Verouk - obvestila

 

Obvestila:

Sprotne vsebine za skupno krščansko življenje doma najdete sedaj na tej povezavi …

Ob poplavi mnogega nekaj res kvalitetnih in koristih oddaj/člankov:

Več družabnih omrežij? Starši naj dajo otrokom predvsem več sebe! (Marko Juhant)

Miha Ruparčič zelo konkretno in praktično o družinski dinamiki, šoli od doma, sedmih sestavinah duhovne hrane v teh dneh.

 

Dragi starši,
na tej povezavi najdete lepo in praktično katehezo ob tej nedelji in ko ste več časa kar doma.
Zelo priporočam, tako boste imeli “uržah”, da se poleg kakšnih družabnih iger zabavate, sprostite in pogovorite. Za otroke in vas je to izredno lepa izkušnja. Samarijanka pa je kot nalašč, saj je ravno obletnica lanskega misijona: “Daj mi žive vode”.
Še živo nosim spomin, ko sem pred tremi tedni v Samariji (današnja Sebasta) pil vodo prav iz tistega vodnjaka, kot takrat Jezus.

Blagoslovljeno nedeljo in teden pred nami!
Kot ste lahko brali so poleg verouka do nadaljnjega odpovedane tudi vse svete maše in druga srečanja.
Tako ne bo sobotne skupne hoje s strežniki, ne bo nedeljskega križevega pota in ne romanja s prvoobhajanci na Sveto goro.
Za birmo zaenkrat ostaja, kot je dogovorjeno. Le v primeru, da se bodo ti ukrepi podaljševali, pa bi prišlo do preložitve datuma. Zaenkrat ne moremo ničesar potrditi.
župnik
 
NEKAJ NAPOTKOV IN POJASNIL
Vse to je dragocena priložnost in preizkušnja. Vsi smo v tem času bolj usmerjeni v resnični pomen našega življenja. Prosim, da izkoristite starši doma to priložnost in se dobite vsak dan skupaj ob določenem času in zmolite desetko rožnega venca vsak dan za eno družino njihovega sošolca v razredu. Izžrebajte jih. To bo predragocena izkušnja, ki bo ostala za vedno. Naj bo to čas tudi čisto osebne molitve in branja Svetega pisma.
V tem času bom na razpolago in si bom z veseljem vzel čas za spoved ali samo za poslušanje, pogovor, kdor bi želel.
Med tednom bom objavil tudi spodbudo v obliki kviza za branje Svetega pisma, da bi nas tudi to branje povezovalo med seboj v tem času. Smo kakor črepinje, ki nas združuje Kristusov križ v tem postnem času.
Oznanila in mašni nameni bodo prav tako izdani vsako nedeljo, svete maše bodo potekale po namenih, vendar brez ljudstva. Sedaj je priložnost, da se naučimo biti doma skupaj kot kristjani.
Vsak dan se bom pri osebno darovani sveti maši spomnil tudi vas vseh.
Priporočam v branje ali poslušanje članek Gabriela Kavčiča, ki zelo veliko pove.

DRUŽINE Z OTROKI
pa še posebej prosim, da obnovite kratko skupno molitev drug za drugega znotraj vsakega razreda. Nič ne bo rodilo toliko sadov kot prav to. Bodite pogumni. Ni treba, da ste dolgi. Zelo pomembno je, da sploh pridete skupaj. Danes, ob mnogih privlačnih motilcih še toliko bolj vredno. Nekdo v družini mora začeti in spomniti, potem steče.

HVALA
za vaše molitve, Zdrava Marije v času romanja!

