Razpored sodelovanja pri bogoslužju Kamnje in Črniče.

Obvestila:

PEVSKE VAJE
Otroci pridite na vaje v Kamnjah v Petek ob 17.30 (pred mašo). Vaje s kitaro za pred tretjo nedeljo v mesecu. V Črničah otroci pridite na vaje v nedeljo takoj po maši.

VEROUČNA MAŠA
v petek pri mladinski maši v Kamnjah.

MOLITEV DESETKE
Nekaj odzivov že dokazuje, da preprosta, vendar redna molitev desetke doma »premika gore«. V teh časih je to gotova najpomembnejše sredstvo glede na vse, kar doživljamo.
Še posebej prosim družine, ki ste obremenjene s šolskimi in obšolskimi obveznostmi, da vztrajate in si izborite tistih dobrih pet minut.
V družini niso vedno vsi pripravljeni. Če koga ni zraven, v miru zmolite desetko, naj se pridruži, kdor hoče. Pomembno je, da sta vsaj dva in da molite za izžrebano družino. Če čakamo, kdaj bo primeren čas ali razpoloženje, se zgodi, da nikoli zares ne začnemo. Ne pričakujmo idealnega razpoloženja. Morda se bomo prav zaradi molitve kdaj sprli, morda bomo nervozni. Nič hudega. To so normalne preizkušnje in tudi znamenje, da je molitev res Božja. Satan se boji le tega, da bi postala redna.

BIRMANCI
Vabim vas na podvig, da greste tudi vi peš na Sveto Goro 19. 10. Vem,da so polni koledarji in da se pot zdi pretežka,vendar vseeno je možno.


Kaj je molitev? (odgovori otrok 4. razreda)

MOLITEV je:


– ko prosiš Boga;
– ko moliš;
– da spoštuješ Boga, moliš in hodiš k maši;
– da sodeluješ pri maši;
– pogovor z Bogom;
– da moliš za nekoga;
– da kadar moliš za nekoga, misliš nanj;
– rožni venec;
– mikrofon, da nas Bog lahko sliši;
– dolžnost, čast.
Torej imamo čast, da se lahko v molitvi pogovarjamo z Bogom, našim Stvarnikom.

GREMO NA RITEM SRCA
Zelo vas vabim na glasbeni dogodek Ritem srca; gremo v četrtek, 10. oktobra, proti večeru. Enajst nas je že. Animatorji in drugi mladi ter birmanci prispevate samo za prevoz. Na spletni strani si oglejte več o tem. Za mlade je nova spletna stran z zbranimi dogodki in vsebinami.

* * *

DRUŽINE VEROUČENCEV MED SEBOJ POVEZANE V MOLITVI
V oktobrski številki revije Mavrica urednica spodbuja k molitvi in vabi, da si ob tem predstavljamo, kako mama Marija vse, za katere molimo, ovija s svojim plaščem.
Po predlogu Mavrice vas v  vabimo, da si ob molitvi res predstavljajte, kako Marija sprejema pod svoj plašč tiste, za katere boste molili. Ob tem pa lahko čutite gotovost, da Marija sprejema in varuje s svojim plaščem tudi vašo družino. Saj druge družine molijo za vas. Ob tem vabimo otroke, da narišejo, kako smo zaradi molitvene povezanosti vsi združeni pod Marijinim plaščem. Risbice lahko pošljete na Mavrico, lahko pa jih prinesete k nauku in jih bomo objavili na župnijski spletni strani ter poslali na Mavrico.

MOLITVENA NAVEZA DRUŽIN VEROUČENCEV
Birmanci in drugi otroci so te dni pripravljali molitvene škatlice. Ta teden bodo zbrane in jih bodo prinesli nazaj v vaše domove. Prinesli bodo tudi napotek.
Molili bomo drug za drugega. Družina za drugo družino. Zelo dobro se zavedam, da je bitka s časom doma neizprosna. Vem, da včasih skoraj samega sebe ne uspete dohitevati. In vendar vedno bolj verjamem, da je mogoče. Skupaj s katehetinjami vam zato prihajamo naproti in vam želimo pomagati. Vsi potrebujemo konkretne vezi in navade, potem steče.
Čez leto bodo v oznanilih tu in tam razmisleki o krščanski molitvi danes. Zaenkrat vse starše prosim, da zadevo vzamete resno.

