Verouk - obvestila


URNIK
veroučnih srečanj bo ( še ni…) le delno objavljen na spletni strani, toliko, da lahko nekateri že prilagajate druge dejavnosti. Za vse skupine se še nismo uskladili. Za prvošolce bo tudi letos skupno srečanje s starši za vse tri župnije skupaj ob četrtkih vsak drugi teden.
Hvala že vnaprej katehistinjam v vseh treh župnijah in staršem, ki sodelujete.

ORATORIJ … utrinki 

STRŽIŠČE
Začeli so se poletni tedni duhovnosti za mlade v Stržišču. Mladi, res vam želim, da tvegate ta teden zase. Pogumno se odločite in oddajte prijavo. Potem bo vse steklo in srečali boste tudi veliko novih prijateljev, zelo lepe skupne večere, veliko petja, skupnega prostega časa, predvsem pa poglobitve osebne vere.
Družine se še lahko prijavite za družinski vikend v avgustu. Več na…
Mlade opogumljam, da si med počitnicami vendarle načrtno vzamete čas za svojo duhovno rast. Srednješolska in študentska leta so najpomembnejša za oblikovanje osebne vere in povezanost z drugimi mladimi iskalci. Teden v Stržišču vam bo gotovo ostal globoko v spominu. Prispevek za bivanje za ves teden je 65 evrov. Povabi še koga in prijavi se čim prej.

STREŽNIKI
Lepo vabim, da se zopet pridružite tudi strežniki, ki ste opustili svoje služenje.  Naredite dobro delo za vso župnijsko skupnost in pridite tudi med tednom k sveti maši. 

POSVOJENKI
Veroučenci župnije Kamnje ste tudi letos z odpovedmi zbirali darove za našo posvojenko Penlop. V kozarcih v učilnici ste zbrali 98,39 €, v celem veroučnem letu skupaj pa kar 213 €.
Najbolj se je izkazal drugi razred, sledi mu četrti in nato sedmi. Hvala veroučencem in vsem ostalim, ki ste prispevali za našo Penlop! V Črničah otroški zbor in veroučenci že nekaj let prispevate za posvojenko Birtukan v Etiopiji.

 

prejeli smo novo fotografijo Penlop

HVALA
Letos smo najprej hvaležni Bogu, da smo lahko imeli več mesecev verouk v živo, kajti nič ne more nadomestiti srečanja. Srčna hvala vsem katehistinjam, ki se prostovoljno in zavzeto trudite vse leto za veroučne skupine. To ekipno delo je v župniji zelo dragoceno. K sodelovanju vabim še druge, ki ste se pripravljeni pridružiti. 
Hvala tudi staršem, ki ob drugih obveznostih vendarle dajete prednost bogoslužju in s tem zgled. To leto smo se manj dobivali s starši, vi sami najprej zase potrebujete hrano in moč. Verouk ni samo dodatna ali sezonska dejavnost, zato je lepo, ko otroci dobijo podporo in zgled tudi med počitnicami. Krščanska vzgoja ni samo vzgoja za vrednote, temveč je tudi življenje in stik z Bogom preko skupnosti pri bogoslužju.

Molitev doma pri hrani:

Vse od tebe Bog imamo
in za vse ti hvalo damo,
ker tako nas rad imaš
blagoslovi kar nam daš.

Vse povabim, da pošljete vašo kratko molitev pri jedi, ki jo sami sestavite. In jo damo brez imena na spletno stran.

Prispele naslednje:

Bog, hvala ti za kruh, solato in meso.
Bog, hvala, da doma mi lačni nismo,
ter da vsakič znova po svežem kruhu zadiši.
***
Bog blagoslovi to hrano.
zahvaljujemo se ti za to jed.
***
Bog, hvala za to hrano,
ki jo imamo.
Hvala, ker nas rad imaš
in nam blagoslove daš.
***
Zahvaljujemo se ti zdaj vsi
za to hrano in te jedi.
poskusili jih bomo vsi.
Bog zelo dober si!

