Verouk - obvestila

DELAVNICA IZDELAVA BUTARIV IN LATERNIC
V okviru programa Popoldne v Kamnjah vas v petek 31.3.2023  ob 17h vabimo v veroučno učilnico v Kamnjah na delavnico, kjer bomo izdelovali butarice in laternice. Butarice bomo na cvetno nedeljo nesli k blagoslovu, laternice pa bomo uporabili pri vstajenjski procesiji.
Zaradi boljše organizacije prosim za prijavo udeležbe na mail (klavdija.petrovcic@gmail.com) do srede 29.3.

VEROUČNE SKUPINE SPOVED
V velikem tednu ne bo več verouka. V tem tednu poskrbite za dobro spoved.

  • Ponedeljek, Kamnje ob 17.00 (6. r.);
  • torek, Selo ob 14.15 (7. r.);
  • torek, Batuje ob 14.45 (8., 9. r.);
  • torek, Selo ob 15.30 (5., 6., 9. r.);
  • torek, Kamnje ob 16.15 (8., 9. r.);
  • sreda, Kamnje ob 15.30 (7. r., 9. r.);
  • sreda, Kamnje ob 17.30 (5. r.);
  • četrtek, Črniče ob 15.30 (4., 5., 9. r.);
  • četrtek, Črniče ob 16.30 (7., 8.r.);
  • četrtek, Kamnje ob 16.30 (4. r.) (spoved od 17.00).

Če ne morete priti k svoji skupini, pridite h kateri drugi. Nižji razredi imate samo verouk.

 

 

 

DRUŽINE IN OTROCI
Za mnoge je postalo sprejemljivo, da ne pridejo redno k nedeljski sveti maši. Vedno večja obilica drugih dejavnosti nam krade nedeljo. Ob tem se Satan veselo smeji in si mane roke. Postni čas naj bo zato resen premislek in odločitev, da pridemo k nedeljskemu bogoslužju. Ko enkrat popustimo, se stvari samo še podirajo. Kristus nam daje samega sebe. Brez bogoslužja pa začnemo živeti le iz svojih zalog. Počasi se nam začnejo stvari upirati, vse nas moti, namesto nedelje postavimo druge stvari. Resnega postnega časa z daljnoročnimi sadovi ni brez občestva. Naj nam šport in druga praznovanja ne zadušijo krstne milosti in večnega življenja.
POSTNI ČAS – POMAGAJMO DRUG DRUGEMU NOSITI KRIŽ
Na Pepelnico smo v cerkvah 
križ prepletli  z nitkami naših bremen in skrbi. Še lahko dodamo svojo nitko skozi postne dneve. Povezali smo se v skupnem križu, v znamenju, da moj križ ni več samo moj. Križ je težek, če ga nosimo sami. Ko ga nosimo z ljubeznijo in skupaj, dobi smisel, smisel odrešenja. Zato letos v postnem času pomagajmo nositi težo križa drug drugemu z ljubeznijo: bodimo pozorni do bližnjega; naredimo dobro delo; pomagajmo drugemu; zmolimo nekaj za nekoga; obiščimo bolnega; pokličimo osamljene; pozdravimo soseda; namenimo komu lepo, vzpodbudno besedo, tudi mladim; ugriznimo se v jezik obrekovanja; naredimo kaj namesto drugega v družini… Ko nam bo z enim takim dejanjem uspelo izkazati bližnjemu ljubezen, izdelajmo rožico iz papirja in jo prinesimo v cerkev spredaj v košaro poleg križa. Kot znamenje naših dobrih del bomo ob koncu postnega časa papirnate rožice prilepili na križ. Zaradi naše ljubezni do bližnjega bo za Veliko noč simbolno zacvetel tudi naš skupni križ v cerkvi.  Tukaj si lahko pogledate nekaj primerov, kako izdelati rožico.  ROŽICA 1,    ROŽICA 2,   ROŽICA 3,    ROŽICA 4

Veroučenci pa imajo tukaj postni plakat z nagovori za vsak teden in zanimivimi postnimi nalogami.

V POMOČ ZA DRUŽINSKO DUHOVNO ŽIVLJENJE:
***Prisluhnite nagovoru duhovnika iz Liturgičnega zvezka:
26. marec, 5. postna nedelja, Klikni na povezavo tukaj.
25. marec, Gospodovo oznanjenje, 
Klikni na povezavo tukaj.
19. marec, 4. postna nedelja
Klikni na povezavo tukaj.
12. marec, 3. postna nedelja
Klikni na povezavo tukaj.