Čemu, zakaj?
Z leti ugotavljam, da brez izkušnje molitve v domačem okolju vse drugo izgubi privlačno moč. Normalno pa je, da je doma tudi nerodno začeti znova. Toda samo molitev pred jedjo je premalo. Sodoben način življenja nas je pripeljal k temu, da je vse grajeno na nas. Tudi verska vzgoja je postala vedno bolj naše prizadevanje, nalaganje obveznosti. Starši pa kljub želji ne zmorete več vsega. Vendar krščansko življenje je nekaj drugega, je Kristusovo življenje v nas. S preprostim stikom, ki nastane s ponavljanjem besed, omogočimo prostor in čas, da lahko Sveti Duh v nas znova uresniči Kristusovo življenje.
Videli boste, da to res deluje! Zato vas zelo prosim, da ste korajžni. Samo začetek je težak.

Kako?
Vsaka družina bo vsak večer molila za eno ali vse družine sošolcev vašega otroka. V pomoč vam bodo molitvene škatlice. Nekdo moli za vas. Vaš odgovor je, da tudi vi molite za nekoga. Ne delajmo velikih projektov, ampak samo skromnih 5 do 10 minut časa. Prej in potem gre vsak po svoje. Zato je najbolj primerna desetka. Samo ponavljanje desetih zdravamarij. Eden naprej, drugi za njim. Ne boste vedno v miru in pogovoru. Prej nasprotno. Marsikaj bo šlo narobe. Ne imejte zaradi tega slabih občutkov. Samo vztrajajte naslednji dan preprosto in pogumno.

S katehistinjami smo uskladili urnik, da boste lahko prej uskladili druge dejavnosti. Žal se ne moremo izogniti »šolskemu« sistemu, prevažanju, napetosti s časom. Naj bo verouk vesela izkušnja skupine, petja, povezanosti, delavnosti. Popoldanske ure smo poskušali pomakniti na čim pozneje, vendar zaradi kombinacij s prostori pozneje ne gre. Zlasti iz višjih razredov naj otroci prihajajo ali odhajajo tudi peš, treba jim je zaupati.

Starše, ki vpisujete na novo v prvi razred, prosim, ne ustrašite se verouka skupaj s starši. Ne gre za dodatno nalaganje in dodajanje. Pri tem vam grem naproti z »manj količine in več stika«. Dobivali se bomo vsak drugi teden tako, da tudi vi odnesete nekaj hrane, ki je vsi odrasli še kako potrebujemo.

Lepo je, če utegneta priti oba, vsekakor pa vsaj eden (ko pridejo posebne razmere, si za prevoz seveda pomagate z drugimi starši). Poznejša ura ob četrtkih, upam, da ne bo delala prevelikih preglavic. Vsako leto lepo poskrbite tudi za čiščenje veroučnih prostorov in se med seboj dogovorite. Razpored za letos.

Knjige lahko dobite v župnišču ali neposredno v zvončku. Cenik je na spletni strani.
Letos bomo dali poudarek medsebojni povezanosti v molitvi in petju.
K medsebojni molitvi bomo povabili tudi vas, starše. Vidimo, da preprosta molitev odpira srca vseh sodelujočih. Molitev na skrivnosten način ustvarja povezanost. Molitev počasi a zanesljivo v nas spremeni pogled, da iste vsakodnevne napetosti gledamo in doživljamo drugače, z mirom v srcu.

Sprotna obvestila bodo na spletni strani.

župnik z ekipo katehistinj

Urnik veroučnih srečanj

ODPOVEDI OTROK ZA MISIJONE -SKUPAJ LAHKO POMAGAMO!

* Na pobudo revije Mavrica smo se otroci pevskega zbora iz župnije Črniče leta 2010 odločili, da postanemo botri deklici Birtukan iz Etiopije. Od takrat dalje redno pošiljamo 15 EUR mesečnega prispevka na misijon. Birtukan večkrat pošljemo risbice, voščila (ob rojstnem dnevu, novem letu. božiču, veliki noči). Misijonar tamkajšnjega misijona pa nam redno pošilja fotografije Birtukan, njena spričevala in zahvale za darove.

