Botrstvo - posvojitev na daljavo

Pohvala otrokom, ki med veroukom skrbite za naše posvojence v misijonih: Osomalelau-a (Kamnje), Gelilo (Črniče) in Monodamonik (Batuje).
Tu je
povezava do spletne strani Misijonskega središča Slovenije, preko katerega so veroučenci vseh treh župnij pridruženi projektu Botrstvo. Opisane so tudi države, v katerih otroci živijo, in tamkajšnje razmere.

 

VEROUČENCI ŽUPNIJE KAMNJE SO DOBILI NOVEGA POSVOJENCA NA DALJAVO dečka po imenu OSOMALELAU iz Samoe. Več o tem si lahko preberete spodaj ali  v pismu misijonarke iz Samoe.

 

 

 

 

 


VEROUČENCI SO PREJELI PISMA MISIJONARJEV
Dvakrat letno veroučenci prejmejo pismo z misijona, kjer pom
agajo posvojenkam.
V Batujah so prejeli pismo sester Salezijank iz Kambodže, poročilo o napredovanju Monodamonik in njeno novo fotografijo.
Tudi v Črničah so prejeli poročilo o uspehu Gelile v šoli, njeno fotografijo in pismo s. Polone Dominik iz Etiopije.
V Kamnjah pa so veroučenci prejeli naslednje sporočilo Misijonskega središča Slovenije:  “Ker imamo že nekaj časa težave s pridobivanjem poročil iz Zambije, smo se v Misijonskem središču s težkim srcem odločili, da botrstvo z Zambijo prekinemo. Radi bi se vam zahvalili v imenu p. Camilla Venturini in v imenu otrok, da ste sodelovali v projektu Botrstvo. Zelo so hvaležni za vsa leta vaše podpore, saj so ob tem čutili, da vam ni vseeno zanje. Še enkrat iskrena hvala.”
Za Penlop so veroučenci že narisali risbice, ki so jih skupaj s soncem, ki je letos nastajalo pri verouku, poslali v Zambijo. Penlop ostaja v srcih otrok, saj so zanjo skrbeli dobrih šest let. Pri urah verouka se je spomnijo v molitvi.
Veroučenci so se odločili, da bi z botrstvom nadaljevali. Zdaj so v pričakovanju, da jim MSS pošlje drugega otroka. Denar, ki so ga od začetka letošnjega veroučnega leta zbrali za Penlop, bo namenjen drugemu otoku. Penlop pa z molitvijo pri urah verouka izročajo in prepuščajo Božji skrbi in pomoči.

SE ODPOVEM – PRIHRANIM – DARUJEM (šol. leto 2023/24)

Z letošnjim veroučnim letom 2023/24 so tudi v Batujah  posvojili deklico na daljavo in zanjo zbirajo darove. Tako so v projekt botrstva preko Misijonskega središča Slovenije vključeni veroučenci vseh treh župnij.
Vsak cent je vreden toliko, kolikor je v njem ljubezni in odpovedi. Lepo je, da mislite tudi na otroke, ki si še zdaleč ne morejo privoščiti tega, kar si lahko mi.
Vsak veroučenec je lahko SONČNI ŽAREK Božje ljubezni za Penlop, Gelilo ali Monodamonik.
Letos ob darovih veroučencev v Kamnjah nastaja SONCE.
Ko otrok prinese svoj dar, soncu nariše svoj žarek in se nanj podpiše. Tako bodo darovi otrok  za posvojenko Penlop postali žarki ljubezni, ki bodo deklici dali upanje in ji svetili v prihodnost.
Med poletnimi počitnicami so prejeli pismo misijonarja iz Zambije in novo fotografijo Penlop. 
V Črničah veroučenci  zbirajo darove za deklico Gelilo  in poleti so tudi oni prejeli pismo s. Polone Dominik iz Etiopije.
V Batujah darove za Monodamonik prinašajo veroučenci v škatlice v prostorih, kjer poteka verouk, ter v cerkvi v Selu in Batujah.
Starše prosimo, da otroke spomnite na to, da se čemu odpovejo, tako prihranijo kakšen evro, ki ga prinesejo v hranilnik k verouku in darujejo za deklico.

PREDSTAVITEV POSVOJENK NA DALJAVO

 

OSOAMALELAU je rojen leta 2018 v Samoi. Več si zaenkrat lahko preberete v pismu misijonarke iz Samoe.