MOLITEV, POST IN DOBRA DELA
Postni čas, ki ga začenjamo s pepelnico nas kliče k molitvi, postu in dobrim delom. Zato smo družine veroučencev še naprej povezane med seboj v molitvi ob molitvenih škatlicah. Priložnost za post in dobra dela pa imate veroučenci, ko daste nekaj od svojega in ne od presežka, ko se nečemu odpoveste in prinesete dar za Birtukan ali Penlop.  V Kamnjah je denar prve polovice veroučnega leta nakazan za Penlop. Veroučenci ste se lepo potrudili. Pohvala vsem, predvsem pa 2. in 6. razredu. Ostajamo še naprej povezani s posvojenkama Birtukan in Penlop v obeh župnijah

 

PISMO IZ ETIOPIJE,
Naša posvojenka Birtukan napreduje v šoli …

 

KOLEDNIKI
Ste na Ravnah, Črničah, Gojačah in Malovšah ob trikraljevski akciji zbrali skupaj …

 

 

ORATORIJ
Z animatorji smo se dogovorili, da bo letošnji oratorij potekal od 29. junija do 3. julija. Tako lahko načrtujete poletje. Animatorji bomo imeli pripravljalni vikend od 15. do 17. maja. Že sedaj načrtujte. Oseba letošnjega oratorija bo svetopisemska kraljica Estera, geslo pa: Zaupam, zato si upam.

MOLITEV V DRUŽINI
 Vse starše veroučencev posebej in seveda druge prosim, da ne opuščate, ampak se vedno znova lotite vpeljevanja navade. Izžrebajmo vsak večer enega z njegovo družino in zanj zmolimo preprosto desetko.
Nič drugega ne bo sčasoma tako prenovilo vašega načina življenja kot ta vpeljana navada. Ne čakajmo, da bomo imeli čas in da bomo umirjeni. Ta čudež sedanje dobe deluje polagoma in zanesljivo. Zato hudič ne miruje in naredi vse, da bi nas zamotil in bi začeli odlašati.
Tudi tisti, ki nimate otrok, bodite korajžni in vpeljite navado, da zmolite za enega konkretnega človeka. Molite sicer za drugega, največ se bo povrnilo vam.


PISALA NAM JE PENLOP
Penlop, naša posvojenka, je prejela majico in naše pismo. Odpisala nam je. Preberite njeno pismo


MOLITVENA NAVEZA DRUŽIN VEROUČENCEV
Birmanci in drugi otroci so v začetku veroučnega leta pripravili molitvene škatlice. Prinesli so jih nazaj v vaše domove. Prinesli so tudi napotek.
Zdaj molimo drug za drugega. Družina za drugo družino. Zelo dobro se zavedam, da je bitka s časom doma neizprosna. Vem, da včasih skoraj samega sebe ne uspete dohitevati. In vendar vedno bolj verjamem, da je mogoče. Skupaj s katehetinjami vam zato prihajamo naproti in vam želimo pomagati. Vsi potrebujemo konkretne vezi in navade, potem steče.
Čez leto bodo v oznanilih tu in tam razmisleki o krščanski molitvi danes. Zaenkrat vse starše prosim, da zadevo vzamete resno.

Čemu, zakaj?
Z leti ugotavljam, da brez izkušnje molitve v domačem okolju vse drugo izgubi privlačno moč. Normalno pa je, da je doma tudi nerodno začeti znova. Toda samo molitev pred jedjo je premalo. Sodoben način življenja nas je pripeljal k temu, da je vse grajeno na nas. Tudi verska vzgoja je postala vedno bolj naše prizadevanje, nalaganje obveznosti. Starši pa kljub želji ne zmorete več vsega. Vendar krščansko življenje je nekaj drugega, je Kristusovo življenje v nas. S preprostim stikom, ki nastane s ponavljanjem besed, omogočimo prostor in čas, da lahko Sveti Duh v nas znova uresniči Kristusovo življenje.
Videli boste, da to res deluje! Zato vas zelo prosim, da ste korajžni. Samo začetek je težak.

