Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Podružnice

podružnice župnije ČRNIČE

VRTOVIN
Marija vnebovzeta
Podružnična cerkev  Marije vnebovzete

VRTOVIN
Sv. Pavel
Podružnična cerkev  Svetega Pavla

SKRILJE
Marjeta Antiohijska
Podružnična cerkev  Marjete Antiohijske

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Tisti čas so Judje godrnjali nad Jezusom, ker je rekel: »Jaz sem kruh, ki je prišel iz nebes,« in so govorili: »Ali ni to Jezus, Jožefov sin? Njegovega očeta in mater poznamo. Kako more zdaj govoriti: ›Iz nebes sem prišel.‹ « Jezus je odgovoril in jim dejal: »Ne godrnjajte med seboj! Nihče ne more priti k meni, če ga ne pritegne Oče, ki me je poslal, in jaz ga bom obudil poslednji dan.
Jn 6,41–44

Odlomki Božje besede
na naslednjo nedeljo:
1. berilo: Prg 9,1–6
2. berilo: Ef 5,15–20
evangelij: Jn 6,51–58

 

 

 

 

Jo poznaš?

»Njegovega očeta in mater poznamo. Kako more sedaj govoriti: 'Iz nebes sem prišel?'« Lahko tudi ti rečeš, da poznaš Marijo? Kaj pomeni poznati? Vidimo, da so mnogi veliko vedeli o Jezusu in njegovi družini, in vendar v njem niso prepoznali Boga. Preveč navaden je bil.

Preveč navaden je tudi danes. Danes se ženemo za vedno novimi dogodki in dosežki. Počasi se tega nalezemo tudi v veri. Ker je maša »vedno ista«, ker molitev ne daje vedno čustvene pomiritve in ker je Cerkev še vedno skupnost nepopolnih ljudi, podobno kot Jezusovi sovaščani začnemo pri sebi godrnjati: Kako je lahko vse to iz nebes?

Kako lahko potem praznujemo Marijino vnebovzetje? Lahko rečeš, da Marijo poznaš? Poznati pomeni več kot »nekaj vedeti o«. Ne dovolimo, da bi dan Marijinega vnebovzetja postal praznik neke odmaknjene, neživljenjske verske resnice.

»Kako to, da Marija ni vedela, kaj jo čaka, da se je prestrašila in da je prestajala tudi stisko in pravo trpljenje?« so letos mladi vprašali na skupnih popoldanskih debatah v Stržišču. Kako to, da je trpela, če ni imela greha? Je šla v nebesa s telesom le zardi brezgrešnosti? Marija je Boga globoko spoznala, ker je z njim prehodila pot vere, in ne zato, ker bi ji bilo dano posebno spoznanje.

Pogosto povsem zmotno mislimo: »Če bi vedel, bi verjel.« Ali pa: »Če bi mi Bog dal to, bi verjel.« Velikokrat se ustavimo pri tem, kaj bomo dobili, izprosili, zaslužili. Bog pa ima samo eno resnično željo: da bi nas vse, kar dobimo, zbližalo z njim. »Resnično, resnično povem vam: Kdor veruje, ima večno življenje.« Verjeti je veliko več kot vedeti.

Če Jezus zate ostaja tam nekje daleč zgoraj, še nimaš večnega življenja. Večno življenje je on sam. Vse naredi zato, da bi se lahko z njim združil. To je vera. »Jaz sem živi kruh, ki se prišel iz nebes.« »Kdor jé od tega kruha,« pomeni, kdor se z njim združuje.

Če se ti pa to še vedno zdi nerazumljivo, pojdi po veliko lažji poti. V svoje življenje povabi Marijo. Jo poznaš? V nebo vzeta je zato, da ni več omejena na čas in prostor in je lahko tudi s tabo. Vendar pazi, preveč navadna je. Ni boginja. Ni iz nebes. Samo Kristus je iz nebes. Iz nerazumljivega vsakdanjega zemeljskega življenja je. Prestala je, kar prestajaš ti. Vendar je prestajala skupaj z Bogom.

Če smo danes čisto pozabili, čemu smo sploh prišli nas svet, če smo pozabili, da je Bog postal kruh, da smo namenjeni za združitev, povabimo njo domov, da nam to ponovno pokaže.

župnik

 

Arhiv oznanil ...

 

Človek v polnem pomenu besede postaneš šele po ljubezni....

