Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Tisti čas je Duh odvedel Jezusa v puščavo. V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal. Bil je med zvermi in angeli so mu stregli. Ko pa so Janeza zaprli v ječo, je šel Jezus v Galilejo. Oznanjal je Božji evangelij in govoril:  »Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!«
Mr 1,12–15

Odlomki Božje besede
na naslednjo nedeljo:
1.  berilo: 1 Mz 22,1–2.9–18
2.  berilo: Rim 8,31–34
evangelij: Mr 9,2–10
                                      

 

 

 

Ustavi se, glej, vrni se

Ustavi se
Ustavi se malo, pusti to vznemirjenje in to nesmiselno tekanje, ki napolnjuje dušo z grenkobo občutka, da se nikoli nikamor ne pride. Ustavi se, pusti to nujo po hitenju, ki raztresa, ločuje ter končno uniči čas za družino, čas za prijateljstvo, čas otrok, čas starih staršev, čas zastonjskosti ... čas Boga.

Ustavi se malo pred potrebo, da se kažeš pred vsemi in da te vsi vidijo, da si nenehno v »izložbi«, saj se zaradi nje pozabi na vrednost intimnosti in zbranosti.«

Ustavi se malo pred prevzetnim pogledom, pred bežnim in zaničljivim komentarjem, ki se rodi, ker pozabimo na nežnost, sočutje in spoštovanje za srečanje z drugimi, posebej s tistimi, ki so občutljivi, ranjeni in tudi pogreznjeni v greh in zmoto.

Ustavi se malo pred nujo imeti vse pod nadzorom, vse vedeti, vse porušiti, ki se rodi, ko pozabimo na hvaležnost za dar življenja in za toliko prejetega dobrega.

Ustavi se malo pred oglušujočim hrupom, ki krni in mrtviči naša ušesa ter zaradi njega pozabimo na rodovitno in ustvarjalno moč tišine. (...)

Glej

Glej znamenja, ki preprečujejo, da bi ugasnila dejavna ljubezen, ki ohranjajo živ plamen vere in upanja. Žive obraze nežnosti dobrote in Boga, ki deluje sredi med nami.

Glej obraz naših družin, ki si še naprej dan za dnem z velikim naporom prizadevajo iti naprej v življenju ter sredi pomanjkanja in revščine ne opuščajo nobenega poskusa, da bi naredili iz svojega doma šolo ljubezni.

 Glej obraze, ki nas vprašujejo, naših otrok in mladih, ki so polni prihodnosti in upanja, polni jutrišnjega dne in možnosti, ki terjajo predanost in varstvo. Žive poganjke ljubezni in življenja, ki si vedno utirajo pot sredi naših bednih in sebičnih preračunavanj.

Glej obraze naših ostarelih, razbrazdane zaradi minevanja časa: obraze, ki so prinašalci živega spomina naših ljudi. Obraze dejavne modrosti Boga.

Glej obraze naših bolnih in mnogih, ki skrbijo zanje; obraze, ki nas v svoji ranljivosti ter služenju spominjajo, da vrednost vsake osebe ne more biti nikoli skrčena na vprašanje preračunavanja  ali koristnosti.

Glej skesane obraze mnogih, ki želijo popraviti svoje napake in zmote ter se izhajajoč iz svoje bede in bolečin borijo, da bi preoblikovali situacije ter šli naprej.

Glej in zri obličje Križane Ljubezni, ki je danes s križa še naprej prinašalka upanja; iztegnjena roka za tiste, ki se čutijo križani, ki v lastnem življenju izkušajo težo neuspehov in razočaranj.

  Glej in zri konkretno obličje Kristusa, križanega iz ljubezni do vseh brez razlik. Do vseh? Da, do vseh. Gledati njegovo obličje je povabilo polno upanja v tem postnem času, da bi premagali demone nezaupanja, apatije in vdanosti v usodo. Obličje, ki nas vabi, da bi vzkliknili: »Božje kraljestvo je mogoče!« (...)

Vrni se

Vrni se! Brez strahu: to je ugoden čas za vrnitev domov, hišo "mojega Očeta in vašega Očeta" (prim. Jn 20,17). To je čas, da se pustimo dotakniti v srcu ... Ostati na poti zla je samo vir prividov in žalosti. Pravo življenje je nekaj drugega in naše srce to dobro ve. Bog se ne naveliča in se ne bo naveličal ponujati roke.

