Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Tisti čas je Duh odvedel Jezusa v puščavo. V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal. Bil je med zvermi in angeli so mu stregli. Ko pa so Janeza zaprli v ječo, je šel Jezus v Galilejo. Oznanjal je Božji evangelij in govoril:  »Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!«
Mr 1,12–15

Odlomki Božje besede
na naslednjo nedeljo:
1.  berilo: 1 Mz 22,1–2.9–18
2.  berilo: Rim 8,31–34
evangelij: Mr 9,2–10
                                      

 

 

 

Ustavi se, glej, vrni se

Ustavi se
Ustavi se malo, pusti to vznemirjenje in to nesmiselno tekanje, ki napolnjuje dušo z grenkobo občutka, da se nikoli nikamor ne pride. Ustavi se, pusti to nujo po hitenju, ki raztresa, ločuje ter končno uniči čas za družino, čas za prijateljstvo, čas otrok, čas starih staršev, čas zastonjskosti ... čas Boga.

Ustavi se malo pred potrebo, da se kažeš pred vsemi in da te vsi vidijo, da si nenehno v »izložbi«, saj se zaradi nje pozabi na vrednost intimnosti in zbranosti.«

Ustavi se malo pred prevzetnim pogledom, pred bežnim in zaničljivim komentarjem, ki se rodi, ker pozabimo na nežnost, sočutje in spoštovanje za srečanje z drugimi, posebej s tistimi, ki so občutljivi, ranjeni in tudi pogreznjeni v greh in zmoto.

Ustavi se malo pred nujo imeti vse pod nadzorom, vse vedeti, vse porušiti, ki se rodi, ko pozabimo na hvaležnost za dar življenja in za toliko prejetega dobrega.

Ustavi se malo pred oglušujočim hrupom, ki krni in mrtviči naša ušesa ter zaradi njega pozabimo na rodovitno in ustvarjalno moč tišine. (...)

Glej

Glej znamenja, ki preprečujejo, da bi ugasnila dejavna ljubezen, ki ohranjajo živ plamen vere in upanja. Žive obraze nežnosti dobrote in Boga, ki deluje sredi med nami.

Glej obraz naših družin, ki si še naprej dan za dnem z velikim naporom prizadevajo iti naprej v življenju ter sredi pomanjkanja in revščine ne opuščajo nobenega poskusa, da bi naredili iz svojega doma šolo ljubezni.

 Glej obraze, ki nas vprašujejo, naših otrok in mladih, ki so polni prihodnosti in upanja, polni jutrišnjega dne in možnosti, ki terjajo predanost in varstvo. Žive poganjke ljubezni in življenja, ki si vedno utirajo pot sredi naših bednih in sebičnih preračunavanj.

Glej obraze naših ostarelih, razbrazdane zaradi minevanja časa: obraze, ki so prinašalci živega spomina naših ljudi. Obraze dejavne modrosti Boga.

Glej obraze naših bolnih in mnogih, ki skrbijo zanje; obraze, ki nas v svoji ranljivosti ter služenju spominjajo, da vrednost vsake osebe ne more biti nikoli skrčena na vprašanje preračunavanja  ali koristnosti.

Glej skesane obraze mnogih, ki želijo popraviti svoje napake in zmote ter se izhajajoč iz svoje bede in bolečin borijo, da bi preoblikovali situacije ter šli naprej.

Glej in zri obličje Križane Ljubezni, ki je danes s križa še naprej prinašalka upanja; iztegnjena roka za tiste, ki se čutijo križani, ki v lastnem življenju izkušajo težo neuspehov in razočaranj.

  Glej in zri konkretno obličje Kristusa, križanega iz ljubezni do vseh brez razlik. Do vseh? Da, do vseh. Gledati njegovo obličje je povabilo polno upanja v tem postnem času, da bi premagali demone nezaupanja, apatije in vdanosti v usodo. Obličje, ki nas vabi, da bi vzkliknili: »Božje kraljestvo je mogoče!« (...)

Vrni se

Vrni se! Brez strahu: to je ugoden čas za vrnitev domov, hišo "mojega Očeta in vašega Očeta" (prim. Jn 20,17). To je čas, da se pustimo dotakniti v srcu ... Ostati na poti zla je samo vir prividov in žalosti. Pravo življenje je nekaj drugega in naše srce to dobro ve. Bog se ne naveliča in se ne bo naveličal ponujati roke.

 Vrni se brez strahu, da bi izkusil ozdravljujočo in spravno nežnost Boga! Dopusti, da Gospod ozdravi rane greha in dopolni prerokbo, dano našim očetom: »Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost. Odstranim kamnito srce iz vašega telesa in vam dam meseno srce« (Ezk 36,26).

iz pridige papeža Frančiška na pepelnico 2018

 

 

Arhiv oznanil ...

