Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Tisti čas so Judje godrnjali nad Jezusom, ker je rekel: »Jaz sem kruh, ki je prišel iz nebes,« in so govorili: »Ali ni to Jezus, Jožefov sin? Njegovega očeta in mater poznamo. Kako more zdaj govoriti: ›Iz nebes sem prišel.‹ « Jezus je odgovoril in jim dejal: »Ne godrnjajte med seboj! Nihče ne more priti k meni, če ga ne pritegne Oče, ki me je poslal, in jaz ga bom obudil poslednji dan.
Jn 6,41–44

Odlomki Božje besede
na naslednjo nedeljo:
1. berilo: Prg 9,1–6
2. berilo: Ef 5,15–20
evangelij: Jn 6,51–58

 

 

 

 

Jo poznaš?

»Njegovega očeta in mater poznamo. Kako more sedaj govoriti: 'Iz nebes sem prišel?'« Lahko tudi ti rečeš, da poznaš Marijo? Kaj pomeni poznati? Vidimo, da so mnogi veliko vedeli o Jezusu in njegovi družini, in vendar v njem niso prepoznali Boga. Preveč navaden je bil.

Preveč navaden je tudi danes. Danes se ženemo za vedno novimi dogodki in dosežki. Počasi se tega nalezemo tudi v veri. Ker je maša »vedno ista«, ker molitev ne daje vedno čustvene pomiritve in ker je Cerkev še vedno skupnost nepopolnih ljudi, podobno kot Jezusovi sovaščani začnemo pri sebi godrnjati: Kako je lahko vse to iz nebes?

Kako lahko potem praznujemo Marijino vnebovzetje? Lahko rečeš, da Marijo poznaš? Poznati pomeni več kot »nekaj vedeti o«. Ne dovolimo, da bi dan Marijinega vnebovzetja postal praznik neke odmaknjene, neživljenjske verske resnice.

»Kako to, da Marija ni vedela, kaj jo čaka, da se je prestrašila in da je prestajala tudi stisko in pravo trpljenje?« so letos mladi vprašali na skupnih popoldanskih debatah v Stržišču. Kako to, da je trpela, če ni imela greha? Je šla v nebesa s telesom le zardi brezgrešnosti? Marija je Boga globoko spoznala, ker je z njim prehodila pot vere, in ne zato, ker bi ji bilo dano posebno spoznanje.

Pogosto povsem zmotno mislimo: »Če bi vedel, bi verjel.« Ali pa: »Če bi mi Bog dal to, bi verjel.« Velikokrat se ustavimo pri tem, kaj bomo dobili, izprosili, zaslužili. Bog pa ima samo eno resnično željo: da bi nas vse, kar dobimo, zbližalo z njim. »Resnično, resnično povem vam: Kdor veruje, ima večno življenje.« Verjeti je veliko več kot vedeti.

Če Jezus zate ostaja tam nekje daleč zgoraj, še nimaš večnega življenja. Večno življenje je on sam. Vse naredi zato, da bi se lahko z njim združil. To je vera. »Jaz sem živi kruh, ki se prišel iz nebes.« »Kdor jé od tega kruha,« pomeni, kdor se z njim združuje.

Če se ti pa to še vedno zdi nerazumljivo, pojdi po veliko lažji poti. V svoje življenje povabi Marijo. Jo poznaš? V nebo vzeta je zato, da ni več omejena na čas in prostor in je lahko tudi s tabo. Vendar pazi, preveč navadna je. Ni boginja. Ni iz nebes. Samo Kristus je iz nebes. Iz nerazumljivega vsakdanjega zemeljskega življenja je. Prestala je, kar prestajaš ti. Vendar je prestajala skupaj z Bogom.

Če smo danes čisto pozabili, čemu smo sploh prišli nas svet, če smo pozabili, da je Bog postal kruh, da smo namenjeni za združitev, povabimo njo domov, da nam to ponovno pokaže.

župnik

 

Arhiv oznanil ...

 

Človek v polnem pomenu besede postaneš šele po ljubezni....

Povečaj

Verouk obvestila

Tekoča obvestila ...

Konkretni primeri kratki članki
za starše na iskreni.net...

