Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Podružnice

podružnice župnije ČRNIČE

VRTOVIN
Marija vnebovzeta
Podružnična cerkev Marije vnebovzete

VRTOVIN
Sv. Pavel
Podružnična cerkev Svetega Pavla

SKRILJE
Marjeta Antiohijska
Podružnična cerkev Marjete Antiohijske

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Sad Duha pa je: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blágost, dobrotljívost, zvestoba, krotkost, samoobvladanje. Zoper te stvari ni postave. Tisti, ki pripadajo Kristusu Jezusu, so križali svoje meso s strastmi in poželenji vred. Če živimo po Duhu, tudi delajmo po Duhu.
Gal 5,22–25

Odlomki Božje besede na nedeljo Svete Trojice:
1. berilo: 5 Mz 4, 32–34.39–40
2. berilo: Rim 8,14–17
evangelij: Mt 28,16–20

 

 

 

 

Stolp do neba

Neki človek se je zaljubil v slavno nemško pevko in plesalko Henriette Sonntag, ki se mu je zdela vzor popolne lepote. Nekega dne mu je prijatelj dejal: »Ali nisi opazil, da ima eno oko manjše od drugega?« Občudovalec je odgovoril: »Ni res. Eno oko ima večje od drugega!«

Ljubezen naredi, da drugega vidimo drugače. Šele potem, ko ga lahko drugače vidimo, lahko do njega postanemo drugačni. Te zmožnosti pa sami nimamo. Ljubezen ni iz nas. Dana nam je. V nasprotju z živalmi smo ljudje ustvarjeni, da bi bili »prevodni«. Nekdo jo sprejema in daje naprej, drugi ostaja zaprt. Če je že v naravnem življenju tako, koliko bolj je to odločilno za vernika. Tu se pokaže delovanje Svetega Duha. Duhovno življenje je v tem, da si prevoden.

Resnično duhovni človek se ne trudi več le iz sebe, da bi bil miren, vesel, potrpežljiv … Dokler se samo trudiš, drugega še vedno vidiš le od zunaj. In še vedno te bo na njem motilo mnogo stvari. Prej ali slej, ko bo ranjen tvoj jaz, se boš vanje obregnil. »Sad Duha pa je: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blágost, dobrotljívost, zvestoba …«

Duhovno življenje kristjana, vrednost njegove molitve, se pokaže v njegovih odnosih do drugega. To so binkošti. Tam se je razodel Sveti Duh in tam se je začela Cerkev. Sveti Duh nam lahko razodene drugega, zato nam samo on lahko razodene Boga. Cerkev je stavba, v kateri je pomemben drugi. Na binkošti se je začel zidati nov stolp.

Poznamo svetopisemsko pripoved o babilonskem stolpu. Običajno mislimo, da so ta stolp zidali brezbožniki, ki so hoteli izzivati Boga. Pa ni bilo tako. Zidarji so bili pobožni možje in zidali so eno od svetišč v nadstropjih, katerih ruševine lahko še vidimo v Mezopotamiji. Toda hoteli so »si narediti ime«. Niso zidali, da bi se slavilo Božje ime. Skrbelo jih je za njihovo lastno. Sad njihovega početja: govorili so en sam jezik, vendar se niso več razumeli.

Na binkošti se zgodi nekaj drugega. Govorijo vsak svoj jezik, in vendar se med seboj razumejo. Apostoli so začeli graditi drugačen »stolp do neba«. Toda preden so prejeli Svetega Duha, pred binkoštmi, so tudi apostoli kljub trudu bolj iskali, kako bi si naredili ime. Zato so pogosto razpravljali, kateri izmed njih je večji, kateri bo zasedel katero mesto v nebesih …

In skozi vse to moramo tudi mi. Dokler nas Sveti Duh ne iztrga is središča, ne moremo zidati »stolpa do neba«. »Če živimo po Duhu, tudi delajmo po Duhu,« pribije apostol Pavel. Vedel je za prepire med kristjani v prvih skupnostih. Živeti po mesu in ne po Duhu torej pomeni živeti iz sebe, v na videz pobožni vnemi, da da bi rešili sebe. Lahko si še tako izdelan in popoln, vendar nimaš Duha, dokler ne postaneš prevoden. Sad Svetega Duha je bil, da se apostoli niso več bali zase. Tudi ti pusti, da te Sveti Duh reši tebe samega.

župnik

 

 

Arhiv oznanil ...

Z Marijo deli vse, tudi križ, kot Jezus.

sv. mati Terezija   vir...

Povečaj
 • Umrla je Cvetka Mavrič, roj. Bajec, sestra pok. Darinke in Pavle Bajec, živela v Luciji. Pogreb bo v ponedeljek, ob 16. uri v Skriljah, žara bo od 14. uri v cerkvi. Pokojno Cvetko priporočamo v molitev.

  22 May, 2018 - 12:51

Oznanila, binkošti, 20. maja 2018

PredogledPriponkaVelikost
Tiskana oznanila.pdf262.49 KB

 

»Ko pa pride on, Duh resnice, vas bo uvedel v vso resnico, ker ne bo govoril sam od sebe ...« (Jn 16,13).