Bog me ljubibolj kot vsi drugi, toje zanesljivo, ker me že dolga leta obravnava skrajno trdo.

Leon Bloy   vir ...

Povečaj

Verouk obvestila

Tekoča obvestila ...

Konkretni primeri kratki članki
za starše na iskreni.net...

 

 

 

 

VEROUČNA SREČANJA DANES

Z veroučnimi srečanji otroci skupaj s starši dobivajo osnovno znanje o evangeljskem oznanilu, krščanskem življenju.
Vendar znanje ni prvi cilj veroučnih srečanj. Verouk želi v skupini oplemenititi izkušnjo, ki jo otrok od najbolj nežnih let doživi v svoji družini.
Veroučna srečanja poleg "učenja resnic" uvajajo v molitev in zakramentalno življenje, krepijo medsebojne prijateljske vezi.
V letu 2016/17 je obiskovalo verouk skupaj 152 otrok (v Kamnjah okroglo 90, v Črničah 62). Z župnikom sodeluje šest katehistinj in voditelji otroškega petja ter drugih dejavnosti.

Le s skupnimi močmi in živo medsebojno povezanostjo lahko odpiramo pot Božjim dotikom.  Z njimi nas Bog sam išče in si želi bližine z nami. Verska vzgoja tako ni najprej učenje, kaj naj mi naredimo za Boga, ampak najprej pripovedovanje, kaj vse je Bog že naredil za nas.

Družinsko vzdušje je tisto, ki najprej pripravlja otrokov duh, dušo in telo, da bo zmogel v življenju dati svoj svobodni odgovor. Za to se trudimo pomagati staršem pri njihovem danes zelo napornem delu s srečanji, predavanji in druženji.

Otroci nosijo bremena vsega, kar "starejši" nismo med seboj predelali in razrešili. Zato je molitev za otroke najprej molitev za starše in katehete, da bi najprej sami sredi vsakodnevnih skrbi lahko pogumno živeli ne "za Boga" ampak "z Bogom".


OBVESTILA:

Starše lepo prosim, če lahko v par minutah naredite spletno anketo o spremljanju predšolskih otrok.

VEROUK – SVETOPISEMSKI MARATON
Ta teden bo spremenjen verouk. Pridite brez zvezkov. Če imate Sveto pismo, ga prinesite s seboj. Pridete ob običajnih urah verouka ali ob kateri koli drugi polni uri. Sveto pismo bomo prebirali z veroučenci pri urah verouka (od 3. razreda naprej).
V veroučni učilnici v Kamnjah v torek, 30. 1., od 15. do 18. ure
in v četrtek, 1. 2., od 16.30 do 18.30.
V veroučni učilnici v Črničah v četrtek, 1. 2., od 15. do 18. ure. (6.-9. razred pridete v četrtek).
Vsako uro se zamenja skupina. Odrasli lahko pridete tudi vmes.
Branje ni samo za otroke, lepo ste vabljeni starši in drugi odrasli, mlajši ali starejši. Če ne želite brati, lahko samo spremljate.
Doživimo drugačno izkušnjo Svetega pisma in osebni dotik Boga tam, kjer ga najbolj potrebujemo.

VEROUČNA MAŠA
ta teden otroci vabljeni k maši v obeh župnijah v petek na svečnico.

 

BIRMANCI
Na tej povezavihttps://skam.si/termin/sap-pomlad-2018/.  čim prej oddajte prijavo za vikend na Vojskem.  Izjavo staršev natisnete in podpišete. Lahko jo pošljete samina ssa@skam.si  ali pa oddate meni, da jih posredjem naprej.

Ali je to dihovni vikend ali usposabljanje? Je duhovni vikend podobno kot v Križu, tako da ste skupaj, je tudi odkrivanje veščin. Ni pa to šola v smislu, da potem kar moraš nioti animator. Je predvsem odkrivanje sebe, kakšne darove imaš, pogovor med seboj, skupne igre. Skratka poglabčjanje v veri in iskanju, kdo si.

Res priporočam, da se še enkrat dobimo skupaj ne samo zaradi birme. Gre za odkrivanje sebe v teh letih. In še doživetje vikenda v hiši sredi snega...
Ker je to res naložba v darove mladih, krijem plačilo šolnine, prispevka za program, morda tudi del prispevka za namestitev in hrano.

SKRITI MOLIVCI
V času priprave lahko postanete skriti prijatelj molivec za enega od prvoobhajancev. Lepo vabljeni k tej pomembni službi. Pridite po podobico.