5. marec, 2. postna nedelja
Klikni na povezavo tukaj.

*** Prelistajte praznično, januarsko Mavrico https://bit.ly/3YWoaye
Pišite, če želite, da vam pošljejo brezplačne ogledne izvode Mavrice.
Melita Košir, urednica Mavrice
Krekov trg 1, 1001 Ljubljana
Tel: 0038 6 -1 – 3602 851
E-mail: melita.kosir@druzina.si
https://www.druzina.si/revija/mavrica

*** Molitvena naveza družin veroučencev
Še naprej ostajamo povezani med družinami veroučencev z molitvijo za sošolce. V pomoč so nam molitvene škatlice. Več na tej povezavi.
Kaj je rožni venec  in kako ga moliti, pa si lahko preberete tukaj.
Spodaj pa si lahko preberete več o molitvi v družini.
Naj nas Marija povezuje!

Nekaj let nazaj so veroučenci pripravili molitvene škatlice, s pomočjo katerih lahko molimo drug za drugega. Družina za drugo družino. Škatlico lahko naredite sami doma. Tukaj je tudi napotek  za škatlico in molitev. Zelo dobro se zavedam, da je bitka s časom doma neizprosna. Vem, da včasih skoraj samega sebe ne uspete dohitevati. In vendar vedno bolj verjamem, da je mogoče. Skupaj s katehistinjami vam zato prihajamo naproti in vam želimo pomagati. Vsi potrebujemo konkretne vezi in navade, potem steče.
Čez leto bodo v oznanilih tu in tam razmisleki o krščanski molitvi danes. Zaenkrat vse starše prosim, da zadevo vzamete resno.
Čemu, zakaj?
Z leti ugotavljam, da brez izkušnje molitve v domačem okolju vse drugo izgubi privlačno moč. Normalno pa je, da je doma tudi nerodno začeti znova. Toda samo molitev pred jedjo je premalo. Sodoben način življenja nas je pripeljal k temu, da je vse grajeno na nas. Tudi verska vzgoja je postala vedno bolj naše prizadevanje, nalaganje obveznosti. Starši pa kljub želji ne zmorete več vsega. Vendar krščansko življenje je nekaj drugega, je Kristusovo življenje v nas. S preprostim stikom, ki nastane s ponavljanjem besed, omogočimo prostor in čas, da lahko Sveti Duh v nas znova uresniči Kristusovo življenje.

Videli boste, da to res deluje! Zato vas zelo prosim, da ste korajžni. Samo začetek je težak.
Kaj je molitev? (odgovori otrok 4. razreda)
MOLITEV je:
– ko prosiš Boga;              – da kadar moliš za nekoga, misliš nanj;
– ko moliš;                         – mikrofon, da nas Bog lahko sliši;
 – rožni venec;                   – pogovor z Bogom;
– da sodeluješ pri maši;   – da moliš za nekoga;
– da spoštuješ Boga, moliš in hodiš k maši; 
– dolžnost, čast.
Torej imamo čast, da se lahko v molitvi pogovarjamo z Bogom, našim Stvarnikom.

Kako?
Vsaka družina bo vsak večer molila za eno ali vse družine sošolcev vašega otroka. V pomoč vam bodo molitvene škatlice. Nekdo moli za vas. Vaš odgovor je, da tudi vi molite za nekoga. Ne delajmo velikih projektov, ampak samo skromnih 5 do 10 minut časa. Prej in potem gre vsak po svoje. Zato je najbolj primerna desetka. Samo ponavljanje desetih zdravamarij. Eden naprej, drugi za njim. Ne boste vedno v miru in pogovoru. Prej nasprotno. Marsikaj bo šlo narobe. Ne imejte zaradi tega slabih občutkov. Samo vztrajajte naslednji dan preprosto in pogumno.

*** Molitev doma pri hrani:

Vse od tebe Bog imamo
in za vse ti hvalo damo,
ker tako nas rad imaš
blagoslovi kar nam daš.

 

 


ORATORIJ … utrinki 

STREŽNIKI
Lepo vabim, da se zopet pridružite tudi strežniki, ki ste opustili svoje služenje.  Naredite dobro delo za vso župnijsko skupnost in pridite tudi med tednom k sveti maši. Seznam za nedelje je objavljen.

