Verouk - obvestila

Veroučna stran je preurejena in bolj pregledna. Naj vam koristi in vam je v pomoč za družinsko duhovno življenje.
O botrstvu – posvojitvi  na daljavo pa si od zdaj naprej lahko preberete na tej povezavi.
NOVO NA STRANI O BOTRSTVU: Veroučenci so prejeli pisma z misijonov in nove fotografije deklic.

 

3. postna nedelja, 3. marec
PODRITE TA TEMPELJ IN V TREH DNEH GA BOM POSTAVIL
Prisluhni tukaj!

 

 

SKUPAJ NA KRIŽEVEM POTU
Danes popoldne vabljeni na križev pot na Gradišče pri  Vipavi (izhodišče pri kleti ob 14. uri).

SKUPNI KRIŽEV POT
Ob nedeljah vabljeni, da se zadržite, kdor more, še na molitvi križevega pota. 3. postna – birmanske skupine (8. r. ali starši), 4. postna – družine prvoobhajancev, 5. postna – člani župnijskega sveta.
Vabljeni h križevemu potu med tednom, ko se zberete prej in naj ga nekdo začne moliti vsaj 20 minut pred mašo.

VEČER ZA BIRMANCE IN STARŠE
bo v petek, 8. marca, ob 19. uri v Dornberku. Zelo dobro in pomembno predavanje ter pogovor, še posebej za birmance in njihove družine; p. dr. Andraž Arko, Zakaj je pomembno, da ostanem kristjan. V kapeli pod cerkvijo. Tudi drugi vabljeni.

STREŽNIKI – za Kamnje je nov seznam.
Hvaležen sem vsem strežnikom, ki ste zvesti in dajete lep zgled. Žal sem si zadnje mesece vzel premalo časa za vas in za vpeljevanje novih.
V postnem in velikonočnem času bi rad poživil naše strežniške skupine, zato vabim strežnike iz višjih razredov in srednješolce, da postanete animatorji mlajšim. Ta teden bomo imeli strežniške vaje in srečanje: v Črničah danes takoj po nedeljski maši 15 minut . V Kamnjah pa vabim vse strežnike, da se dobimo v ponedeljek ob 17.45 v cerkvi. Vabim, da pridete tudi novi. V Batujah se dobimo spet v četrtek, 14. marca.

DRUŽINE PRVOOBHAJANCEV NA SVETO GORO
Družine prvoobhajancev gremo v soboto, 9. marca, k Svetogorski. Dobimo se ob 8. uri pred prvo postajo. Otroci boste prvič pri sveti spovedi. Možnost za spoved bo tudi za starše. Po bogoslužju v cerkvi druženje ob mizi, vračamo se skozi rove do avtomobilov.

OČETJE VEROUČENCEV
vabljeni na moški večer z gostom  na večer pred praznikom sv. Jožefa, v ponedeljek, 18. marca, v Kamnjah. Med nas pride gost Branko Cestnik. Povabite se med seboj in si dajte korajžo.

POSTNI ČAS
se začne s pepelnico. Zelo pomembno je, da ne postane le čas zasebnega prizadevanja. Treba se je pridružiti občestvu. Samo osebne in zasebne vaje dolgoročno ne obrodijo sadov. Na pepelnico je strogi post, na vse petke v postu pa zdržek mesnih jedi. Strogi post pomeni, da občutimo lahkoto in pomanjkanje, ki ga spremlja tudi duhovni boj. Najbolj priporočen je post ob kruhu in vodi.

DRUŽINE IN OTROCI
Postni čas naj bo resen premislek in predvsem odločitev, da vzamete resno nedeljsko bogoslužje. Brez obhajanja nedelje se vam tudi birma, obhajilo in drugi zakramenti lahko obrnejo v slabo, ne v dobro, saj gre za zlorabo podarjenega življenja. Postni čas je resna preizkušnja, ali je naše krščansko življenje še velikonočno ali pa je postalo le še religija po moji meri. Naj nam šport in razna praznovanja ne zadušijo krstne milosti in večnega življenja.

 

V POMOČ ZA DRUŽINSKO DUHOVNO ŽIVLJENJE:

 

 

 

***Prisluhnite nagovoru duhovnika iz Liturgičnega zvezka:
3. marec, PODRITE TA TEMPELJ IN V TREH DNEH GA BOM POSTAVIL
Prisluhni tukaj!