 

 

 

 

 

ŠAGRA NA VITOVLJAH
danes popoldne ob 16. uri, vabljeni.

MAŠA NA SVETEM PAVLU
Na binkoštni ponedeljek obhajamo praznik Marije Matere Cerkve. Lepo vabljeni k sveti maši za dobrotnike na Svetem Pavlu ob 19. uri. Letos je to tudi maša ob spominu posvetitve cerkve. Samo v primeru zelo močnega dežja bo maša uro pozneje v Vrtovinu.

VEROUK
bo po urniku še do praznika svetega Rešnjega telesa. Četrtkove skupine imate zato ta teden že zadnjo uro. Prvi teden v juniju bo še spoved in film. Starše spominjam in vabim: računajte na zadnji dan maja na udeležbo pri maši, ko je praznik in sklep šmarnic. Veroučna maša bo v nedeljo, 10. junija.

DELO V CERKVI
Dela v Skriljah so pri koncu, v sredo od 17. ure bo še ena čistilna akcija, kdor le more, naj se pridruži. V Gojačah ste se v cerkvi lotili urejanja drenaže in inštalacije. V Podgori je stekla obnova kapelice.
Hvala vsem, ki ste že podprli ta dela z darom in s prostovoljnim delom.

MLADI
V petek ob 20. uri se spet dobimo; sedaj bomo imeli kar redna petkova srečanja in druženja v pripravi na poletni oratorij. Pohvala novincem! Pomembno je, da smo povezani med seboj, potem blagoslov ne izostane.

ZAKONCI
Srečanje druge zakonske skupine je v torek ob 20.30 in tretje v torek ob 19.30 v Kamnjah.

POROKA
V soboto ob 15. uri se bosta v Skriljah poročila Januš Rustja iz Skrilj in Špela Kobal iz Dolenj. Vabljeni k poročni maši, njun zakon priporočamo v molitev.

KRST OTROK
V nedeljo bosta v Kamnjah ob 14. uri prejela sveti krst
Zala Feuče, hči Erika in Jane, Vrtovin 46
in Nina Verč, hči Boruta in Teje, Vrtovin 131a.
Njuni družini priporočamo v molitev.

JERIHONSKO BDENJE
Kaj je jerihonsko bdenje? Je zaporedje neprenehne molitve sedem dni in noči pred izpostavljenim Najsvetejšim na enem ali več krajih hkrati, kjer skupina vernikov prosi za uslišanje v naprej določenih molitvenih namenov. Naslanjamo se še na slavljenje, branje Svetega pisma, spontano molitev in daritev svete maše. Letos bo trajalo od 20. do 27. maja.
Pri nas se bomo vključili v četrtek od 21.00 do 22.00 ob uri redne tedenske adoracije.
Urnike drugih krajev po naši škofiji lahko najdete na hzivinapolno.com/jerihonsko-bdenje/kp/.
Najbližje v Ajdovščini bo v ponedeljek in od srede do sobote vsak dan od 20.00 do 21.00.
Nameni te povezane molitve:
• Spoštovanje življenja od spočetja dalje: za milost prenehanja umetnega splava v Sloveniji!
• Rešitev mnogih družinskih stisk.
• Duhovna prenova slovenskega naroda: s pravičnim političnim vodstvom!
• Osebni nameni: predajte Jezusu vse svoje nerazrešene težave.

DRUŽINE LETOŠNJIH PRVOOBHAJANCEV
iz obeh župnij se v nedeljo dobimo na skupni poti proti Svetemu Pavlu. Po maši v Kamnjah gremo na pot. Iz Črnič se pridružite ob 11.30 v Kamnjah ali malo pred poldne v Podgori. Na Svetem Pavlu skupna miza, nedeljsko kosilo iz popotnih torb. Če bo slabo vreme, odpade.

ČEBELARJI
V nedeljo člani društva čebelarjev sodelujejo v Kamnjah pri maši ob 10.30 za pokojnega Janka Vodopivca. Takoj po maši vabljeni v prenovljene prostore šole v Kamnjah na fotografsko razstavo »Čebele in čebelarstvo«. Kulturni program bodo povezovale članice Dramsko-pevske skupine Zarja.

BLAŽ KERNEL – NOVA MAŠA
Blaž Kernel, ki je bil lani med nami na praksi, bo obhajal novo mašo v Slavini v nedeljo, 1. julija, popoldne ob 15. uri. Tudi nas vabi na praznovanje. Želi vedeti približno število ljudi zaradi priprave pogostitve. Prosim, če mi na kakršenkoli način sporočite, kdo ima namen iti, da mu število sporočim.

ORATORIJ
Starši že lahko prijavite otroke na poletni oratorij v Kamnjah od 2. do 6. julija. Prijave tudi letos zbira Matevž Bone 051 854 775; matevz.bone@gmail.com.
Prispevek ostaja enak: za vsakega otroka/najstnika je 15€, za vsakega naslednjega otroka/najstnika iz družine pa 5€ manj. Zaradi skupin prosimo za prijave do 17. junija.

