Nedeljska duhovna misel, 9. 8., devetnajsta nedelja med letom

Peter mu je odgovoril in rekel: »Gospod, če si ti, mi ukaži, da pridem po vodi k tebi.« On mu je dejal: »Pridi!« In Peter je stopil iz čolna, hodil po vodi in šel k Jezusu. Ko pa je videl, da je veter močan, se je zbal. Začel se je potapljati in je zavpil: »Gospod, reši me!« (Mt 14,28–30)

Odlomki Božje besede na naslednjo nedeljo:
Iz 56,1.6–­­7
Rim 11,13–15.29–32
Mt 15,21–28

 

 

 

Kamnita tla

Petru je Jezus dal drugo ime: skala. Običajno pomislimo na trdnost: »in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev.« In takoj pomislim tudi nase: Joj, kakšen sem pa jaz. Narobe sklepamo, da je izbral Petra zato, ker je trden, zanesljiv. In že se spet napačno sprašujemo, ali smo dovolj dobri za Boga.

Ko Peter stopi na gladino vode, pa vidimo njegov pravi pomen. Ti si Peter, trmast kot skala. Si zagnan, se navdušiš, ko pa pride preizkušnja, se ustrašiš. Si tista kamnita tla iz prilike o sejalcu, seme hitro požene, nima pa korenine. Takšen je bil prvi papež. In vendar ga je Kristus poklical in postavil za skalo Cerkve.

Tisti, ki še danes čakajo in iščejo popolno in trdno Cerkev, so razočarani. Kristus je začel graditi prav na tej naši kamniti trmi in hkrati nestanovitnosti. Vprašanje pa je, ali gremo res po Petrovi poti. Iz kamnite zemlje je postal nekdo, ki se ne zanaša več na svoje moči in svoje znanje.

Če sem nestanoviten kakor kamnita zemlja, vedno znova padam, potem je to zame priložnost. Skozi nočne viharje na morju in skozi zakramente želi Kristus tudi mene naučiti, da bi bil moj pogled uprt vanj in ne v tla. Kolikokrat smo zagledani v svojo slabost. Kolikokrat se ustrašimo nočnih valov in vetra. »Malovernež, zakaj si podvomil,« nam njegov glas govori tudi danes.

Ti si …, skala. Trd in nestanoviten. Tudi danes ti govori: Še vedno trmasto tako računaš nase in premalo name. In na to skalo računam. Takega te potrebujem. Kajti le po nepopolnih lahko delujem, ko mi svoje dvome in padce dajo na razpolago. In tudi tako Cerkev Kristus danes potrebuje.

župnik

 

Arhiv oznanil …