Verouk - obvestila

MIKLAVŽ PRIDE
na predvečer godu v Črniče in Kamnje, v cerkev v ponedeljek, 5. decembra. Prijave niso potrebne. Otroci in starši se zberete v cerkvi v Črničah 17.30, v Kamnjah ob 18.30. in Miklavža pričakate z molitvijo, pesmijo in igrico. Na srečanje z Miklavžem ste vabljeni otroci, saj je za vas pripravil majhno presenečenje. K vsakemu pride seveda na skrivaj tudi ponoči. Ob vseh obdarovanjih pa nas želi spomniti na največje Božje darilo: družinsko molitev in Božjo besedo v Svetem pismu. Vabi nas, da sprejmemo ta Božji dar.

ADVENTNI KOLEDAR
Družine vzemite adventni koledar. Vsak dan zgodba in molitev, misijonska akcija otroci za otroke.
Na spletni strani  Misijonskega središča Slovenije je objavljena elektronska verzija Adventnega koledarja, prek facebook profila mis. družba vsak dan sproti objavi dnevno zgodbo.

PODOBA SVETOGORSKE MARIJE
Vpisni list je v cerkvi za vsako podružnico. Zapišite se na datum. Vzemite domov podobo in bodite skupaj ob preprosti molitvi. Kot družina. Lepo bo, ko boste povabili še koga. Povabimo tudi starejše, ki živijo sami. Za vsako sliko naj bo ena kontaktna oseba za informacije, o razporedu

ROŽNI VENEC
Veroučenci se ob četrtkih ob 18.30 zbirate v cerkvi v Selu  in molite rožni venec. Potrudite se vzeti pol ure in naj vam ta ponižna molitev pomaga, da postanete še boljši ljudje in kristjani.
Ostali ostajamo povezani ob molitvenih škatlicah drug za drugega.

ZA BODOČE DIJAKE
Na Škofijski gimnaziji Vipava vabijo v soboto, 10. decembra, ob 9.00 na dan odprtih vrat, ko bodo predstavili šolo in dijaški dom. Noč v dijaškem domu, ki je letošnja novost, pa se začne že v petek ob 17.00. Vse informacije na strani sgv.si.

MLADINSKO SREČANJE
Dobimo se spet v petek, 9. decembra. Pridi. Prav vsak je vabljen. Na spletni strani reši anketo za duhovni vikend. V januarju pripravljamo vikend duhovno obnovo z gostom. Vzemimo si čas za to

OTROCI IZ VEROUČNIH SKUPIN
prevzamete molitev rožnega venca pred mašo v vseh župnijah na štiri adventne nedelje. Ena od katehistinj bo pomagala, da bo lepo teklo. Bodite korajžni in glasni.

 

Še naprej ostajamo povezani med družinami veroučencev z molitvijo za sošolce. V pomoč so nam molitvene škatlice. Več na tej povezavi.
Kaj je rožni venec  in kako ga moliti, pa si lahko preberete tukaj.
Spodaj pa si lahko preberete več o molitvi v družini.
Naj nas Marija povezuje!

MOLITVENA NAVEZA DRUŽIN VEROUČENCEV
Nekaj let nazaj so veroučenci pripravili molitvene škatlice, s pomočjo katerih lahko molimo drug za drugega. Družina za drugo družino. Škatlico lahko naredite sami doma. Tukaj je tudi napotek  za škatlico in molitev. Zelo dobro se zavedam, da je bitka s časom doma neizprosna. Vem, da včasih skoraj samega sebe ne uspete dohitevati. In vendar vedno bolj verjamem, da je mogoče. Skupaj s katehistinjami vam zato prihajamo naproti in vam želimo pomagati. Vsi potrebujemo konkretne vezi in navade, potem steče.

Čez leto bodo v oznanilih tu in tam razmisleki o krščanski molitvi danes. Zaenkrat vse starše prosim, da zadevo vzamete resno.

Čemu, zakaj?