NAŠI POSVOJENKI NA DALJAVO
V Kamnjah veroučenci skrbimo za Penlop iz Zambije. Pravkar smo prejeli pismo misijonarja iz Zambije. Deklica Birtukan, za katero so skrbeli v Črničah, je šolanje žal prekinila in misijonarji so z njo izgubili stike. Zdaj otroci iz Črniške župnije skrbijo za drugo deklico, enajstletno Gelilo iz Etiopije. Tukaj si lahko preberete pismo misijonarjev iz Etiopije. Več o botrstvu in deklicah si lahko preberete spodaj.

DREVO BREZ LISTOV
Deklici sta podobni drevesu, ki zaradi suše ne more pognati listov  in obroditi sadu. Obsojeni sta na skromno preživetje in večno skrb, ali bodo imeli dovolj hrane. Majhni darovi veroučencev jima bodo omogočili šolanje, izobrazbo in zato lepšo prihodnost. Veroučenci vseh razredov prinašajo v hranilnike – kozarce k verouku svoje darove po načelu SE ODPOVEM – PRIHRANIM – DARUJEM. Ti darovi so kot kapljice dežja, ki drevesu omogočijo, da požene liste in zacveti. Ko bodo otroci prinesli k verouku svoj dar, bodo  drevesu brez listov na plakatu s svojimi prstnimi odtisi dodali liste, da bo lahko živelo. Tako bosta  tudi deklici z darovi otrok kot drevo  lahko pognali liste in  zaživeli lepšo prihodnost. Naj tudi tvoj majhen dar prispeva in omogoči lepšo prihodnost deklicama v Afriki. Starši spomnite otroke, da se čemu odpovejo in svoj dar prinesejo k verouku.

PENLOP je rojena leta 2008 in živi  v Zambiji. S pomočjo veroučencev župnije Kamnje obiskuje osnovno šolo.  Prihaja iz družine s šestimi otroki. Rada bi nadaljevala šolanje, a ji družina tega ne more omogočiti. Pred dvemi leti  smo prejeli njeno pismo.

Otroci župnije Črniče pa so bili skupaj z zborovodkinjo 12 let botri BIRTUKAN  iz Etiopije, ki pa je lani žal šolanje prekinila. Sedemnajstletna deklica je nehala hoditi v šolo in salezijanci so žal izgubili vsak stik z njo. Tako so botrstvo zanjo zaključili.  Sedaj moramo zanjo še več moliti in prositi Boga, da bi jo obvaroval hudega in da bi vse znanje in vero, ki jo je prejela po misijonarjih znala živeti. Odločili so se, da bodo s svojo pomočjo pri šolanju otrok nadaljevali in tako so v začetku oktobra postali botri drugi deklici.

GELILA je rojena leta 2011 v Etiopiji. Starša ne živita skupaj, saj je oče družino zapustil. Mama skuša sama poskrbeti za tri otroke, kar je zelo težko, saj nima rednega dela. Poskuša se znajti s prodajo različnih predmetov ali prehrambenih izdelkov. Dohodek pogosto ni zadosti niti za osnovne potrebščine kot je hrana. Zato prosijo za pomoč pri izobrazbi, saj si težko privoščijo šolnine za vse otroke. Tukaj si lahko preberete pismo misijonarke in nekaj več o Gelili.

Vse veroučence vabimo, da se večkrat v molitvi spomnimo na novo posvojenko in z veseljem prinašajo darove k uram verouka. K darovanju pa ste povabljeni tudi drugi župljani. Več o začetkih botrstva veroučencev si lahko preberete spodaj.

»Vsako dobro in plemenito delo prav gotovo nekje obrodi sadove. Včasih nam ni dano, da bi jih videli. A v skupnem prizadevanju za dobro postaja lepši svet okoli nas in v nas.«

ODPOVEDI OTROK ZA MISIJONE -SKUPAJ LAHKO POMAGAMO!

* Na pobudo revije Mavrica smo se otroci pevskega zbora iz župnije Črniče leta 2010 odločili, da postanemo botri deklici Birtukan iz Etiopije. Od takrat dalje redno pošiljamo 15 EUR mesečnega prispevka na misijon. Birtukan večkrat pošljemo risbice, voščila (ob rojstnem dnevu, novem letu. božiču, veliki noči). Misijonar tamkajšnjega misijona pa nam redno pošilja fotografije Birtukan, njena spričevala in zahvale za darove.
Žal je Birtukan leta 2022 prekinila šolanje in misijonarji so z njo izgubili stik. Botrstvo se je zanjo zaključilo. Zdaj otroci skrbijo za drugo deklico Gelilo iz Etiopije.