Kako?
Vsaka družina bo vsak večer molila za eno ali vse družine sošolcev vašega otroka. V pomoč vam bodo molitvene škatlice. Nekdo moli za vas. Vaš odgovor je, da tudi vi molite za nekoga. Ne delajmo velikih projektov, ampak samo skromnih 5 do 10 minut časa. Prej in potem gre vsak po svoje. Zato je najbolj primerna desetka. Samo ponavljanje desetih zdravamarij. Eden naprej, drugi za njim. Ne boste vedno v miru in pogovoru. Prej nasprotno. Marsikaj bo šlo narobe. Ne imejte zaradi tega slabih občutkov. Samo vztrajajte naslednji dan preprosto in pogumno.

RISBE VEROUČENCEV: MARIJA SPREJEMA POD SVOJ PLAŠČ TISTE, ZA KATERE MOLIMO

 

 

 

Kaj je molitev? (odgovori otrok 4. razreda)

MOLITEV je:

– ko prosiš Boga;
– ko moliš;
– da spoštuješ Boga, moliš in hodiš k maši;
– da sodeluješ pri maši;
– pogovor z Bogom;
– da moliš za nekoga;
– da kadar moliš za nekoga, misliš nanj;
– rožni venec;
– mikrofon, da nas Bog lahko sliši;
– dolžnost, čast.
Torej imamo čast, da se lahko v molitvi pogovarjamo z Bogom, našim Stvarnikom.

Urnik veroučnih srečanj

ODPOVEDI OTROK ZA MISIJONE -SKUPAJ LAHKO POMAGAMO!

* Na pobudo revije Mavrica smo se otroci pevskega zbora iz župnije Črniče leta 2010 odločili, da postanemo botri deklici Birtukan iz Etiopije. Od takrat dalje redno pošiljamo 15 EUR mesečnega prispevka na misijon. Birtukan večkrat pošljemo risbice, voščila (ob rojstnem dnevu, novem letu. božiču, veliki noči). Misijonar tamkajšnjega misijona pa nam redno pošilja fotografije Birtukan, njena spričevala in zahvale za darove.

Otroci otroškega zbora od leta 2010 dalje pripravljamo miklavževanja in zbiramo darove, ki jih namenimo misijonu v Etiopiji, kjer se šola naša Birtukan.

Ob praznovanju misijonske nedelje se še posebej spomnimo in zahvalimo Bogu za vse misijonarje, ki skrbijo za sirote po svetu, tudi za našo Birtukan. Večkrat se skupno spomnimo nanjo tudi v molitvi na pevskih vajah.

V šolskem letu  2017/18 so se nam pri akciji zbiranja darov in skrbi za Birtukan pridružili še veroučenci naše župnije.

Verjamemo v Afriški pregovor, ki pravi:

»Če veliko majhnih ljudi na veliko majhnih krajih naredi veliko majhnih stvari, se obličje zemlje lahko spremeni.«

 

* Veroučenci župnije Kamnje pa smo se misijonskemu projektu botrstvo pridružili v veroučnem letu 2017/18 in z odpovedmi začeli zbirati denar za deklico Penlop iz Zambije. S tem denarjem ji omogočamo šolanje.

V letošnjem veroučnem letu 2018/19 smo skupaj zbrali  315,30 € in tako poleg Penlop omogočili šolanje še enemu otroku. Ves denar je preko Misijonskega središča Slovenije poslan na misijon v Zambijo. Letos so se najbolj potrudili učenci 2. razreda. Tesno za njimi so tretješolci. Učenci osmega razreda pa so na prav poseben način zbirali prostovoljne prispevke v ta namen. Spekli so palačinke in nam jih po nedeljski maši delili.

Z majhnimi odpovedmi, ki se našim otrokom ne bodo poznale, bomo v župniji Kamnje pomagali Penlop in ji omogočili šolanje. “Ne moremo delati velikih stvari, delamo lahko le majhne stvari z veliko ljubeznijo,” je dejala sv. mati Terezija. Star pregovor pravi: “Zrno na zrno pogača. Kamen na kamen palača.”  Mi pa dodajamo: “Evro na evro šolnina za Penlop.”

