Župnijsko romanje k p. Piju in bl. Bartolu Longu

 

ŽUPNIJSKO ROMANJE K SVETEMU PATRU PIJU IN BLAŽENEMU BARTOLU LONGU

Trenutno nas je prijavljenih devetindvajset.
Letos se odpira spet malo daljše šestdnevno romanje Romanje k južno italijanskim svetnikom – svetemu Patru Piju, blaženemu Bartolu Longu – apostolu Rožnega venca, Svetima Tomažu in Andreju. Datum letos stoji trdno med prvomajskimi šolskimi počitnicami: od torka, 28. aprila, do nedelje, 3. maja. Z nami bo vodnica Alenka Žibert.
Prijave zbiramo do prve postne nedelje, 1. marca, da vidimo, koliko bo odziva.
Cena je nekoliko višja ampak so že vključene vstopnine z ogledi (vrednost skoraj 50€) in tudi avdio sistem slušalk. Amalfitanska obala ima svoja pravila, vključen dodatni lokalni avtobus. 

PROGRAM ROMANJA: Natisni v pdf obliki

»Ostani z menoj, Gospod, in mi pokaži svojo voljo.
Ostani z menoj, Gospod, da bom slišal tvoj glas in hodil za teboj.
Ostani z menoj, Gospod, da si te bom želel močno ljubiti in vedno biti v tvoji družbi.«
je le del vsakodnevne molitve Sv. patra Pija. Leta 1999 ga je papež sv. Janez Pavel II. po enem najkrajših postopkov v zgodovini Cerkve, razglasil za blaženega in leta 2002 za svetnika.
Molitvene skupine, bolni v Hiši lajšanja trpljenja in spovednica so tri vidna znamenja, ki nas spominjajo na trojno dragoceno zapuščino: molitev, majhnost in življenjsko modrost. Romarsko druženje bo priložnost za vse in vsakogar, da se ozre vase in zave lastne majhnosti, moči molitve ter globine življenjske modrosti. Predvsem pa poglobi odnos z Bogom in sočlovekom. K temu nas bodo usmerjali tudi drugi duhovni možje – blaženi Bartolo Longo, Sveta Andrej in Tomaž. Naj romarsko doživetje okrepi tudi naše življenje v skupnosti.

  1. dan, KAMNJE/ČRNIČE – ORTONA – SAN GIOVANNI ROTONDO: Zbor romarjev in odhod avtobusa v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja proti mejnemu prehodu z Italijo in nadaljevanje vožnje, z vmesnimi postanki, mimo Benetk, Bologne in Ancone do Ortone. Ta se razteza ob obali Jadranskega morja in je kot nekateri drugi kraji Obale postala kraj počitka svetih relikvij. V osrednji katedrali tako hranijo relikvije apostola Sv. Tomaža, ki velja tudi za ustanovitelja cerkve v Indiji. Se tudi sami kdaj znajdete v položaju »nevernega Tomaža«, ki je slišal Jezusove besede: »Blagor tistim, ki niso videli a so verovali.«. Tomaž pravi: »Moj Gospod in moj Bog«, s čimer izpove kako so se Jezusove besede dotaknile njegovega srca. Tudi mi se, trdni v svoji veri, zberemo pri prvi skupni sveti maši v katedrali apostola Sv. Tomaža. Kraj pa se vse od leta 2016 dalje lahko pohvali tudi z zelo posebnim vodnjakom – t.i. vinsko fontano, kjer je žlahtna kapljica vsakomur dostopna vsak dan. Okrepljeni nadaljujemo pot v osrčje polotoka Gargano in San Giovanni Rotondo, kjer je v samostanu naše Gospe Milosti, več kot 50 let, bival sveti pater Pij. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