OTROCI ZA OTROKE, POSVOJITEV
Pohvala otrokom, ki ste v adventu in o božiču od svojih prihrankov namenili za vrstnike v misijonih. Koledniki ste po domovih za misijone zbrali 1.050 €.
Odslej nadaljujemo z drobnimi odpovedmi za dve posvojenki: v Kamnjah ste veroučenci posvojili deklico Penlop iz Zambije, v Črničah pa ima otroški zbor že posvojeno Birtukan iz Etiopije. Odslej boste tudi veroučenci v Črničah skupaj z zborom po razredih skrbeli zanjo.
Vsak razred ima svojo vazo, kamor dajete denar, ki ste ga prihranili. Denar v vazi ima smisel, če je zadaj odpoved kaki dobrini.

VEROUČNA MAŠA
ta teden spet v sredo v Skriljah. Lepo vabljeni otroci in starši. Čas, darovan za tedensko mašo, se  prej ali slej povrne vam v dobro. Ko skupaj tudi zapojemo, je še lepše.

 

VEROUČENCI – SKUPAJ LAHKO POMAGAMO!
PENLOP KAWEME živi v Ndoli v Zambiji, kjer deluje misijon St. Joseph's. Tam je deloval slovenski misijonar p. Miha Drevenšek. Po njegovi smrti leta 2011 je projekt botrstva prevzel italijanski misijonar brat Camillo Venturini. Penlop (rojena 23. 7. 2008) je stara devet let in hodi v 3. razred osnovne šole. Prihaja iz družine s petimi otroki. Rada bi nadaljevala šolanje, a ji družina tega ne more omogočiti. Osnovna šola v Zambiji traja sedem let. Sledi ji petletna srednja šola. Ko otrok plača šolnino, lahko začne s poukom, ki se začne februarja. Če nima denarja za učbenike, jih preprosto nima. Več kot 1200 zambijskih otrok ima botre v Sloveniji. Po podatkih  je v zadnjem razredu osnovne šole večina otrok (90 %) brez učbenikov.
Vsak boter plačuje mesečno 12,00 evrov ali letno 144,00 evrov. S tem zneskom se krijejo stroški šolnine, šolske uniforme, dobi tudi zvezke in knjige, ki jih potrebuje.
Z majhnimi odpovedmi, ki se našim otrokom ne bodo poznale, bomo v župniji Kamnje pomagali Penlopi in ji omogočili šolanje. »Ne moremo delati velikih stvari –l delamo lahko le majhne stvari z veliko ljubeznijo,« je dejala sv. mati Terezija. Star pregovor pravi: »Zrno na zrno pogača. Kamen na kamen palača.«  Mi pa dodajamo: »Evro na evro šolnina za Penlopo.«
katehistinje in župnik

 

VEROUČNE MAŠE
Lani smo začeli z veroučnimi mašami. Nekateri ste se kljub obveznostim lepo odzvali. Lepo prosim starše, da tudi letos podprete to tedensko mašo, h kateri naj pride več otrok. Ne pustimo, da otroci potonejo v posvetnosti, omogočimo jim stik s evharistijo. Med tednom lahko tudi zapojemo mladinske pesmi, če nas je več pri maši.
Ta teden bo v sredo v Skriljah.

* * *

URNIK VEROUKA 2017-18

Urnik smo uskladili skupaj s katehetinjami.  Upam, da boste starši s čim manj slabe volje in skrbi lahko prilagodili obveznosti. Kateheza je pomembna in je ne moremo primerjati z drugimi dejavnostmi. Usklajene ure pa je zelo težko prestavljati, ker se potem poruši ves sistem. Kar bo možno, se bomo še lahko dogovorili.

Knjige bodo na razpolago v župniji. Lahko jih tudi sami nabavite v knjigarni zvonček. Pozanimajte se pri drugih starših za rabljene učbenike.  PDF-urnik

KAMNJE

ČRNIČE

1. r.

2. in 4. četrtek v mesecu ob 17.30 skupaj s starši*
(za obe župniji skupno srečanje največ 45 minut, vsaj eden od staršev)

Praznujmo
in se veselimo

2. r.

poned. ob 17.00

Praznujemo
z Jezusom

 

   

3. r.

torek  ob 17.00

Kristjani praznujemo skupaj

2. in 3.  r.

četrtek ob 15.00

Kristjani praznujemo skupaj

4.  r.

četrtek ob 16.30

Pot v srečno življenje

4.  in 5 r.

četrtek ob 16.00

Pot v srečno življenje

5. r.

torek ob 17.00
(sp. učilnica)

Znamenja na poti k Bogu

 

 

 

6. in 7. r.

četrtek ob 16.30

samo litur. zv.