 

NAŠI POSVOJENKI

BIRTUKAN  je rojena leta 2005  v Etiopiji. Ima dve sestri, oče je umrl, mama živi drugje. Živi v zelo skromnih in revnih razmerah z ostarelo babico. Potrebuje pomoč za hrano in šolanje.  Pismo misijonarja …

PENLOP živi  v Zambiji. Na bližnjem misijonu je deloval slovenski misijonar p. Miha Drevenšek. Po njegovi smrti leta 2011 s projektom botrstva tam nadaljujejo drugi misijonarji. Penlop je rojena leta 2008 in s pomočjo veroučencev župnije Kamnje obiskuje osnovno šolo. Pred kratkim smo prejeli njeno pismo. Prihaja iz družine s šestimi otroki. Rada bi nadaljevala šolanje, a ji družina tega ne more omogočiti. Osnovna šola v Zambiji traja sedem let. Sledi ji petletna srednja šola. Ko otrok plača šolnino, lahko začne s poukom, ki se začne februarja. Če nima denarja za učbenike, jih preprosto nima. Več kot 1200 zambijskih otrok ima botre v Sloveniji. Po podatkih  je v zadnjem razredu osnovne šole večina otrok (90 %) brez učbenikov.  Pismo misijonarja …
Vsak boter plačuje mesečno 12,00 evrov ali letno 144,00 evrov. S tem zneskom se krijejo stroški šolnine, šolske uniforme, dobi tudi zvezke in knjige, ki jih potrebuje.

Z akcijo dokazujemo, da smo vsi Božji otroci in si zato moramo med seboj pomagati.

Naslednje veroučno leto bomo z botrstvom nadaljevali. Zato vas vabimo, da se med počitnicami odpoveste kakšnemu sladoledu in tako prihranite ter darujete evro za nekoga, ki tega nima.

Hvala vsem otrokom in staršem za podporo! Želimo vam lepe in blagoslovljene počitnice!

katehistinje, zborovodkinja in župnik

S katehistinjami smo uskladili urnik, da boste lahko prej uskladili druge dejavnosti. Žal se ne moremo izogniti »šolskemu« sistemu, prevažanju, napetosti s časom. Naj bo verouk vesela izkušnja skupine, petja, povezanosti, delavnosti. Popoldanske ure smo poskušali pomakniti na čim pozneje, vendar zaradi kombinacij s prostori pozneje ne gre. Zlasti iz višjih razredov naj otroci prihajajo ali odhajajo tudi peš, treba jim je zaupati.

Starše, ki vpisujete na novo v prvi razred, prosim, ne ustrašite se verouka skupaj s starši. Ne gre za dodatno nalaganje in dodajanje. Pri tem vam grem naproti z »manj količine in več stika«. Dobivali se bomo vsak drugi teden tako, da tudi vi odnesete nekaj hrane, ki je vsi odrasli še kako potrebujemo.

Lepo je, če utegneta priti oba, vsekakor pa vsaj eden (ko pridejo posebne razmere, si za prevoz seveda pomagate z drugimi starši). Poznejša ura ob četrtkih, upam, da ne bo delala prevelikih preglavic. Vsako leto lepo poskrbite tudi za čiščenje veroučnih prostorov in se med seboj dogovorite. Razpored za letos.

Knjige lahko dobite v župnišču ali neposredno v zvončku. Cenik je na spletni strani.
Letos bomo dali poudarek medsebojni povezanosti v molitvi in petju.
K medsebojni molitvi bomo povabili tudi vas, starše. Vidimo, da preprosta molitev odpira srca vseh sodelujočih. Molitev na skrivnosten način ustvarja povezanost. Molitev počasi a zanesljivo v nas spremeni pogled, da iste vsakodnevne napetosti gledamo in doživljamo drugače, z mirom v srcu.

Sprotna obvestila bodo na spletni strani.

župnik z ekipo katehistinj