Nedeljska duhovna misel, 7. velikonočna nedelja, 24. 5.

»Večno življenje pa je v tem, da spoznavajo tebe, edinega resničnega Boga, in njega, ki si ga poslal, Jezusa Kristusa« (Jn 17,3)

Odlomki Božje besede na binkošti:
Apd 2,1-11
1 Kor 12,3-7.12-13
Jn 20,19-23

 

 

Na delo od doma

Te dni sem videl hudomušno sliko z napisom: »Vnebohod, dan, ko je Jezus začel delati od doma.« Ne le humorna, temveč tudi poučna misel! Vsi imamo malo zmede s predstavami okoli teh praznikov. Še najmanj predstave in povezave z življenjem imamo o vnebohodu in binkoštih.

Za delo od doma smo se v teh mesecih morali znajti z raznimi tehnologijami. Jezus, če lahko tako rečemo, dela od doma po Svetem Duhu. Toda primera zelo šepa. Zakaj? Ker ne gre za sredstvo, ne  za pripomoček, ne za energijo … Sveti Duh je namreč prav nasprotje temu. Je oseba v najlepšem pomenu besede. Je oseba, ki tudi tvojo vero naredi osebno.

In še eno nasprotje. Jezus je res »šel domov«. Toda njegovo delo ni »na daljavo«. Prav nasprotno. Odšel je, da nam je lahko blizu. Brez vnebohoda in binkošti bi vstajenje ostalo eden izmed dogodkov. Samo zgodovina. In s tem tudi moje večno življenje samo nekaj v prihodnosti. Nekaj, kar je le pred mano. Kako zelo danes spet potrebujemo izkušnjo, da večno življenje ni le pred nami, ampak smo že v njem. Vsakič ko prejmemo evharistijo ali kateri drug zakrament, se znajdemo v njem, Jezusovem človeškem življenju, in s tem se znajdemo v njegovem odnosu z Očetom  in v večnem življenju. »Večno življenje pa je v tem, da spoznavajo tebe, edinega resničnega Boga, in njega, ki si ga poslal, Jezusa Kristusa.«

Brez Svetega Duha pa je vse to le teorija. To življenje ostaja oddaljeno ali zasanjano. Prvi kristjani so radi uporabljali podobo lune. Niti za hip ne more svetiti, če ni obsijana. Tako je s kristjanom. Sveti Duh pošilja to luč, ki jo lahko dajemo naprej. Bolj ko si obsijan, več ljudi boš približal Bogu. Ko nisi obsijan, kažeš le sebe. In zelo se moraš truditi, da »proizvajaš« luč. In kmalu se utrudiš. Binkošti zelo potrebujemo. Prav danes. Vabim te, da te dneve zares na novo začneš prositi za dar Svetega Duha. Potrebna je vztrajnost. Ni takojšnjih sadov. Pridejo pa zagotovo.
In večkrat se spomni. Jezus je šel na delo od doma, zato, da ne bi delal na daljavo. Ali je tvoja vera na daljavo ali na bližino?

župnik

Arhiv oznanil …