 

 

 

 

VEROUČNA SREČANJA DANES

Z veroučnimi srečanji otroci skupaj s starši dobivajo osnovno znanje o evangeljskem oznanilu, krščanskem življenju.
Vendar znanje ni prvi cilj veroučnih srečanj. Verouk želi v skupini oplemenititi izkušnjo, ki jo otrok od najbolj nežnih let doživi v svoji družini.
Veroučna srečanja poleg "učenja resnic" uvajajo v molitev in zakramentalno življenje, krepijo medsebojne prijateljske vezi.
V letu 2016/17 je obiskovalo verouk skupaj 152 otrok (v Kamnjah okroglo 90, v Črničah 62). Z župnikom sodeluje šest katehistinj in voditelji otroškega petja ter drugih dejavnosti.

Le s skupnimi močmi in živo medsebojno povezanostjo lahko odpiramo pot Božjim dotikom.  Z njimi nas Bog sam išče in si želi bližine z nami. Verska vzgoja tako ni najprej učenje, kaj naj mi naredimo za Boga, ampak najprej pripovedovanje, kaj vse je Bog že naredil za nas.

Družinsko vzdušje je tisto, ki najprej pripravlja otrokov duh, dušo in telo, da bo zmogel v življenju dati svoj svobodni odgovor. Za to se trudimo pomagati staršem pri njihovem danes zelo napornem delu s srečanji, predavanji in druženji.

Otroci nosijo bremena vsega, kar "starejši" nismo med seboj predelali in razrešili. Zato je molitev za otroke najprej molitev za starše in katehete, da bi najprej sami sredi vsakodnevnih skrbi lahko pogumno živeli ne "za Boga" ampak "z Bogom".


RAZGLEDNICE IN DELAVNICA ZA NAŠO POSVOJENKO
V okviru šagre v Skriljah bo tudi letos v okviru KS Skrilje delavnica, tokrat izdelovanja razglednic, ki jo bo vodila Damjana Štrukelj. Skriljski veroučenci, pozor! Sreda, 11. junij, ob 10. uri v prostorih KS Skrilje (poleg šole). Če nisi na počitnicah, je udeležba obvezna! Vabljeni pa ste tudi ostali veroučenci, ki radi ustvarjate in želite prispevati delež v tej dobrodelni akciji! Zato si v sredo vzemite čas za nekajurno druženje in ustvarjanje, izdelke pa namenite za Penlop in tiste, ki imajo manj kot mi. »Ne gre za to, koliko delamo, temveč za to, koliko ljubezni vlagamo v svoje delo.« (sv. mati Terezija)
Tudi drugi župljani vabljeni, da si v nedeljo po maši v Skriljah pred cerkvijo ogledate razstavo, izberete razglednico, ki vam bo najbolj všeč, in darujete za deklico Penlop iz Zambije ter ji tako omogočite šolanje. Zato ne pozabite vzeti s seboj nekaj drobiža v ta namen. »Ne gre za to, koliko dajemo, temveč za to, koliko ljubezni vlagamo pri svojem dajanju.« (sv. mati Terezija)

HVALA
katehistinjam, ki vse leto teden za tednom prostovoljno in z ljubeznijo darujete čas za veroučna srečanja. Hvala tudi zborovodjem otroških zborov in spremljevalcem drugih dejavnosti za otroke. Hvala staršem, ki ob mnogih obveznostih pokažete pripravljenost in brez godrnjanja sodelujete pri skupnem delu za prihodnost otrok.
Naj družinska molitev zaliva posejana krhka semena v današnjo zemljo.

ODPOVEDI OTROK ZA MISIJONE
V letošnjem veroučnem letu smo se veroučenci pridružili misijonskemu projektu botrstvo in z odpovedmi zbirali denar za Penlop iz Zambije. S tem denarjem smo Penlop omogočili šolanje. Vsega skupaj smo zbrali kar 362,72 € in tako poleg Penlop omogočili šolanje še enemu otroku. Ves denar bo poslan misijonarju bratu Camillu v Zambijo.
Najbolj so se izkazali učenci 3. razreda, ki so zbrali kar 84,83 €; tesno jim sledi peti razred, nato drugi, šesti in sedmi. Penlop bomo za rojstni dan, ki ga bo praznovala 23. julija,  poslali tudi papirnate rožice, ki so jih otroci zbirali skupaj z odpovedmi.
V Črničah ste pri pevskem zboru še naprej zbirali in podpirali Birthukan iz Etiopije, ki z vašo pomočjo odrašča in hodi v šolo.
Z akcijo smo dokazali, da smo vsi Božji otroci in si zato moramo med seboj pomagati.
Naslednje veroučno leto bomo z botrstvom nadaljevali. Zato vas vabimo, da se med počitnicami odpoveste kakšnemu sladoledu in tako prihranite ter darujete evro za nekoga, ki tega nima.
Hvala vsem otrokom in staršem za podporo! Želimo vam lepe in blagoslovljene počitnice!
katehistinje in župnik