  1. dan, SAN GIOVANNI ROTONDO: Dneva ne začnemo tako zgodaj kot pater Pij a vendar nas jutranje zvonjenje že vabi. Po zajtrku se odpravimo na osrednji trg mesta, kjer stojita Stara in Nova cerkev, kjer se med raznovrstnim zelenjem zlagoma dviga Križev pot. Srečamo ljudi v njihovih zahvalah in priprošnjah, ki jih izrekajo zase ali bližnje, ki jim pomoč nudijo v bližnji Hiši lajšanja trpljenja. Bolnica, ki jo je ustanovil pater Pij, je tudi danes mnogim kraj lajšanja trpljenja in kraj upanja. Stopamo po moderno urejenem trgu, kjer se raztezajo stopnice, vse značilno Gargansko rastje, kjer voda žubori kot žubore vode Jordana. Pred nami se narišejo zvonovi in mogočna bazilika patra Pija. V njenem spodnjem delu je kripta, kjer počiva Sveti pater Pij. Slovenski umetnik pater Marko Ivan Rupnik nas s svojim izjemnim mozaičnim ciklom uvede v razumevanje življenja in poslanstva patra Pija na tem svetu. Moč molitve in spovedovanja, bilokacije in prejetje stigem. A hkrati stoletja pred njim Sv. Frančišek Asiški, poklican k obnovi Kristusove cerkve in obdarjen s prejetjem Božje ljubezni ter zaznamovan s stigmami. Hodimo med upodobitvami in razmišljamo.
    Popoldne v skladu z dogovorom preživimo v San Giovanni Rotondu ali pa se odpeljemo še, v nekaj deset kilometrov oddaljen, kraj Monte Sant Angelo, kjer je zelo posebna v zemljo vdelana cerkev Sv. Mihaela, ki se mu, tudi z molitvijo, priporočimo v varstvo. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

 

  1. dan, SAN GIOVANNI ROTONDO – PIETRELCINA – ALBEROBELLO – MATERA: Po zajtrku nas pot sprva vodi preko gričevnate notranjosti dežele Apulije v ravnino Beneventa, vse do Pietrelcine. Tu je 25. maja 1887 na svet privekal Francesco Forgione. Tudi mi stopamo po poti, ki jo je kot deček in mladenič velikokrat prehodil. Ko je zatopljeno molil v domači župnijski cerkvi, si kot študent uredil skromno bivališče in v domači cerkvi Sv. Gospe angelov daroval novo mašo. Materine besede:« “Od zdaj naprej ne pripadaš več meni, ampak Bogu in svetemu Frančišku.”, ki jih je izrekla ob sinovem vstopu v samostan, poosebljajo njegovo pot. Prežeti s sporočili patra Pija se odpravimo naprej.
    Zgodnje popoldanske ure nas zvabijo v Alberobello – mestece, ki je uvrščeno na UNESCO v seznam kulturne dediščine. Trulli, značilno stožčasto – okrogle, bele hišice so živa priča dediščine 15 stoletja. V njih živijo in ustvarjajo. Izdelki lokalnih, ročnih obrti in domačih dobrot vabijo povsod. A hišice imajo tudi svoja sporočila, ki se zrcalijo v številnih, tudi krščanskih simbolih na njihovih strehah. Najbolj radovedni bomo pokukali v hišico in se naužili razgleda z njene terase. Romarji pa se zberemo tudi v osrednji cerkvi Sv. Antona Padovanskega, ki je prav tako zgrajena v značilni arhitekturni podobi »trullija«. Ko se dan že prevesi v večer prispemo v Matero. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

  1. dan, MATERA – AMALFI – SORRENTO: Po zajtrku se lotimo spoznavanja mesta, ki je bilo lani kulturna prestolnica Evrope. S svojo značilno podobo kamnito – peščenih hišic, kjer so prvi ljudje živeli že v paleolitiku, je uvrščeno tudi na seznam kulturne dediščine UNESCO. Votline četrti Sassi, v katerih se življenje ponovno obuja, nas spomnijo na Sveto deželo. Ne preseneča, da je tu nastalo več filmov, med njimi tudi Evangelij po Mateju. Poslovimo se od prestolnice dežele Bazilikate in nadaljujemo na obalo Tirenskega morja. Tu se bohotijo mesta slikovite Amalfitanske obale, ki se strmo spušča k morskim pečinam. Obiščemo Amalfi, pomembno srednjeveško pomorsko republiko, kjer se tudi danes prebivalci priporočajo v varstvo Sv. Andreju. Po Sveti maši se izgubimo v ozkih kamnitih ulicah, kjer vse diši po limonah, pistacijah. Oči pa se ustavijo na številnih in raznobarvnih lončenih izdelkih. Dan zaokrožimo v Sorrentu in njegovi okolici. Tu si ob sončnem zahodu zapojemo: »Torna a Sorrento«. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