Otroci otroškega zbora od leta 2010 dalje pripravljamo miklavževanja in zbiramo darove, ki jih namenimo misijonu v Etiopiji, kjer se šola naša Birtukan.

Ob praznovanju misijonske nedelje se še posebej spomnimo in zahvalimo Bogu za vse misijonarje, ki skrbijo za sirote po svetu, tudi za našo Birtukan. Večkrat se skupno spomnimo nanjo tudi v molitvi na pevskih vajah.

V šolskem letu  2017/18 so se nam pri akciji zbiranja darov in skrbi za Birtukan pridružili še veroučenci naše župnije.

Verjamemo v Afriški pregovor, ki pravi:

»Če veliko majhnih ljudi na veliko majhnih krajih naredi veliko majhnih stvari, se obličje zemlje lahko spremeni.«

 

* Veroučenci župnije Kamnje pa smo se misijonskemu projektu botrstvo pridružili v veroučnem letu 2017/18 in z odpovedmi začeli zbirati denar za deklico Penlop iz Zambije. S tem denarjem ji omogočamo šolanje.

V letošnjem veroučnem letu 2018/19 smo skupaj zbrali  315,30 € in tako poleg Penlop omogočili šolanje še enemu otroku. Ves denar je preko Misijonskega središča Slovenije poslan na misijon v Zambijo. Letos so se najbolj potrudili učenci 2. razreda. Tesno za njimi so tretješolci. Učenci osmega razreda pa so na prav poseben način zbirali prostovoljne prispevke v ta namen. Spekli so palačinke in nam jih po nedeljski maši delili.

Z majhnimi odpovedmi, ki se našim otrokom ne bodo poznale, bomo v župniji Kamnje pomagali Penlop in ji omogočili šolanje. “Ne moremo delati velikih stvari, delamo lahko le majhne stvari z veliko ljubeznijo,” je dejala sv. mati Terezija. Star pregovor pravi: “Zrno na zrno pogača. Kamen na kamen palača.”  Mi pa dodajamo: “Evro na evro šolnina za Penlop.”

 

NAŠI POSVOJENKI

BIRTUKAN  je rojena leta 2005  v Etiopiji. Ima dve sestri, oče je umrl, mama živi drugje. Živi v zelo skromnih in revnih razmerah z ostarelo babico. Potrebuje pomoč za hrano in šolanje.  Pismo misijonarja …

PENLOP živi  v Zambiji. Na bližnjem misijonu je deloval slovenski misijonar p. Miha Drevenšek. Po njegovi smrti leta 2011 s projektom botrstva tam nadaljujejo drugi misijonarji. Penlop je rojena leta 2008 in s pomočjo veroučencev župnije Kamnje obiskuje osnovno šolo. Prihaja iz družine s šestimi otroki. Rada bi nadaljevala šolanje, a ji družina tega ne more omogočiti. Osnovna šola v Zambiji traja sedem let. Sledi ji petletna srednja šola. Ko otrok plača šolnino, lahko začne s poukom, ki se začne februarja. Če nima denarja za učbenike, jih preprosto nima. Več kot 1200 zambijskih otrok ima botre v Sloveniji. Po podatkih  je v zadnjem razredu osnovne šole večina otrok (90 %) brez učbenikov.  Pismo misijonarja …
Vsak boter plačuje mesečno 12,00 evrov ali letno 144,00 evrov. S tem zneskom se krijejo stroški šolnine, šolske uniforme, dobi tudi zvezke in knjige, ki jih potrebuje.

Z akcijo dokazujemo, da smo vsi Božji otroci in si zato moramo med seboj pomagati.

Naslednje veroučno leto bomo z botrstvom nadaljevali. Zato vas vabimo, da se med počitnicami odpoveste kakšnemu sladoledu in tako prihranite ter darujete evro za nekoga, ki tega nima.

Hvala vsem otrokom in staršem za podporo! Želimo vam lepe in blagoslovljene počitnice!

katehistinje, zborovodkinja in župnik