 

 

 

 

 

 

 

BIRTUKAN  je rojena leta 2005  v Etiopiji. Ima dve sestri, oče je umrl, mama živi drugje. Živi v zelo skromnih in revnih razmerah z ostarelo babico. Potrebuje pomoč za hrano in šolanje. Zanjo so od leta 2010 skrbeli otroci župnije Črniče skupaj z zborovodkinjo.
Leta 2022 je s
edemnajstletna deklica nehala hoditi v šolo in salezijanci so izgubili vsak stik z njo. Tako so botrstvo zanjo zaključili, ne pa tudi duhovne povezanosti in skrbi zanjo. Zdaj Birtukan potrebuje molitev, da bi jo Bog obvaroval hudega in da bi vse znanje in vero, ki jo je prejela po misijonarjih znala živeti.
V Črničah so se odločili, da bodo s svojo pomočjo pri šolanju otrok nadaljevali in tako so v začetku oktobra postali botri drugi deklici.

 

GELILA je rojena leta 2011 v Etiopiji. Starša ne živita skupaj, saj je oče družino zapustil. Mama skuša sama poskrbeti za tri otroke, kar je zelo težko, saj nima rednega dela. Poskuša se znajti s prodajo različnih predmetov ali prehrambenih izdelkov. Dohodek pogosto ni dovolj niti za osnovne potrebščine kot je hrana. Zato prosijo za pomoč pri izobrazbi, saj si težko privoščijo šolnine za vse otroke. Tukaj si lahko preberete pismo misijonarke in nekaj več o Gelili.

Vse veroučence župnije Črniče vabimo, da se večkrat v molitvi spomnijo na novo posvojenko in z veseljem prinašajo darove k uram verouka. K darovanju pa ste povabljeni tudi drugi župljani.
»Vsako dobro in plemenito delo prav gotovo nekje obrodi sadove. Včasih nam ni dano, da bi jih videli. A v skupnem prizadevanju za dobro postaja lepši svet okoli nas in v nas.«

 

PENLOP je rojena leta 2008 in živi  v Zambiji. S pomočjo veroučencev župnije Kamnje lahko obiskuje osnovno šolo.  Prihaja iz družine s šestimi otroki. Rada bi nadaljevala šolanje, a ji družina tega ne more omogočiti. Leta 2022 ji je umrla mama in zdaj živi pri babici. Z mesečnim zneskom 12 EUR se krijejo stroški šolnine, šolske uniforme, dobi tudi zvezke in knjige, ki jih potrebuje. Vsako leto ji veroučenci pošljejo risbice, ozelenelo drevo, majico… in pismo. Leta 2019 pa  so prejeli njeno pismo.
Na bližnjem misijonu je deloval slovenski misijonar p. Miha Drevenšek vse do svoje smrti 2011. Več o njem si lahko preberete v članku, ki ga je ob deset letnici njegove smrti izdalaDružina.
Po njegovi smrti s projektom botrstva tam nadaljujejo drugi misijonarji. »Rok nimamo zato, da bi z njimi prosili, ampak da pljunemo v dlani in z njimi naredimo to, kar se da narediti,« je govoril p. Miha: »Mladim moramo dati mrežo, ne pa ribe, naučiti jih moramo uloviti ribo. Za ribarjenje potrebuješ mrežo – ta mreža je izobrazba.«

 

MONODAMONIK je rojena leta 2019 in živi v Kambodži. Oče je družino zapustil, ko je bila Monodamonik stara samo tri mesece. Od takrat naprej ne pomaga pri preživljanju hčerke in je ne obiskuje. Mama dela  v tekstilni tovarni. Kadar v tovarni nimajo naročil, dobijo delavci kar neplačan dopust. Včasih v celem mesecu delajo samo po nekaj dni. Pandemija je povzročila, da se je že več tovarn zaprlo.  Z mamo živita na domu sorodnikov. Tako si med seboj pomagajo pri plačevanju najemnine večje sobe, v kateri živijo.  Mama sama ne bo zmogla plačevati šolnine, zato Monodamonik potrebuje pomoč.  Deklica obiskuje vrtec, medtem ko je mama v službi. Otroci imajo svoji starosti primerne dejavnosti, od učenja abecede, številk, osebne higiene, splošnega znanja, do igre, plesa in petja. Tako dopoldne kot popoldne dobijo malico.  Vrtec je njihov drugi dom, kjer so varni in ljubljeni. Prispevek veroučencev župnije Batuj je pomoč pri plačevanju šolnine, šolskih potrebščin in prehrane.