 

VEROUČENCI – SKUPAJ LAHKO POMAGAMO!
PENLOP KAWEME živi v Ndoli v Zambiji, kjer deluje misijon St. Joseph's. Tam je deloval slovenski misijonar p. Miha Drevenšek. Po njegovi smrti leta 2011 je projekt botrstva prevzel italijanski misijonar brat Camillo Venturini. Penlop (rojena 23. 7. 2008) je stara devet let in hodi v 3. razred osnovne šole. Prihaja iz družine s petimi otroki. Rada bi nadaljevala šolanje, a ji družina tega ne more omogočiti. Osnovna šola v Zambiji traja sedem let. Sledi ji petletna srednja šola. Ko otrok plača šolnino, lahko začne s poukom, ki se začne februarja. Če nima denarja za učbenike, jih preprosto nima. Več kot 1200 zambijskih otrok ima botre v Sloveniji. Po podatkih  je v zadnjem razredu osnovne šole večina otrok (90 %) brez učbenikov.
Vsak boter plačuje mesečno 12,00 evrov ali letno 144,00 evrov. S tem zneskom se krijejo stroški šolnine, šolske uniforme, dobi tudi zvezke in knjige, ki jih potrebuje.
Z majhnimi odpovedmi, ki se našim otrokom ne bodo poznale, bomo v župniji Kamnje pomagali Penlopi in ji omogočili šolanje. »Ne moremo delati velikih stvari –l delamo lahko le majhne stvari z veliko ljubeznijo,« je dejala sv. mati Terezija. Star pregovor pravi: »Zrno na zrno pogača. Kamen na kamen palača.«  Mi pa dodajamo: »Evro na evro šolnina za Penlopo.

katehistinje in župnik

 

VEROUČNE MAŠE
Lani smo začeli z veroučnimi mašami. Nekateri ste se kljub obveznostim lepo odzvali. Lepo prosim starše, da tudi letos podprete to tedensko mašo, h kateri naj pride več otrok. Ne pustimo, da otroci potonejo v posvetnosti, omogočimo jim stik s evharistijo. Med tednom lahko tudi zapojemo mladinske pesmi, če nas je več pri maši.
Ta teden bo v sredo v Skriljah.

* * *

URNIK VEROUKA 2017-18

Urnik smo uskladili skupaj s katehetinjami.  Upam, da boste starši s čim manj slabe volje in skrbi lahko prilagodili obveznosti. Kateheza je pomembna in je ne moremo primerjati z drugimi dejavnostmi. Usklajene ure pa je zelo težko prestavljati, ker se potem poruši ves sistem. Kar bo možno, se bomo še lahko dogovorili.

Knjige bodo na razpolago v župniji. Lahko jih tudi sami nabavite v knjigarni zvonček. Pozanimajte se pri drugih starših za rabljene učbenike.  PDF-urnik

KAMNJE

ČRNIČE

1. r.

2. in 4. četrtek v mesecu ob 17.30 skupaj s starši*
(za obe župniji skupno srečanje največ 45 minut, vsaj eden od staršev)

Praznujmo
in se veselimo

2. r.

poned. ob 17.00

Praznujemo
z Jezusom

 

   

3. r.

torek  ob 17.00

Kristjani praznujemo skupaj

2. in 3.  r.

četrtek ob 15.00

Kristjani praznujemo skupaj

4.  r.

četrtek ob 16.30

Pot v srečno življenje

4.  in 5 r.

četrtek ob 16.00

Pot v srečno življenje

5. r.

torek ob 17.00
(sp. učilnica)

Znamenja na poti k Bogu

 

 

 

6. in 7. r.

četrtek ob 16.30

samo litur. zv.

6. in 7. r.

torek ob 16.00

Naše življenje v Cerkvi

birmanci
(8.  9.  r.)

torek ob 15.00
(9. r. 1. možnost)

torek ob 16.00**
(8. r. 2. možnost)

Sveto pismo
(Youcat birma)

birmanci
(8.  9.  r.)

sreda ob 15.30

Sveto pismo
(Youcat birma)

Otroci do 7. razreda imajo tudi liturgični zvezek.
Prispevek za knjige poglejete v ceniku in prineste v ovojnici s pripisom, za koga gre.

pevski zbor

petek ob 17.00

pevski zbor

v nedeljo, takoj po maši

Program popoldne v Kamnjah sredo ob 17.00

Mladinsko srečanje skupaj ob petkih zvečer v Kamnjah.