Otroci otroškega zbora od leta 2010 dalje pripravljamo miklavževanja in zbiramo darove, ki jih namenimo misijonu v Etiopiji, kjer se šola naša Birtukan.

Ob praznovanju misijonske nedelje se še posebej spomnimo in zahvalimo Bogu za vse misijonarje, ki skrbijo za sirote po svetu, tudi za našo Birtukan. Večkrat se skupno spomnimo nanjo tudi v molitvi na pevskih vajah.

V šolskem letu  2017/18 so se nam pri akciji zbiranja darov in skrbi za Birtukan pridružili še veroučenci naše župnije.

Verjamemo v Afriški pregovor, ki pravi:

»Če veliko majhnih ljudi na veliko majhnih krajih naredi veliko majhnih stvari, se obličje zemlje lahko spremeni.«

* Veroučenci župnije Kamnje pa smo se misijonskemu projektu botrstvo pridružili v veroučnem letu 2017/18 in z odpovedmi začeli zbirati denar za deklico Penlop iz Zambije. Z majhnimi odpovedmi, ki se našim otrokom ne bodo poznale, bomo pomagali Penlop in ji omogočili šolanje. “Ne moremo delati velikih stvari, delamo lahko le majhne stvari z veliko ljubeznijo,” je dejala sv. mati Terezija. Star pregovor pravi: “Zrno na zrno pogača. Kamen na kamen palača.”  Mi pa dodajamo: “Evro na evro šolnina za Penlop.”

NAŠI POSVOJENKI

BIRTUKAN  je rojena leta 2005  v Etiopiji. Ima dve sestri, oče je umrl, mama živi drugje. Živi v zelo skromnih in revnih razmerah z ostarelo babico. Potrebuje pomoč za hrano in šolanje. Pismo misijonarja…
Sedemnajstletna Birtukan je šolanje leta 2022 žal prekinila in misijonarji so z njo izgubili stike. Tako se je botrstvo otrok župnije Črniče po dvanajstih letih končalo. Zdaj otroci iz Črniške župnije skrbijo za drugo deklico, enajstletno Gelili iz Etiopije.
GELILA je rojena leta 2011 v Etiopiji. Starša ne živita skupaj, saj je oče družino zapustil. Mama skuša sama poskrbeti za tri otroke, kar je zelo težko, saj nima rednega dela. Poskuša se znajti s prodajo različnih predmetov ali prehrambenih izdelkov. Dohodek pogosto ni zadosti niti za osnovne potrebščine kot je hrana. Zato prosijo za pomoč pri izobrazbi, saj si težko privoščijo šolnine za vse otroke.
PENLOP živi  v Zambiji. Na bližnjem misijonu je deloval slovenski misijonar p. Miha Drevenšek. Po njegovi smrti leta 2011 s projektom botrstva tam nadaljujejo drugi misijonarji. Penlop je rojena leta 2008 in s pomočjo veroučencev župnije Kamnje obiskuje osnovno šolo. Pred kratkim smo prejeli njeno pismo. Prihaja iz družine s šestimi otroki. Rada bi nadaljevala šolanje, a ji družina tega ne more omogočiti. Osnovna šola v Zambiji traja sedem let. Sledi ji petletna srednja šola. Ko otrok plača šolnino, lahko začne s poukom, ki se začne februarja. Če nima denarja za učbenike, jih preprosto nima. Več kot 1200 zambijskih otrok ima botre v Sloveniji. Po podatkih  je v zadnjem razredu osnovne šole večina otrok (90 %) brez učbenikov.  Pismo misijonarja…
Vsak boter plačuje mesečno 12,00 evrov ali letno 144,00 evrov. S tem zneskom se krijejo stroški šolnine, šolske uniforme, dobi tudi zvezke in knjige, ki jih potrebuje.

Z akcijo dokazujemo, da smo vsi Božji otroci in si zato moramo med seboj pomagati.

Hvala vsem otrokom in staršem za podporo! 

katehistinje, zborovodkinja in župnik