Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Pri tej priči so se mu razvezala usta in jezik in je govoril ter hvalil Boga. Strah je obšel vse njihove sosede in po vsem judejskem pogorju so govorili o vsem tem. Vsi, ki so to slišali, pa so si vzeli k srcu in so govorili: »Kaj neki bo iz tega otroka? Gospodova roka je bila z njim.« Otrok pa je rastel in se krepil v duhu; in bil je v samoti do dneva, ko se je prikazal Izraelu. 
Lk 1,64–66

Odlomki Božje besede
na naslednjo nedeljo:
1. berilo: Mdr 1,13–15;2,23–24
2. berilo: 2 Kor 8,7,9.13–15
evangelij: Mr 5,21–43

 

 

 

Kaj neki bo iz tega otroka?

Spet je prišel najdaljši dan. Tema in svetloba, noč in dan ... Ob tem poslušamo strokovnjake, ki skušajo ta praznovanja utemeljiti le na starodavnih predkrščanskih običajih. Predniki so gibanje sonca res povezovali z miti in navadami pri delu.
Kristjani pa so na te dneve postavljali ljudi, ki so res živeli in ki so skozi življenjske preizkušnje postali duhovni očetje ali duhovne matere. To so svetniki. In največji je Janez Krstnik.

»Kaj neki bo iz tega otroka?« so se spraševali ob njegovem rojstvu. Samo pri Mariji in Janezu v bogoslužju obhajamo tudi rojstni dan. Danes se množijo praznovanja rojstnih dnevov; ko bi se le tako množila tudi rojstva, potem se nam ne bi bilo treba ukvarjati s pokojninskim sistemom in pritiski migrantov …

Mnogi kristjani zelo poudarjajo rojstni dan, ne vedo pa za datum krsta. Kristjani praznujemo tudi god, rojstni dan za nebesa nas in našega krstnega zavetnika. Kako lepo je slišati mlade starše, ki se zanimajo o nebeškem zavetniku njihovega otroka. Tudi z izbiro imena zaznamujemo kulturo in prihodnost našega naroda.

Naravno rojstvo, žal, ni dovolj. Potrebno bo še eno rojstvo. »Kaj neki bo iz tega otroka?« Vsak otrok ima ime zato, da ga bo lahko Bog v življenju klical. Prav od staršev pa je največkrat odvisno, ali bodo otroka posrkali vzorci sveta ali pa mu bodo odprli pot za drugo rojstvo.

»Kaj neki bo iz tega otroka?« se sprašujemo tudi ob rojstnem dnevu naše države. Tudi ta bo potrebovala preizkušnjo in drugo rojstvo. Ni zdrave države brez resničnih očetov in mater. Vendar ne le telesnih. Potrebujemo očete in matere, ki zdržijo s seboj na svojih mestih.

Telesno rojstvo je premalo. Tudi naravni prehodi teme in svetlobe ne zadostujejo. Potrebno je še drugo rojstvo, da zapustiš svoj »ego«, svojo malo maternico, boleče pretrgaš zgolj naravno popkovino in se odpraviš na pot.

župnik

 

 

Arhiv oznanil ...

Kakšen čar dobi življenje, ko dopustimo, da nas napolni Božja ljubezen!

papež Frančišek   vir...

Povečaj

Sveto velikonočno tridnevje

 

VELIKONOČNO TRIDNEVJE 2018

 

VELIKI ČETRTEK
V koprski stolnici ob 9.30 krizmena maša in blagoslov ter posvetitev svetih olj.

Z večerno evharistijo vstopamo v veliko noč. Prav vsak ima svoje mesto pri tej večerji, tudi tisti, ki se čuti nevrednega in izločenega. Ta dan je Jezus dal novo zapoved. Dvanajst mož predstavlja nepopolne apostole, ki so si morali pustiti umiti noge in iti skozi preizkušnjo vere. Po razkrivanju oltarja vabljeni k skupnemu in tihemu češčenju.

VELIKI PETEK
Pri večernem bogoslužju častimo križ; ni svete maše, hranimo se z Božjo besedo in svetim obhajilom. Cerkev bo čez dan odprta za obisk in molitev. Ta dan je strogi post. V Črničah je ob uri Jezusove smrti križev pot.

VELIKA SOBOTA
Svoje domove ta dan posvečujemo z blagoslovom ognja  in jedi. Najprej strežniki in tudi drugi otroci zjutraj vstanite in ponesite blagoslovljeni ogenj na domove. Dogovorite se tako, da ga boste res nesli k vsem, brez razlik. Polepšajte dan zlasti starejšim in osamljenim.

VELIKONOČNA VIGILIJA
Je daleč najpomembnejše bogoslužje in srce celega leta, bedenje v velikonočno jutro. Po  prehodu od teme k luči slovesno obnovimo krstne obljube. Prinesite s seboj zaščitene svečke (na voljo bodo tudi ob vhodu), pazimo, da z voskom čim manj umažemo klopi in tla.

VELIKONOČNO JUTRO
Vabljeni k slovesnemu bogoslužju v Črniče ob 5.30. Na jutranjo velikonočno procesijo se bomo odpravili mimo obeh kapelic po Gospodovi poti. Vabljeni, da pot okrasite s svečami. Pomagajte tudi otrokom »vstati in iti na pot«.

Vabljeni, da v obeh župnijah v teh dneh velikodušno sprejmete sodelovanje pri čiščenju in okrasitvi cerkve, petju, branju, nošenju neba in bander.