Povečaj

Oznanila, 19. nedelja med letom, 12. avgusta 2018

PredogledPriponkaVelikost
Tiskana oznanila.pdf344.94 KB

Tisti čas so Judje godrnjali nad Jezusom, ker je rekel: »Jaz sem kruh, ki je prišel iz nebes, in so govorili: »Ali ni to Jezus, Jožefov sin? Njegovega očeta in mater poznamo.« (Jn 6,41)

 

 

 

 

 

 

MARIJINO VNEBOVZETJE
V sredo je slovesni in zapovedani praznik Marijinega vnebovzetja. V Vrtovinu je šagra s sveto mašo ob 9. uri in procesijo sv. Rešnjega telesa. V Črničah bo večerna praznična sveta maša. Obnovili bomo posvetitev slovenskega naroda Mariji.

POVABILO OTROK OB ŠAGRI
Ob prazniku Marije vnebovzete boste vrtovinski veroučenci v torek, 14. avgusta, ob 9. uri pri Urški Capuder doma, Vrtovin 78/a, izdelovali Marijine kapelice in pripravili za praznovanje. Če nisi na počitnicah, je udeležba obvezna! Vabljeni pa ste tudi drugi veroučenci, ki bi radi sodelovali.
Tudi drugi župljani vabljeni, da se v sredo po procesiji še malo ustavite pred cerkvijo, si izberete katerega od izdelkov ter se osvežite z limonado, ki jo bodo pripravili otroci. Ob tem pa darujete za deklico Penlop iz Zambije in ji omogočite šolanje. Zato ne pozabite vzeti s seboj nekaj drobiža v ta namen.

MOŽNOST ZA SPOVED
še pred večernimi svetimi mašami.

BOLNIKE IN STAREJŠE
obiskujem v ponedeljek popoldne.

V LOGU
Na večer pred praznikom, v torek, v Logu spovedovanje od 17. do 20. ure. Ob 20. uri maša in procesija z lučkami. Na praznik, v sredo, spovedovanje od 6. do 11.ure. Svete maše 6.30, 8.00 in 10.00.

MLADI, ADORACIJA
Mlade vabim, da se v četrtek zberemo na mladinski večerni adoraciji v Črničah od 21. do 22. ure. Molili in prepevali bomo za zdravje Mojce Bone. Zanjo smo molili že na oratoriju, sedaj je začela zdravljenje v bolnišnici. Z nami je bila na petkovih mladinskih srečanjih in na oratoriju. Povežimo se zanjo in še za druge bolne mlade.

KRST OTROK
V nedeljo bo v Črničah med sveto mašo prejel sveti krst Erazem Košuta, sin Dominika in Tjaše, Črniče 84c. Njegovo družino priporočamo v molitev.
V nedeljo ob 14. uri na Sveti Gori sklep tednov duhovnosti v Stržišču.

DELAVNICE MOLITVE IN ŽIVLJENJA
Na pobudo in željo voditeljev delavnic bo po lepi izkušnji pred leti v letu priprave na misijon v Črničah za vse tri župnije od septembra do srede decembra ponovno odprta možnost poglobitve molitvenega življenja sredi vsakdanjega ritma. Prav vsak je vabljen in dobrodošel. Delavnice so oblikovane tako, da se v njih najde vsak, ne glede na starost in okoliščine. Lepo vabljeni na prvo informativno srečanje, ki bo učilnici v Črničah v sredo, 29. avgusta ob 20.30. Kasneje se lahko odločite, ali boste obiskovali (ob sredah zvečer) srečanja, ji jih vodita usposobljena in izkušena voditelja.

URNIK VEROUKA
bo objavljen po prazniku vnebovzetja.
Starše spominjam, da izpuščanje nedeljskih maš zunaj šolskega in veroučnega obdobja kaže na neodgovoren zgled predvsem staršev in ne kliče resničnega blagoslova v krščansko družino.

ORATORIJ V KRIŽU
bo od 19. do 24. 8. avgusta; še zapoznele prijave in informacije na: oratorij.vip.kriz@gmail.com.

OBISK MISIJONARKE
Konec avgusta nas bo obiskala misijonarka, uršulinka s. Andrejka Godnič, moja sošolka doma iz Komna. Predstavila bo svoje izjemno zanimivo delo med Perujci. Zanjo smo na Svetem Pavlu o božiču zbirali darove, zdaj ji jih bomo izročili. Ob tem bo še dražba ročno izdelane Svete družine s Svetega Pavla. Že sedaj vabljeni in si rezervirajte večer, v petek, 31. avgusta zvečer v Kamnjah.