Z leti ugotavljam, da brez izkušnje molitve v domačem okolju vse drugo izgubi privlačno moč. Normalno pa je, da je doma tudi nerodno začeti znova. Toda samo molitev pred jedjo je premalo. Sodoben način življenja nas je pripeljal k temu, da je vse grajeno na nas. Tudi verska vzgoja je postala vedno bolj naše prizadevanje, nalaganje obveznosti. Starši pa kljub želji ne zmorete več vsega. Vendar krščansko življenje je nekaj drugega, je Kristusovo življenje v nas. S preprostim stikom, ki nastane s ponavljanjem besed, omogočimo prostor in čas, da lahko Sveti Duh v nas znova uresniči Kristusovo življenje.
Videli boste, da to res deluje! Zato vas zelo prosim, da ste korajžni. Samo začetek je težak.

Kako?
Vsaka družina bo vsak večer molila za eno ali vse družine sošolcev vašega otroka. V pomoč vam bodo molitvene škatlice. Nekdo moli za vas. Vaš odgovor je, da tudi vi molite za nekoga. Ne delajmo velikih projektov, ampak samo skromnih 5 do 10 minut časa. Prej in potem gre vsak po svoje. Zato je najbolj primerna desetka. Samo ponavljanje desetih zdravamarij. Eden naprej, drugi za njim. Ne boste vedno v miru in pogovoru. Prej nasprotno. Marsikaj bo šlo narobe. Ne imejte zaradi tega slabih občutkov. Samo vztrajajte naslednji dan preprosto in pogumno.

ORATORIJ … utrinki 

STREŽNIKI
Lepo vabim, da se zopet pridružite tudi strežniki, ki ste opustili svoje služenje.  Naredite dobro delo za vso župnijsko skupnost in pridite tudi med tednom k sveti maši. 

POSVOJENKI
Veroučenci župnije Kamnje ste tudi v šol. letu 2021/22 z odpovedmi zbirali darove za našo posvojenko Penlop. V kozarcih v učilnici ste zbrali 98,39 €, v celem veroučnem letu skupaj pa kar 213 €.
Najbolj se je izkazal drugi razred, sledi mu četrti in nato sedmi. Hvala veroučencem in vsem ostalim, ki ste prispevali za našo Penlop! V Črničah otroški zbor in veroučenci že nekaj let prispevate za posvojenko Birtukan v Etiopiji.

 

med počitnicami smo prejeli novo fotografijo Penlop

Že nekaj časa nazaj pa smo prejeli njeno pismo, ki si ga lahko  preberete tukaj.

Molitev doma pri hrani:

Vse od tebe Bog imamo
in za vse ti hvalo damo,
ker tako nas rad imaš
blagoslovi kar nam daš.

Molitve veroučencev:

Bog, hvala ti za kruh, solato in meso.
Bog, hvala, da doma mi lačni nismo,
ter da vsakič znova po svežem kruhu zadiši.
***
Bog blagoslovi to hrano.
zahvaljujemo se ti za to jed.
***
Bog, hvala za to hrano,
ki jo imamo.
Hvala, ker nas rad imaš
in nam blagoslove daš.
***
Zahvaljujemo se ti zdaj vsi
za to hrano in te jedi.
poskusili jih bomo vsi.
Bog zelo dober si!

 

* * *

Kaj je molitev? (odgovori otrok 4. razreda)

MOLITEV je:

– ko prosiš Boga;
– ko moliš;
– da spoštuješ Boga, moliš in hodiš k maši;
– da sodeluješ pri maši;
– pogovor z Bogom;
– da moliš za nekoga;
– da kadar moliš za nekoga, misliš nanj;
– rožni venec;
– mikrofon, da nas Bog lahko sliši;
– dolžnost, čast.
Torej imamo čast, da se lahko v molitvi pogovarjamo z Bogom, našim Stvarnikom.

ODPOVEDI OTROK ZA MISIJONE -SKUPAJ LAHKO POMAGAMO!