 Vrni se brez strahu, da bi izkusil ozdravljujočo in spravno nežnost Boga! Dopusti, da Gospod ozdravi rane greha in dopolni prerokbo, dano našim očetom: »Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost. Odstranim kamnito srce iz vašega telesa in vam dam meseno srce« (Ezk 36,26).

iz pridige papeža Frančiška na pepelnico 2018

 

 

Arhiv oznanil ...

Bog me ljubibolj kot vsi drugi, toje zanesljivo, ker me že dolga leta obravnava skrajno trdo.

Leon Bloy   vir ...

Povečaj

Oratorij 2017

PredogledPriponkaVelikost
Prijavnica oratorij 2017.pdf236.31 KB
 
DOTIK NEBES
Oratorij 2017
 
Letos nas bo na oratoriju povezovala zgodba o Mariji Božji Materi. Resnična zgodba dekleta iz Nazareta, ki jo je BOg pripravil za posebno nalogo.
Starši ste vabljeni, da prijavite otroke na oratorij, ki bo letos trajal od ponedeljka, 26. do petka, 30. junija. Starejši bodo zadnja dneva tudi prespali v šotorih. Prijavnica je na razpolago na spletni strani in v cerkvi. Do 18. junija sporočite prijavo Matevžu Bonetu na 051-854-775 matevz.bone@gmail.com. Izpolnjeno prijavnico pa oddate na prvi dan oratorija. Naj bo blagoslovljeno!
 
Vaši dragi animatorji, vas pričakujejo!
 
KAJ BOMO DELALI NA ORATORIJU?
Predvsem bomo skupaj in si delili življenje. To je dvorišče in dom oratorija. Otrok in mlad človek se čuti sprejetega in se tako lahko odpre za Božjo milost.
Dan začnemo s skupno pesmijo in molitvijo. Temelj dneva je zaigrana zgodba. Sledi kateheza in delavnice po skupinah. Opoldne je Alabansa, slavljenje, skupaj smo ob evharistični mizi v cerkvi in potem ob skupni mizi pri kosilu. Popoldne počitek, velika igra in sklep. Zadnja dva dneva bo za višje razrede še velika večerna igra in spanje v šotorih.
 
VSEBINA LETOŠNJEGA ORATORIJA
PONEDELJEK:
Marija, skrinja zaveze. Marija obišče Elizabeto in dogodki ob rojstvu. Simbol dneva je SKRINJA, antisimbol SEF, vrednota DAROVANJE.
TOREK:
Marija, sedež modrosti. Z Jožefom najdeta odraščajočega Jezusa v templju. Simbol dneva je SOL, antisimbol PLESEN, vrednota dneva MODROST.
SREDA:
Marija, sedež modrosti. Njeno posredovanje in čudež na svatbi v Kani. Simbol dneva je VRČ, antisimbol ČREPINJE, vrednota dneva SOČUTJE.
ČETRTEK:
Marija, Mati Cerkve. Marija vztraja vse do križa in tam postane naša duhovna mati. Simbol dneva je MIZA, antisimbol ŽAGA, vrednota dneva CERKEV.
PETEK:
Marija, Kraljica miru. Jezus se prikaže učencem in Mariji. Simbol dneva je OLJČNA VEJICA, antisimbol PEST, vrednota dneva MIR.
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ORATORIJ 2016 - ZDAJ GRE ZARES!

Letos je bil z nami prav poseben junak. Odkrivali smo ga skozi vsakdanjo zgodbo, katehezo, delavnice, predvsem pa skozi osebne stike in slavljenjem Jezusa, ki se nam daje. Lepa in požrtovalna skupina animatorjev je poskrbela za vzdušje in delavnost.
Hvala vsem, ki ste dali del sebe za letošnji oratorij, na katerem se nas je zbralo veliko otrok in animatorjev. Naj v mnogih srcih deluje živ spomin in posejana semena naj rastejo v dobri in negovani zemlji.
 
Nekja utrinkov z letošnjega oratorija (foto Denis Šušmelj in drugi): ...    Utrinki-1.del...        utrinki 2. del...

ORATORIJ 2016