  1. dan, SORRENTO – POMPEJI – VEZUV – CASERTA: Po zajtrku se odpravimo v Pompeje. Ti nam govorijo svojo zgodbo rimskega imperija na eni in pomena krščanstva na drugi strani. Le metrom pepela, ki so vse od izbruha mogočnega Vezuva v prvem in do 19 stoletja, prekrivali nekdaj mogočno trgovsko naselbino, se moramo zahvaliti za to, da tudi danes lahko hodimo po ulicah mesta. Spoznavamo nekdanji glavni trg, sedež trgovsko-obrtniške zbornice, skladišča, terme, patricijske vile, sistem vodne oskrbe in kanalizacijo. Poleg arheološkega je tu tudi sodobno mesto, kjer se v središču k nebu dviga mogočna kupola Marijinega svetišča rožnega venca. Tja so romali vsi zadnji papeži. Tu mnogi zbrani v molitvi, zlasti Rožnega venca, prejmejo milosti. K evangelizaciji Pompejev je veliko prispeval Bartolo Longo, ki ga je k temu vodila njegova osebna izkušnja. Ko se je sprehajal po tukajšnjih poljih je slišal glas, ki mu je dejal: » Če boš širil rožni venec, boš rešen.«. Blaženi Longo k molitvi vabi tudi nas! V skladu z vremenskimi pogoji se povzpnemo višje, vse do vrha ognjenika Vezuv od koder se nam odpre prelesten pogled na Neapeljski zaliv. Spust v dolino in vožnja v Caserto. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

  1. dan, CASERTA – MONTE CASSINO – KAMNJE/ČRNIČE: Po zajtrku spoznamo vrtove mogočne palače, ki so jo v Caserti zgradili člani družine Burbonov. Številne poti vodijo po francoskem in angleškem vrtu, kjer tudi mi najdemo svoj kotiček. Nato se vzpnemo še na Monte Cassino, kjer se bohoti mogočna benediktinska opatija. Prav tu je sv. Benedikt v šestem stoletju napisal pravila delovanja reda Benediktincev. »Moli in delaj« je vodilo, ki vodi tudi nas, ki se še zadnjič povežemo v bogoslužju in molitvi. V popoldanskem času nadaljevanje vožnje po avtocesti, mimo Rima, Firenc in Padove v domače kraje, kamor prispemo v nočno – jutranjih urah naslednjega dne.

PREDVIDENA CENA :   585,00 eur po osebi pri najmanj 46-49 plačanih potnikih
                                               597,00 eur po osebi pri najmanj 40-45 plačanih potnikih
                                               636,00 eur po osebi pri najmanj 35-39 plačanih potnikih                            

Cena vključuje: prevoz s sodobni turističnim avtobusom, cestne pristojbine in parkirnine, namestitev v dvoposteljnih sobah z zajtrkom in večerjo v hotelih 3 zvezdice, lokalni avtobusni prevoz v San Giovanni Rotondu in Amalfitanski obali, vstopnine Vezuv, Pompeji, vrtovi Caserte, avdio oprema, duhovno in strokovno vodstvo, zavarovanje in organizacijo romanja.
Doplačilo: za enoposteljno sobo 100 eur

Možnost plačila na obroke brez obresti – plačilo v največ 4 zaporednih obrokih (januar – april 2020).

Priporočamo vplačilo odstopnine v višini 30 evrov, ki v primeru bolezni ali smrti, omogoča povrnitev vplačanega zneska, zmanjšanega za vrednost administrativnih stroškov. Odstopnina se vplača pri prvem obroku oziroma plačilu prijavnine.

Prav tako svetujemo, da si pred potovanjem uredite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Lahko se odločite tudi za dodatno skupinsko zdravstveno zavarovanje CORIS v višini 10 evrov po osebi.

Vplačilo zneska v višini 100 evrov, ob prijavi, bo zagotovilo vaše mesto na avtobusu. 

Prijave se zbirajo v župniji Kamnje do vključno 1. marca 2020.

Program je pripravljen po pogojih januar 2020.