SKRITI BOTRI BIRMANCEV IN PRVOOBHAJANCEV
Hvala vsem, ki ste mlade kandidate za birmo in obhajilo ter njihove družine podprli s skrito molitvijo v času priprave na zakramente.
PISALA NAM JE PENLOP
Penlop, naša posvojenka, je prejela majico in naše pismo. Odpisala nam je. Preberite njeno pismo

 

* * *

MOLITEV V DRUŽINI

Vse starše veroučencev posebej in seveda druge prosim, da ne opuščate, ampak se vedno znova lotite vpeljevanja navade. Izžrebajmo vsak večer enega z njegovo družino in zanj zmolimo preprosto desetko.
Nič drugega ne bo sčasoma tako prenovilo vašega načina življenja kot ta vpeljana navada. Ne čakajmo, da bomo imeli čas in da bomo umirjeni. Ta čudež sedanje dobe deluje polagoma in zanesljivo. Zato hudič ne miruje in naredi vse, da bi nas zamotil in bi začeli odlašati.
Tudi tisti, ki nimate otrok, bodite korajžni in vpeljite navado, da zmolite za enega konkretnega človeka. Molite sicer za drugega, največ se bo povrnilo vam.


MOLITVENA NAVEZA DRUŽIN VEROUČENCEV
Birmanci in drugi otroci so v začetku veroučnega leta pripravili molitvene škatlice. Prinesli so jih nazaj v vaše domove. Prinesli so tudi napotek.
Zdaj molimo drug za drugega. Družina za drugo družino. Zelo dobro se zavedam, da je bitka s časom doma neizprosna. Vem, da včasih skoraj samega sebe ne uspete dohitevati. In vendar vedno bolj verjamem, da je mogoče. Skupaj s katehetinjami vam zato prihajamo naproti in vam želimo pomagati. Vsi potrebujemo konkretne vezi in navade, potem steče.
Čez leto bodo v oznanilih tu in tam razmisleki o krščanski molitvi danes. Zaenkrat vse starše prosim, da zadevo vzamete resno.

Čemu, zakaj?

Z leti ugotavljam, da brez izkušnje molitve v domačem okolju vse drugo izgubi privlačno moč. Normalno pa je, da je doma tudi nerodno začeti znova. Toda samo molitev pred jedjo je premalo. Sodoben način življenja nas je pripeljal k temu, da je vse grajeno na nas. Tudi verska vzgoja je postala vedno bolj naše prizadevanje, nalaganje obveznosti. Starši pa kljub želji ne zmorete več vsega. Vendar krščansko življenje je nekaj drugega, je Kristusovo življenje v nas. S preprostim stikom, ki nastane s ponavljanjem besed, omogočimo prostor in čas, da lahko Sveti Duh v nas znova uresniči Kristusovo življenje.
Videli boste, da to res deluje! Zato vas zelo prosim, da ste korajžni. Samo začetek je težak.

Kako?
Vsaka družina bo vsak večer molila za eno ali vse družine sošolcev vašega otroka. V pomoč vam bodo molitvene škatlice. Nekdo moli za vas. Vaš odgovor je, da tudi vi molite za nekoga. Ne delajmo velikih projektov, ampak samo skromnih 5 do 10 minut časa. Prej in potem gre vsak po svoje. Zato je najbolj primerna desetka. Samo ponavljanje desetih zdravamarij. Eden naprej, drugi za njim. Ne boste vedno v miru in pogovoru. Prej nasprotno. Marsikaj bo šlo narobe. Ne imejte zaradi tega slabih občutkov. Samo vztrajajte naslednji dan preprosto in pogumno.

RISBE VEROUČENCEV: MARIJA SPREJEMA POD SVOJ PLAŠČ TISTE, ZA KATERE MOLIMO

Kaj je molitev? (odgovori otrok 4. razreda)

MOLITEV je:

– ko prosiš Boga;
– ko moliš;
– da spoštuješ Boga, moliš in hodiš k maši;
– da sodeluješ pri maši;
– pogovor z Bogom;
– da moliš za nekoga;
– da kadar moliš za nekoga, misliš nanj;
– rožni venec;
– mikrofon, da nas Bog lahko sliši;
– dolžnost, čast.
Torej imamo čast, da se lahko v molitvi pogovarjamo z Bogom, našim Stvarnikom.