 

*** Prelistajte novo številko Mavrice – katoliške revije za otroke ali jo spremljajte na fb.
https://www.druzina.si/revija/mavrica


*** Molitev doma pri hrani:

 

Vse od tebe Bog imamo
in za vse ti hvalo damo,
ker tako nas rad imaš
blagoslovi kar nam daš.

 

*** Molitvena naveza družin veroučencev
Še naprej ostajamo povezani med družinami veroučencev z molitvijo za sošolce. V pomoč so molitvene škatlice. Več na tej povezavi.
Kaj je rožni venec  in kako ga moliti, pa si lahko preberete tukaj.
Spodaj pa si lahko preberete več o molitvi v družini.
Naj nas Marija povezuje!
Nekaj let nazaj so veroučenci pripravili molitvene škatlice, s pomočjo katerih lahko molimo drug za drugega. Družina za drugo družino. Škatlico lahko naredite sami doma. Zelo dobro se zavedam, da je bitka s časom doma neizprosna. Vem, da včasih skoraj samega sebe ne uspete dohitevati. In vendar vedno bolj verjamem, da je mogoče. Skupaj s katehistinjami vam zato prihajamo naproti in vam želimo pomagati. Vsi potrebujemo konkretne vezi in navade, potem steče.

Čez leto bodo v oznanilih tu in tam razmisleki o krščanski molitvi danes. Zaenkrat vse starše prosim, da zadevo vzamete resno.
Čemu, zakaj?
Z leti ugotavljam, da brez izkušnje molitve v domačem okolju vse drugo izgubi privlačno moč. Normalno pa je, da je doma tudi nerodno začeti znova. Toda samo molitev pred jedjo je premalo. Sodoben način življenja nas je pripeljal k temu, da je vse grajeno na nas. Tudi verska vzgoja je postala vedno bolj naše prizadevanje, nalaganje obveznosti. Starši pa kljub želji ne zmorete več vsega. Vendar krščansko življenje je nekaj drugega, je Kristusovo življenje v nas. S preprostim stikom, ki nastane s ponavljanjem besed, omogočimo prostor in čas, da lahko Sveti Duh v nas znova uresniči Kristusovo življenje.

Videli boste, da to res deluje! Zato vas zelo prosim, da ste korajžni. Samo začetek je težak.
Kaj je molitev? (odgovori otrok 4. razreda)
MOLITEV je:
– ko prosiš Boga;              – da kadar moliš za nekoga, misliš nanj;
– ko moliš;                         – mikrofon, da nas Bog lahko sliši;
 – rožni venec;                   – pogovor z Bogom;
– da sodeluješ pri maši;   – da moliš za nekoga;
– da spoštuješ Boga, moliš in hodiš k maši; 
– dolžnost, čast.
Torej imamo čast, da se lahko v molitvi pogovarjamo z Bogom, našim Stvarnikom.

Kako?
Vsaka družina bo vsak večer molila za eno ali vse družine sošolcev vašega otroka. V pomoč vam bodo molitvene škatlice. Nekdo moli za vas. Vaš odgovor je, da tudi vi molite za nekoga. Ne delajmo velikih projektov, ampak samo skromnih 5 do 10 minut časa. Prej in potem gre vsak po svoje. Zato je najbolj primerna desetka. Samo ponavljanje desetih zdravamarij. Eden naprej, drugi za njim. Ne boste vedno v miru in pogovoru. Prej nasprotno. Marsikaj bo šlo narobe. Ne imejte zaradi tega slabih občutkov. Samo vztrajajte naslednji dan preprosto in pogumno.


VEROUČNA MAŠA
S starši in katehistinjami smo se dogovorili, da bomo imeli veroučno mašo s sodelovanjem otrok prvo nedeljo v mesecu.
Starši pa se boste potrudili za sodelovanje na 3. nedeljo v mesecu.

STREŽNIKI
Zelo vabnim starše, da spodbudite otroke, da bi se pridružili strežnikom. Kar sporočite mi, da se najdemo in dogovarjamo za vaje. 
Na spletni strani je nov seznam za strežnike.

ORATORIJ
Utrinke si lahko pogledate tukaj. 

URNIK VEROUKA
je objavljen spodaj ali v pdf.