* Na pobudo revije Mavrica smo se otroci pevskega zbora iz župnije Črniče leta 2010 odločili, da postanemo botri deklici Birtukan iz Etiopije. Od takrat dalje redno pošiljamo 15 EUR mesečnega prispevka na misijon. Birtukan večkrat pošljemo risbice, voščila (ob rojstnem dnevu, novem letu. božiču, veliki noči). Misijonar tamkajšnjega misijona pa nam redno pošilja fotografije Birtukan, njena spričevala in zahvale za darove.

Otroci otroškega zbora od leta 2010 dalje pripravljamo miklavževanja in zbiramo darove, ki jih namenimo misijonu v Etiopiji, kjer se šola naša Birtukan.

Ob praznovanju misijonske nedelje se še posebej spomnimo in zahvalimo Bogu za vse misijonarje, ki skrbijo za sirote po svetu, tudi za našo Birtukan. Večkrat se skupno spomnimo nanjo tudi v molitvi na pevskih vajah.

V šolskem letu  2017/18 so se nam pri akciji zbiranja darov in skrbi za Birtukan pridružili še veroučenci naše župnije.

Verjamemo v Afriški pregovor, ki pravi:

»Če veliko majhnih ljudi na veliko majhnih krajih naredi veliko majhnih stvari, se obličje zemlje lahko spremeni.«

* Veroučenci župnije Kamnje pa smo se misijonskemu projektu botrstvo pridružili v veroučnem letu 2017/18 in z odpovedmi začeli zbirati denar za deklico Penlop iz Zambije. Z majhnimi odpovedmi, ki se našim otrokom ne bodo poznale, bomo pomagali Penlop in ji omogočili šolanje. “Ne moremo delati velikih stvari, delamo lahko le majhne stvari z veliko ljubeznijo,” je dejala sv. mati Terezija. Star pregovor pravi: “Zrno na zrno pogača. Kamen na kamen palača.”  Mi pa dodajamo: “Evro na evro šolnina za Penlop.”

NAŠI POSVOJENKI

BIRTUKAN  je rojena leta 2005  v Etiopiji. Ima dve sestri, oče je umrl, mama živi drugje. Živi v zelo skromnih in revnih razmerah z ostarelo babico. Potrebuje pomoč za hrano in šolanje. Pismo misijonarja…
PENLOP živi  v Zambiji. Na bližnjem misijonu je deloval slovenski misijonar p. Miha Drevenšek. Po njegovi smrti leta 2011 s projektom botrstva tam nadaljujejo drugi misijonarji. Penlop je rojena leta 2008 in s pomočjo veroučencev župnije Kamnje obiskuje osnovno šolo. Pred kratkim smo prejeli njeno pismo. Prihaja iz družine s šestimi otroki. Rada bi nadaljevala šolanje, a ji družina tega ne more omogočiti. Osnovna šola v Zambiji traja sedem let. Sledi ji petletna srednja šola. Ko otrok plača šolnino, lahko začne s poukom, ki se začne februarja. Če nima denarja za učbenike, jih preprosto nima. Več kot 1200 zambijskih otrok ima botre v Sloveniji. Po podatkih  je v zadnjem razredu osnovne šole večina otrok (90 %) brez učbenikov.  Pismo misijonarja…
Vsak boter plačuje mesečno 12,00 evrov ali letno 144,00 evrov. S tem zneskom se krijejo stroški šolnine, šolske uniforme, dobi tudi zvezke in knjige, ki jih potrebuje.

Z akcijo dokazujemo, da smo vsi Božji otroci in si zato moramo med seboj pomagati.

Naslednje veroučno leto bomo z botrstvom nadaljevali. Zato vas vabimo, da se med počitnicami odpoveste kakšnemu sladoledu in tako prihranite ter darujete evro za nekoga, ki tega nima.

Hvala vsem otrokom in staršem za podporo! Želimo vam lepe in blagoslovljene počitnice!

katehistinje, zborovodkinja in župnik