Urnik veroučnih srečanj

ODPOVEDI OTROK ZA MISIJONE -SKUPAJ LAHKO POMAGAMO!

* Na pobudo revije Mavrica smo se otroci pevskega zbora iz župnije Črniče leta 2010 odločili, da postanemo botri deklici Birtukan iz Etiopije. Od takrat dalje redno pošiljamo 15 EUR mesečnega prispevka na misijon. Birtukan večkrat pošljemo risbice, voščila (ob rojstnem dnevu, novem letu. božiču, veliki noči). Misijonar tamkajšnjega misijona pa nam redno pošilja fotografije Birtukan, njena spričevala in zahvale za darove.

Otroci otroškega zbora od leta 2010 dalje pripravljamo miklavževanja in zbiramo darove, ki jih namenimo misijonu v Etiopiji, kjer se šola naša Birtukan.

Ob praznovanju misijonske nedelje se še posebej spomnimo in zahvalimo Bogu za vse misijonarje, ki skrbijo za sirote po svetu, tudi za našo Birtukan. Večkrat se skupno spomnimo nanjo tudi v molitvi na pevskih vajah.

V šolskem letu  2017/18 so se nam pri akciji zbiranja darov in skrbi za Birtukan pridružili še veroučenci naše župnije.

Verjamemo v Afriški pregovor, ki pravi:

»Če veliko majhnih ljudi na veliko majhnih krajih naredi veliko majhnih stvari, se obličje zemlje lahko spremeni.«

* Veroučenci župnije Kamnje pa smo se misijonskemu projektu botrstvo pridružili v veroučnem letu 2017/18 in z odpovedmi začeli zbirati denar za deklico Penlop iz Zambije. Z majhnimi odpovedmi, ki se našim otrokom ne bodo poznale, bomo pomagali Penlop in ji omogočili šolanje. “Ne moremo delati velikih stvari, delamo lahko le majhne stvari z veliko ljubeznijo,” je dejala sv. mati Terezija. Star pregovor pravi: “Zrno na zrno pogača. Kamen na kamen palača.”  Mi pa dodajamo: “Evro na evro šolnina za Penlop.”

NAŠI POSVOJENKI

BIRTUKAN  je rojena leta 2005  v Etiopiji. Ima dve sestri, oče je umrl, mama živi drugje. Živi v zelo skromnih in revnih razmerah z ostarelo babico. Potrebuje pomoč za hrano in šolanje. Pismo misijonarja…
PENLOP živi  v Zambiji. Na bližnjem misijonu je deloval slovenski misijonar p. Miha Drevenšek. Po njegovi smrti leta 2011 s projektom botrstva tam nadaljujejo drugi misijonarji. Penlop je rojena leta 2008 in s pomočjo veroučencev župnije Kamnje obiskuje osnovno šolo. Pred kratkim smo prejeli njeno pismo. Prihaja iz družine s šestimi otroki. Rada bi nadaljevala šolanje, a ji družina tega ne more omogočiti. Osnovna šola v Zambiji traja sedem let. Sledi ji petletna srednja šola. Ko otrok plača šolnino, lahko začne s poukom, ki se začne februarja. Če nima denarja za učbenike, jih preprosto nima. Več kot 1200 zambijskih otrok ima botre v Sloveniji. Po podatkih  je v zadnjem razredu osnovne šole večina otrok (90 %) brez učbenikov.  Pismo misijonarja…
Vsak boter plačuje mesečno 12,00 evrov ali letno 144,00 evrov. S tem zneskom se krijejo stroški šolnine, šolske uniforme, dobi tudi zvezke in knjige, ki jih potrebuje.

Z akcijo dokazujemo, da smo vsi Božji otroci in si zato moramo med seboj pomagati.

Naslednje veroučno leto bomo z botrstvom nadaljevali. Zato vas vabimo, da se med počitnicami odpoveste kakšnemu sladoledu in tako prihranite ter darujete evro za nekoga, ki tega nima.

Hvala vsem otrokom in staršem za podporo! Želimo vam lepe in blagoslovljene počitnice!

katehistinje, zborovodkinja in župnik