Starši, spodbudite otroke tudi k sodelovanju v skupini strežnikov, pevskem zboru, popoldne v Kamnjah,  pritrkovalcih ...

­

* Starši, ki vpisujete na novo v prvi razred, prosim, ne ustrašite se verouka skupaj s starši. Ne gre za dodatno nalaganje in dodajanje. Pri tem vam grem na proti z »manj količine in več stika«. Dobivali se bomo vsak drugi teden tako, da tudi vi odnesete nekaj hrane, ki je vi odrasli še kako potrebujemo.

Lepo je, če utegneta priti oba starša, vsekakor pa vsaj eden. Poznejša ura ob četrtkih, upam, da ne bo delala prevelikih preglavic.

** Birmanci v Kamnjah imate dve možnosti, načelno ob 15.00 9.r in uro kasneje 8. r.. lahko pa izberete drugo skupino, če se vam obveznosti pokrivajo. Vsebina je za obe skupini enaka.

župnik

 

Vsebine za današnje družine, primeri in spodbude za starše ...

* * *

 

Naredimo nekaj, da bo drugače,
pobuda za letos

Starše res vabim h korajžnemu skoku v letošnjo pobudo "Bodimo kratko skupaj v stiku vsak dan". Letos ne želim dajati poudarka na zunanjih spodbudah, sestankih, srečanjih, predavanjih ... Predlagam, da korajžno začnemo rajši z majhnim in na nasprotnem koncu. Verjemite, da bo delovalo! Vsi, zlasti pa starši in otroci potrebujete protistrup in zdravilo za vse večji pritisk časa.

Gre za podvig, da v svoj družinski ritem vpeljete tri minute skupne preproste molitve.
Uspelo boste le, če boste določili, kdo bo kateri dan "dežuren", da poskrbi, da pridete skupaj. Brez tega vas bo življenje povozilo.
Če vsi družinski člani še niso takoj za, začnite z malim in vztrajajte, kasneje z majhnimi čudeži se vam bodo pridružili. Odpor v nas in zunaj nas je nekaj povsem normalnega in pričakovanega.

Ne komplicirajte! Samo nekdo vedno začne, se pokriža, prebere katerikoli stavek ali odlomek iz enega od evangelijev (Sveto pismo). Danes so odlomki dostopni tudi na telefonih. Potem Očenaš, Zdrava Marija ... Ko dozori, lahko vsak zmoli eno Zdrava Marijo ali pa skupaj eno desetko. Ostanite rajši pri majhnem, vendar zvesti.
 

Zadajte si izziv, "tekmujte", kdo je bil v zadnjem tednu bolj spreten pri tem, da vas spravi skupaj. Kar  nekaj krat somi že povedali, kako so doma otroci sami prišli reči starejšem: Dajmo zmolit, ker potem moramo iti in narediti še to in to ... Kar hitro zadeva postane "meso in kri" družine.

Pazite, kajti ne bo šlo vedno gladko. Zato vztrajate, šele po treh tednih jemanja tablete, se bodo pokazali sadovi. Ti pa bodo za vašo družino presenetljivi."V malem si bil zvest, čez veliko te bom postavil" (Mt 25,23).

V vse večjo uhajanje časa nas pelje pomankanje stika. V družini sicer pridemo skupaj, vendar smo med seboj kljub dobri volji lahko zelo oddaljeni.

Na začetku se vam zdi neizvedljiva, vendar deluje. To bo v vašo družino prineslo več dobrega, kot vsa predavanja in vsi drugo trdni sklepi, ki jih naredite. Težava namreč ni v naši volji niti v pomankanju časa. Začne se s stikom. Stik pa se zgodi ko naredimo prostor, ko dva ali trije skupaj izrečeta molitev. Potem Bog sam poskrbi za presenečenja.

Treba je nekaj narediti, da nas vsakdanje življenje ne bo izpilo in tudi naše v versko življenje  ne bo postalo gluhonemo, brez veselja, brez presenečenj.

Zakaj bi čakali, da nas šele rak, druga bolezen ali smrt ustavi, da pridemo skupaj? Bog ima za družino v teh časih sijajne načrte. Le pridružimo se jim.

Pošljite kakšno izvirno zamisel, ki sto jo naredili, da vam bo pobuda stekla.

Kako lahko premagate
stres ob začetku šole ..
.