ROMANJE NA KOŠLJUN
Krk in v Trsat 25. avgusta je na drugem avtobusu še 5 prostih mest. Cena ostaja enaka 20 € vključno z barko in vstopnino. Hrana bo iz popotne torbe, ker so bile vse ponudbe za topel obrok krepko predrage.

ROMANJE V MEDŽUGORJE
Lepo vabim na duhovno obnovo, romanje v Medžugorje od četrtka, 20. septembra, popoldne do nedelje, 23. septembra, zvečer. Zaradi lažje organizacije prostega časa in dopustov smo odhod preložili na popoldne in pridemo brez večerje naravnost k počitku. Prispevek je tako 120 € skupno za prevoz, 3 nočitve in 7 obrokov. Za pravo romanje potrebujemo dva cela dneva na samem svetem kraju. Kdor bi ne mogel takoj, lahko vplača akontacijo 40 € in preostalo prispeva po romanju. To romanje ima poseben namen – pripravo na župnijski misijon. Zdaj je zbranih 21 romarjev.

ZAKONSKE IN PREDZAKONSKE PARE
prav tako vabim na romarske duhovne vaje med jesenskimi počitnicami. To ni romanje za zakonske skupine ampak za vse pare. V Medžugorje gremo v nedeljo, 28. oktobra, prav tako popoldne in za enako ceno. Sedaj je zbranih 24 romarjev (12 parov).
 

 

Bogoslužje:*

nedelja, 12. 8.,
19. NEDELJA
MED LETOM,
Ivana Šantalska,
redovnica

ni jutranje maše v Vrtovinu

ČRNIČE ob 7.30         
za † Marija Kosovela, p. n. Črniče

MALOVŠE ob 9.00         
za župnijo

KAMNJE ob 10.30            
za †† starše Rovtar, Potoče

ponedeljek, 13. 8.,
Poncijan in Hipolit,
mučenca

VRTOVINob 19.00
za †† Jožefo Batagelj in Darinko Soban, p. n. Vrtovin
od 18.40 spoved

GOJAČE ob 19.30
za †† starše Bratina,
p. n. Gojače

torek, 14. 8.,
Maksimilijan Kolbe,
mučenec

SKRILJEob 20.00
za zdravje, Skrilje
po maši možnost za spoved

ČRNIČE ob 19.30
za †† starše Čotar in Ušaj,
p. n. Črniče

sreda, 15. 8.,
MARIJINO VNEBOVZETJE
Tarzicij, mučenec

KAMNJE ob 7.00
za duhovne poklice
od 6.40 spoved

VRTOVIN ob 9.00 procesija SRT
za †† Janeza in Hedviko Peterka, p. n. darovalca

ČRNIČE ob 19.30
za župnijo
za žive in pokojne Bavec,
p. n. Črniče
od 19. ure priložnost za spoved

četrtek, 16. 8.,
Rok,
spokornik

KAMNJE ob 20.00
za spreobrnjenje grešnikov, p. n. darovalca Skrilje

RAVNE ob 19.30   
na čast Materi Božji,
p. n. darovalca

v Črničah večerna adoracija (mladi) od 21. do 22.00

petek, 17. 8.,
Evzebij,
papež in mučenec

VRTOVIN ob 20.00
za † Ivano Brecelj,
Vrtovin

ČRNIČE ob 19.30
na čast Materi Božji,
p. n. darovalca

sobota, 18. 8.,
Helena (Alenka),
cesarica

SKRILJE ob 8.00
za † Franca Kravosa,
Skrilje

ČRNIČE ob 19.30
za † Emila Lebana,
p. n. Črniče

nedelja, 19. 8.,
20. NEDELJA
MED LETOM,
Janez Eudes,
duhovnik

KAMNJE ob 10.30            
za †† Bajc, Potoče

ČRNIČE ob 9.00         
za župnijo   
krst otrok
za †† redovnice in duhovnike črniške župnije

KAMNJE ob 10.30            
za †† Kravos in Vodopivec, Potoče

* OBJAVLJANJE PODATKOV – Zaradi novega zakona o varstvu podatkov so mašni nameni od junija 2018 na spletni strani objavljeni brez hišnih številk. Tudi za druge objave (o krstu, obhajilu …) bo moral posameznik dati pisno privolitev.

smiley Za konec:
TRI – »Poslušaj, zakaj si pa ti tako mrk?« »Ah, kaj ne bi bil. Tri hčerke imam, pa nobenega zeta.« »Še vedno bolje kot jaz! Eno samo hčer imam pa že tri zete.«

Arhiv oznanil ...