Obvestila

Oratorij 2019 v Kamnjah

2. 6. 2019

POLETNI DNEVI ZA …  

ROMANJE ŠMARNIČARJEV NA SVETEGA PAVLA
Na binkoštni ponedeljek, 10. junija, smo šmarničarji skupaj poromali od Lozarjev na Sv. Pavla. S seboj smo nesli Marijin kip, ki ga je spremljala naša molitev rožnega venca in nabiranje rožic. Kip smo postavili v cerkvi na oltar, rožice pa povezali v lep šopek za našo nebeško mamo Marijo, ki je ta dan praznovala kot Mati Cerkve. Pri maši so otroci sodelovali z branjem prošenj in ministriranjem. Po maši je sledil kviz o letošnjih šmarnicah, o misijonarju Ignaciju Knobleharju. Tekmovala sta po dva otroka skupaj, nad katerima je v pomoč bedel odrasel »angel varuh«. Največ točk sta zbrala Neža in Jošt, ostale skupine pa so jima tesno sledile. Zmagovalci so bili vsi, saj so skupaj zbrali več kot 100 točk. Na koncu so bili vsi nagrajeni z bonboni. Naslednje leto poromamo spet, saj nam je skupaj v občestvu Cerkve lepo!
Katehistinje

 


IZZIV ZA VEROUČENCE
pozanimajte se, kdo v vaši okolici ne more redno v cerkev in ne dobi pisnih oznanil. Marsikateri mi omeni, da bi si jih želel. Dogovorite se med seboj in jim jih odslej prinašajte. Odrasli pa se lahko pozanimamo, kdo bi potreboval prevoz, da bi lahko prišel k bogoslužju. Tudi mi bomo kaj kmalu med starejšimi.


VEROUČNA SREČANJA DANES

Z veroučnimi srečanji otroci skupaj s starši dobivajo osnovno znanje o evangeljskem oznanilu, krščanskem življenju. Vendar znanje ni prvi cilj veroučnih srečanj. Verouk želi v skupini oplemenititi izkušnjo, ki jo otrok od najbolj nežnih let doživi v svoji družini. Veroučna srečanja poleg “učenja resnic” uvajajo v molitev in zakramentalno življenje, krepijo medsebojne prijateljske vezi.

 Z župnikom sodeluje šest katehistinj in voditelji otroškega petja ter drugih dejavnosti.

Le s skupnimi močmi in živo medsebojno povezanostjo lahko odpiramo pot Božjim dotikom. Z njimi nas Bog sam išče in si želi bližine z nami. Verska vzgoja tako ni najprej učenje, kaj naj mi naredimo za Boga, ampak najprej pripovedovanje, kaj vse je Bog že naredil za nas.

Družinsko vzdušje je tisto, ki najprej pripravlja otrokov duh, dušo in telo, da bo zmogel v življenju dati svoj svobodni odgovor. Za to se trudimo pomagati staršem pri njihovem danes zelo napornem delu s srečanji, predavanji in druženji.

Otroci nosijo bremena vsega, kar “starejši” nismo med seboj predelali in razrešili. Zato je molitev za otroke najprej molitev za starše in katehete, da bi najprej sami sredi vsakodnevnih skrbi lahko pogumno živeli ne “za Boga” ampak “z Bogom”.

 


Urnik 2018/19

KAMNJE

ČRNIČE

1. r.

2. in 4. četrtek v mesecu ob 17.30 skupaj s starši*
(za obe župniji skupno srečanje skupaj s starši)

Praznujmo
in se veselimo
skupina ure knjiga skupina ure knjiga

2. r.

ponedeljek ob 17.00 Praznujemo
z Jezusom

2. r.

ponedeljek ob 16.00 Praznujemo
z Jezusom

3. r.

torek ob 16.00 Kristjani praznujemo skupaj

3. in 4. r.

ponedeljek ob 15.00 Pot v srečno življenje

4. r.

četrtek ob 16.30 Pot v srečno življenje

5. r.

sreda ob 16.00 Znamenja na poti k Bogu

5. in 6. r.

četrtek ob 15.30 Skupaj v novi svet

6. r.

torek ob 17.00 Skupaj v novi svet

7. r.

torek ob 15.00 Radi živimo

7. in 8. r.

četrtek ob 14.30 Radi živimo

8. r.

ponedeljek ob 16.00 Radi živimo

9. r.

vsaka druga sreda
od 15.00 do 17.00
Ob filmih.
Tudi Sveto pismo
in Youcat birma

9. r.

vsaka druga sreda
od 15.00 do 17.00
Ob filmih.
Tudi Sveto pismo
in Youcat birma

Starši računajte, da k poti vere spada predvsem redna udeležba pri mašah na nedeljski dan vstajenja.
Dolžnost krščanskih staršev je, da se pri organizatorjih nedeljskih tekmovanj postavite in ubranite svetost nedelje. Če boste tukaj začeli popuščati, bo tudi ogenj Božje ljubezni in vere v srcih prej ali slej začel pojemati. Brez ognja pa je pot prenaporna in neprivlačna.