6. in 7. r.

torek ob 16.00

Naše življenje v Cerkvi

birmanci
(8.  9.  r.)

torek ob 15.00
(9. r. 1. možnost)

torek ob 16.00**
(8. r. 2. možnost)

Sveto pismo
(Youcat birma)

birmanci
(8.  9.  r.)

sreda ob 15.30

Sveto pismo
(Youcat birma)

Otroci do 7. razreda imajo tudi liturgični zvezek.
Prispevek za knjige poglejete v ceniku in prineste v ovojnici s pripisom, za koga gre.

pevski zbor

petek ob 17.00

pevski zbor

v nedeljo, takoj po maši

Program popoldne v Kamnjah sredo ob 17.00

Mladinsko srečanje skupaj ob petkih zvečer v Kamnjah.

Starši, spodbudite otroke tudi k sodelovanju v skupini strežnikov, pevskem zboru, popoldne v Kamnjah,  pritrkovalcih ...

­

* Starši, ki vpisujete na novo v prvi razred, prosim, ne ustrašite se verouka skupaj s starši. Ne gre za dodatno nalaganje in dodajanje. Pri tem vam grem na proti z »manj količine in več stika«. Dobivali se bomo vsak drugi teden tako, da tudi vi odnesete nekaj hrane, ki je vi odrasli še kako potrebujemo.

Lepo je, če utegneta priti oba starša, vsekakor pa vsaj eden. Poznejša ura ob četrtkih, upam, da ne bo delala prevelikih preglavic.

** Birmanci v Kamnjah imate dve možnosti, načelno ob 15.00 9.r in uro kasneje 8. r.. lahko pa izberete drugo skupino, če se vam obveznosti pokrivajo. Vsebina je za obe skupini enaka.

župnik

 

Vsebine za današnje družine, primeri in spodbude za starše ...

* * *

 

Naredimo nekaj, da bo drugače,
pobuda za letos

Starše res vabim h korajžnemu skoku v letošnjo pobudo "Bodimo kratko skupaj v stiku vsak dan". Letos ne želim dajati poudarka na zunanjih spodbudah, sestankih, srečanjih, predavanjih ... Predlagam, da korajžno začnemo rajši z majhnim in na nasprotnem koncu. Verjemite, da bo delovalo! Vsi, zlasti pa starši in otroci potrebujete protistrup in zdravilo za vse večji pritisk časa.

Gre za podvig, da v svoj družinski ritem vpeljete tri minute skupne preproste molitve.
Uspelo boste le, če boste določili, kdo bo kateri dan "dežuren", da poskrbi, da pridete skupaj. Brez tega vas bo življenje povozilo.
Če vsi družinski člani še niso takoj za, začnite z malim in vztrajajte, kasneje z majhnimi čudeži se vam bodo pridružili. Odpor v nas in zunaj nas je nekaj povsem normalnega in pričakovanega.

Ne komplicirajte! Samo nekdo vedno začne, se pokriža, prebere katerikoli stavek ali odlomek iz enega od evangelijev (Sveto pismo). Danes so odlomki dostopni tudi na telefonih. Potem Očenaš, Zdrava Marija ... Ko dozori, lahko vsak zmoli eno Zdrava Marijo ali pa skupaj eno desetko. Ostanite rajši pri majhnem, vendar zvesti.
 

Zadajte si izziv, "tekmujte", kdo je bil v zadnjem tednu bolj spreten pri tem, da vas spravi skupaj. Kar  nekaj krat somi že povedali, kako so doma otroci sami prišli reči starejšem: Dajmo zmolit, ker potem moramo iti in narediti še to in to ... Kar hitro zadeva postane "meso in kri" družine.

Pazite, kajti ne bo šlo vedno gladko. Zato vztrajate, šele po treh tednih jemanja tablete, se bodo pokazali sadovi. Ti pa bodo za vašo družino presenetljivi."V malem si bil zvest, čez veliko te bom postavil" (Mt 25,23).

V vse večjo uhajanje časa nas pelje pomankanje stika. V družini sicer pridemo skupaj, vendar smo med seboj kljub dobri volji lahko zelo oddaljeni.

Na začetku se vam zdi neizvedljiva, vendar deluje. To bo v vašo družino prineslo več dobrega, kot vsa predavanja in vsi drugo trdni sklepi, ki jih naredite. Težava namreč ni v naši volji niti v pomankanju časa. Začne se s stikom. Stik pa se zgodi ko naredimo prostor, ko dva ali trije skupaj izrečeta molitev. Potem Bog sam poskrbi za presenečenja.

Treba je nekaj narediti, da nas vsakdanje življenje ne bo izpilo in tudi naše v versko življenje  ne bo postalo gluhonemo, brez veselja, brez presenečenj.

Zakaj bi čakali, da nas šele rak, druga bolezen ali smrt ustavi, da pridemo skupaj? Bog ima za družino v teh časih sijajne načrte. Le pridružimo se jim.

Pošljite kakšno izvirno zamisel, ki sto jo naredili, da vam bo pobuda stekla.

Kako lahko premagate
stres ob začetku šole ..
.