MAVRIČNO ROMANJE NA SVETO GORO
Zbiramo prijave, da bi se nas zbralo čim več in gremo skupaj z avtobusom. Odhod v soboto, 2. junija, ob 8.20 z avtobusne postaje v Dobravljah in potem naprej skozi Gojače proti Črničam. Cena prevoza bo 7 €; kjer gre iz družine več otrok, prispevate samo za enega. Vrnili se bomo do 14.30.

ROMANJE NA BREZJE
Kar lepo število se vas je že prijavilo na jubilejno 50. vseslovensko romanje na Brezje, v soboto, 16. junija. Prijavite se voditelju Župnijske karitas: Stanku Rovtarju 031 249 202 in Julijani Bric 040 888 420.

Pred nami je:

 • četrtek, 31. 5., zapovedani praznik svetega Rešnjega telesa, sklep šmarnic, procesija v Kamnjah;
 • sobota, 2. 5., romanje otrok (in staršev) na Sveto Goro;
 • nedelja, 10. 6., maša ob koncu veroučnega leta; zaključek srečevanj zakonskih skupin v Idrijskih Krnicah in Šebreljah;
 • nedelja, 17. 6., šagra sv. Vida v Črničah;
 • nedelja, 24. 6., šagra na Ravnah;
 • ponedeljek, 25. 6., romanje cerkvenih pevcev Drežnico;
 • nedelja, 1. 7., krst otrok v Črničah;
 • ponedeljek, 2. 7., začetek oratorija z geslom: »Le eno je potrebno«.

Bogoslužje:

nedelja, 20. 5.,
BINKOŠTI,
Bernardin Sienski,
škof

KAMNJE ob 7.30
za †† starše in brata Krkoč, Potoče 21b

ČRNIČE ob 9.00
za župnijo                    
za † Stojana Fajta, p. n. Malovše 16

KAMNJE ob 10.30
za † Slavka Črmelja, Kamnje 36

ponedeljek, 21. 5,
Marija, Mati Cerkve
binkoštni ponedeljek

SVETI PAVEL ob 19.00 
za žive in †† dobrotnike cerkve, p. n. darovalca          šmarnice

ČRNIČEob 19.30  šmarnice
za duhovne poklice,
p. n. darovalca Skrilje

torek, 22. 5.,
Marjeta Kasijska, redovnica

VRTOVIN ob 19.00  šmarnice
za † Tino Čermelj,
p. n. Nevenka G.

ČRNIČE ob 19.30  šmarnice
za †† Antona in Marto Ličen,
p. n. Črniče 25

sreda, 23. 5.,
Servul Tržaški,
mučenec

SKRILJE ob 20.00  šmarnice
za †† sestri Pavlo in Darinko Bajec, p. n. Humar,Črniče

MALOVŠE ob 19.30      šmarnice
za †† Stojana in Nives Cigoj,
p. n. Malovše 35

četrtek, 24. 5.,
Marija, Pomočnicakristjanov,
puščavnik

KAMNJE ob 20.00 šmarnice
za †† Pavla in Dominika Batagelja, Kamnje 9

RAVNE 19.30     šmarnice
za †† duhovnika Vinka Kobala, p. n. Ravne 16

v Črničah jerihonsko bdenje, adoracija od 21.00 do 22.00

petek, 25. 5.,
Gregor VII.,
papež
 

VRTOVIN ob 20.00  šmarnice
za † Franca Rupnika,
Vrtovin 110

ČRNIČE ob 19.30    šmarnice
za vse †† Bavec,
p. n. darovalca

sobota, 26. 5.,
Filip Neri,

duhovnik

SKRILJE ob 15.00
za novoporočenca
Januša in Špelo

ČRNIČE ob 19.30    šmarnice
na čast Materi Božji v zahvalo in priprošnjo, p. n. Črniče 25

nedelja, 27. 5.,
NEDELJA
SVETE TROJICE,
Alojzij Grozde,
mučenec

KAMNJE ob 7.30
za †† starše Jamšek in za zdravje, Vrtovin 127

ČRNIČE ob 9.00
za župnijo
na čast Materi Božji, p. n. Gojače 3b

KAMNJE ob 10.30
za † Janka Vodopivca,
p. n. čebelarskega društva Ajdovščina-Vipava

KAMNJE ob 14.00 krst otrok

smiley Za konec:
KONEC JE BLIZU –Župnik in mežnar stojita ob vaški cesti in zabijata v tla tablo z napisom: »Konec je blizu! Obrnite se, dokler ni prepozno!« Mimo pridrvi avto, voznik zavpije skozi okno: »Pustita ljudi pri miru, vidva, verska fanatika!« Čez nekaj trenutkov se zasliši cviljenje zavor in glasen pljusk. Mežnar se obrne k župniku: »Ali misliš, da ne bi bilo bolje, če bi preprosto napisala: Most je podrt?«

Arhiv oznanil ...