Otroci do 7. razreda imajo tudi liturgični zvezek (kar ne pomeni, da 8. in 9. ni treba redno k maši).

Pevski zbor

Petek ob 17.00 in v nedeljo, takoj po maši.

Program popoldne v Kamnjah v sredo ob 17.00.

Mladinsko srečanje (prvi letnik srednješolcev skupaj z drugimi) skupaj ob petkih zvečer ob 20.00 v Kamnjah.

Starši, razvažanje in dejavnosti bodo pognale korenine in rodile lepe sadove, če boste doma zalivali z rednim vsakdanjim krščanskim življenjem. Vere se ne moremo naučiti, lahko se je le »nalezemo« od tistih, ki jo živijo. Spodbudite otroke tudi k sodelovanju v skupini strežnikov, pevskem zboru, popoldnevu v Kamnjah,  pritrkovalcih …

Starše, ki vpisujete na novo v prvi razred, prosim, ne ustrašite se verouka skupaj s starši. Ne gre za dodatno nalaganje in dodajanje. Pri tem vam grem naproti z »manj količine in več stika«. Dobivali se bomo vsak drugi teden tako, da tudi vi odnesete nekaj hrane, ki je vsi odrasli še kako potrebujemo.

Lepo je, če utegneta priti oba, vsekakor pa vsaj eden (ko pridejo posebne razmere, si za prevoz seveda pomagate z drugimi starši). Poznejša ura ob četrtkih, upam, da ne bo delala prevelikih preglavic.

 

ODPOVEDI OTROK ZA MISIJONE

V letošnjem veroučnem letu smo se veroučenci pridružili misijonskemu projektu botrstvo in z odpovedmi zbirali denar za Penlop iz Zambije. S tem denarjem smo Penlop omogočili šolanje. Vsega skupaj smo zbrali kar 362,72 € in tako poleg Penlop omogočili šolanje še enemu otroku. Ves denar bo poslan misijonarju bratu Camillu v Zambijo.
Najbolj so se izkazali učenci 3. razreda, ki so zbrali kar 84,83 €; tesno jim sledi peti razred, nato drugi, šesti in sedmi. Penlop bomo za rojstni dan, ki ga bo praznovala 23. julija,  poslali tudi papirnate rožice, ki so jih otroci zbirali skupaj z odpovedmi.
V Črničah ste pri pevskem zboru še naprej zbirali in podpirali Birthukan iz Etiopije, ki z vašo pomočjo odrašča in hodi v šolo.
Z akcijo smo dokazali, da smo vsi Božji otroci in si zato moramo med seboj pomagati.
Naslednje veroučno leto bomo z botrstvom nadaljevali. Zato vas vabimo, da se med počitnicami odpoveste kakšnemu sladoledu in tako prihranite ter darujete evro za nekoga, ki tega nima.
Hvala vsem otrokom in staršem za podporo! Želimo vam lepe in blagoslovljene počitnice!
katehistinje in župnik

 

VEROUČENCI – SKUPAJ LAHKO POMAGAMO!

PENLOP KAWEME živi v Ndoli v Zambiji, kjer deluje misijon St. Joseph’s. Tam je deloval slovenski misijonar p. Miha Drevenšek. Po njegovi smrti leta 2011 je projekt botrstva prevzel italijanski misijonar brat Camillo Venturini. Penlop (rojena 23. 7. 2008) je stara devet let in hodi v 3. razred osnovne šole. Prihaja iz družine s petimi otroki. Rada bi nadaljevala šolanje, a ji družina tega ne more omogočiti. Osnovna šola v Zambiji traja sedem let. Sledi ji petletna srednja šola. Ko otrok plača šolnino, lahko začne s poukom, ki se začne februarja. Če nima denarja za učbenike, jih preprosto nima. Več kot 1200 zambijskih otrok ima botre v Sloveniji. Po podatkih  je v zadnjem razredu osnovne šole večina otrok (90 %) brez učbenikov.
Vsak boter plačuje mesečno 12,00 evrov ali letno 144,00 evrov. S tem zneskom se krijejo stroški šolnine, šolske uniforme, dobi tudi zvezke in knjige, ki jih potrebuje.
Z majhnimi odpovedmi, ki se našim otrokom ne bodo poznale, bomo v župniji Kamnje pomagali Penlop in ji omogočili šolanje. »Ne moremo delati velikih stvari, delamo lahko le majhne stvari z veliko ljubeznijo,« je dejala sv. mati Terezija. Star pregovor pravi: »Zrno na zrno pogača. Kamen na kamen palača.«  Mi pa dodajamo: »Evro na evro šolnina za Penlop.

katehistinje in župnik