 

DREVO BREZ LISTOV (šol. leto 2023/24)
Deklici sta podobni drevesu, ki zaradi suše ne more pognati listov  in obroditi sadu. Obsojeni sta na skromno preživetje in večno skrb, ali bodo imeli dovolj hrane. Majhni darovi veroučencev jima bodo omogočili šolanje, izobrazbo in zato lepšo prihodnost. Veroučenci vseh razredov prinašajo v hranilnike – kozarce k verouku svoje darove po načelu SE ODPOVEM – PRIHRANIM – DARUJEM. Ti darovi so kot kapljice dežja, ki drevesu omogočijo, da požene liste in zacveti. Ko bodo otroci prinesli k verouku svoj dar, bodo  drevesu brez listov na plakatu s svojimi prstnimi odtisi dodali liste, da bo lahko živelo. Tako bosta  tudi deklici z darovi otrok kot drevo  lahko pognali liste in  zaživeli lepšo prihodnost. Naj tudi tvoj majhen dar prispeva in omogoči lepšo prihodnost deklicama v Afriki. Starši spomnite otroke, da se čemu odpovejo in svoj dar prinesejo k verouku.

ZAČETKI BOTRSTVA V NAŠIH ŽUPNIJAH

ČRNIČE
Na pobudo revije Mavrica so se otroci pevskega zbora iz župnije Črniče leta 2010 odločili, da postanejo botri deklici Birtukan iz Etiopije. Od takrat dalje redno pošiljajo 15 EUR mesečnega prispevka na misijon. Birtukan večkrat pošljejo risbice, voščila (ob rojstnem dnevu, novem letu. božiču, veliki noči). Otroci pripravljajo tudi miklavževanja in zbirajo darove, ki jih namenijo misijonu v Etiopiji, kjer se šola Birtukan. Ob praznovanju misijonske nedelje se še posebej spomnijo in zahvalijo Bogu za vse misijonarje, ki skrbijo za sirote po svetu, tudi za Birtukan. Večkrat se skupno spomnijo nanjo tudi v molitvi na pevskih vajah. Misijonar tamkajšnjega misijona pa redno pošilja fotografije Birtukan, njena spričevala in zahvale za darove.

V šolskem letu  2017/18 so se jim pri akciji zbiranja darov in skrbi za Birtukan pridružili še veroučenci Črniške župnije.

Verjamejo v Afriški pregovor, ki pravi: »Če veliko majhnih ljudi na veliko majhnih krajih naredi veliko majhnih stvari, se obličje zemlje lahko spremeni.«

Birtukan je leta 2022 žal prekinila šolanje in misijonarji so z njo izgubili stik. Botrstvo se je tako zanjo zaključilo. Otroci od takrat dalje skrbijo za drugo deklico, Gelilo iz Etiopije.

KAMNJE
Veroučenci župnije Kamnje so se misijonskemu projektu botrstvo pridružili v veroučnem letu 2017/18 in z odpovedmi začeli zbirati denar za deklico Penlop iz Zambije. Z majhnimi odpovedmi, ki se našim otrokom ne bodo poznale, bodo pomagali Penlop in ji omogočili šolanje. “Ne moremo delati velikih stvari, delamo lahko le majhne stvari z veliko ljubeznijo,” je dejala sv. mati Terezija. Star pregovor pravi: “Zrno na zrno pogača. Kamen na kamen palača.” Veroučenci pa dodajajo: “Evro na evro šolnina za Penlop.”

BATUJE
Ob začetku veroučnega leta 2023/24 so se veroučenci župnije Batuje odločili, da bodo tudi oni pomagali nekomu k boljšemu in lepšemu življenju. Postali so botri in na daljavo posvojili deklico Monodamonik iz Kambodže.

Z akcijo dokazujemo, da smo vsi Božji otroci in si zato moramo med seboj pomagati.

Hvala vsem otrokom in staršem za podporo! 

katehistinje, zborovodkinja in župnik