja…
Vsak boter plačuje mesečno 12,00 evrov ali letno 144,00 evrov. S tem zneskom se krijejo stroški šolnine, šolske uniforme, dobi tudi zvezke in knjige, ki jih potrebuje.

Z akcijo dokazujemo, da smo vsi Božji otroci in si zato moramo med seboj pomagati.

Naslednje veroučno leto bomo z botrstvom nadaljevali. Zato vas vabimo, da se med počitnicami odpoveste kakšnemu sladoledu in tako prihranite ter darujete evro za nekoga, ki tega nima.

Hvala vsem otrokom in staršem za podporo! Želimo vam lepe in blagoslovljene počitnice!

katehistinje, zborovodkinja in župnik