Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Tisti čas je Duh odvedel Jezusa v puščavo. V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal. Bil je med zvermi in angeli so mu stregli. Ko pa so Janeza zaprli v ječo, je šel Jezus v Galilejo. Oznanjal je Božji evangelij in govoril:  »Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!«
Mr 1,12–15

Odlomki Božje besede
na naslednjo nedeljo:
1.  berilo: 1 Mz 22,1–2.9–18
2.  berilo: Rim 8,31–34
evangelij: Mr 9,2–10
                                      

 

 

 

Ustavi se, glej, vrni se

Ustavi se
Ustavi se malo, pusti to vznemirjenje in to nesmiselno tekanje, ki napolnjuje dušo z grenkobo občutka, da se nikoli nikamor ne pride. Ustavi se, pusti to nujo po hitenju, ki raztresa, ločuje ter končno uniči čas za družino, čas za prijateljstvo, čas otrok, čas starih staršev, čas zastonjskosti ... čas Boga.

Ustavi se malo pred potrebo, da se kažeš pred vsemi in da te vsi vidijo, da si nenehno v »izložbi«, saj se zaradi nje pozabi na vrednost intimnosti in zbranosti.«

Ustavi se malo pred prevzetnim pogledom, pred bežnim in zaničljivim komentarjem, ki se rodi, ker pozabimo na nežnost, sočutje in spoštovanje za srečanje z drugimi, posebej s tistimi, ki so občutljivi, ranjeni in tudi pogreznjeni v greh in zmoto.

Ustavi se malo pred nujo imeti vse pod nadzorom, vse vedeti, vse porušiti, ki se rodi, ko pozabimo na hvaležnost za dar življenja in za toliko prejetega dobrega.

Ustavi se malo pred oglušujočim hrupom, ki krni in mrtviči naša ušesa ter zaradi njega pozabimo na rodovitno in ustvarjalno moč tišine. (...)

Glej

Glej znamenja, ki preprečujejo, da bi ugasnila dejavna ljubezen, ki ohranjajo živ plamen vere in upanja. Žive obraze nežnosti dobrote in Boga, ki deluje sredi med nami.

Glej obraz naših družin, ki si še naprej dan za dnem z velikim naporom prizadevajo iti naprej v življenju ter sredi pomanjkanja in revščine ne opuščajo nobenega poskusa, da bi naredili iz svojega doma šolo ljubezni.

 Glej obraze, ki nas vprašujejo, naših otrok in mladih, ki so polni prihodnosti in upanja, polni jutrišnjega dne in možnosti, ki terjajo predanost in varstvo. Žive poganjke ljubezni in življenja, ki si vedno utirajo pot sredi naših bednih in sebičnih preračunavanj.

Glej obraze naših ostarelih, razbrazdane zaradi minevanja časa: obraze, ki so prinašalci živega spomina naših ljudi. Obraze dejavne modrosti Boga.

Glej obraze naših bolnih in mnogih, ki skrbijo zanje; obraze, ki nas v svoji ranljivosti ter služenju spominjajo, da vrednost vsake osebe ne more biti nikoli skrčena na vprašanje preračunavanja  ali koristnosti.

Glej skesane obraze mnogih, ki želijo popraviti svoje napake in zmote ter se izhajajoč iz svoje bede in bolečin borijo, da bi preoblikovali situacije ter šli naprej.

Glej in zri obličje Križane Ljubezni, ki je danes s križa še naprej prinašalka upanja; iztegnjena roka za tiste, ki se čutijo križani, ki v lastnem življenju izkušajo težo neuspehov in razočaranj.

  Glej in zri konkretno obličje Kristusa, križanega iz ljubezni do vseh brez razlik. Do vseh? Da, do vseh. Gledati njegovo obličje je povabilo polno upanja v tem postnem času, da bi premagali demone nezaupanja, apatije in vdanosti v usodo. Obličje, ki nas vabi, da bi vzkliknili: »Božje kraljestvo je mogoče!« (...)

Vrni se

Vrni se! Brez strahu: to je ugoden čas za vrnitev domov, hišo "mojega Očeta in vašega Očeta" (prim. Jn 20,17). To je čas, da se pustimo dotakniti v srcu ... Ostati na poti zla je samo vir prividov in žalosti. Pravo življenje je nekaj drugega in naše srce to dobro ve. Bog se ne naveliča in se ne bo naveličal ponujati roke.

 Vrni se brez strahu, da bi izkusil ozdravljujočo in spravno nežnost Boga! Dopusti, da Gospod ozdravi rane greha in dopolni prerokbo, dano našim očetom: »Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost. Odstranim kamnito srce iz vašega telesa in vam dam meseno srce« (Ezk 36,26).

iz pridige papeža Frančiška na pepelnico 2018

 

 

Arhiv oznanil ...

Bog me ljubibolj kot vsi drugi, toje zanesljivo, ker me že dolga leta obravnava skrajno trdo.

Leon Bloy   vir ...

Povečaj
Starši, ki imate predšolske otroke ali že večje otroke. Profesor Platovnjak dela za naše župnije pomembno raziskavo o verski vzgoji otrok do začetka verouka. Rad bi izvedel mnenje staršev, zato vas vabimo in prosimo vas, da izpolnite vprašalnik na spletni povezavi ​https://www.1ka.si/a/152288.

Dragi starši, zelo vam bom hvaležen, če si boste vzeli čas in izpolnili anketo, tako mame kot očetje.
Naj vam bo anketa tudi v spodbudo, da se kdaj pogovorite o tej temi. Prosim, da jo izpolnite, če je le mogoče, v enem tednu.

Ivan Platovnjak DJ

Orazložitev :

Cerkev na Slovenskem bo prihodnje pastoralno leto (2018-19) posvetila spremljanju družin z otroki od krsta do začetka obiskovanja verouka (torej s predšolskimi otroki).

Za teološki simpozij, ki bo posvečen tej temi, pripravljam predavanje o temeljnih smernicah pastoralnega spremljanja družin z otroki od krsta do verouka.

Ker ne želim govoriti mimo vas, staršev, ki vas ta tema najbolj zadeva, sem pripravil vprašalnik, s pomočjo katerega želim »slišati«, kje vi sami vidite možnosti,

da bi vas Cerkev v tem obdobju spremljala, in kaj pričakujete od svoje župnije.

V vprašalniku je nekaj »odprtih« vprašanj. Lepo prosim, da pri teh vprašanjih vpišete odgovor.

Zavedam se, da bo to od vas zahtevalo nekaj več napora. A prav ti odgovori bodo omogočili,

da bo moje predavanje izhajalo iz resnične izkušnje tistih, ki jim Cerkev želi posvetiti pozornost.

Vprašalnik je namenjen predvsem staršem s predšolskimi otroki. Lahko ga izpolnite tudi starši z otroki, ki so že presegli to starost.

Tudi vaš pogled na predšolsko obdobje vaših otrok predstavlja dobro refleksijo. Prosim, odgovorite na vsa vprašanja. Vprašalnik je anonimen.

​​

https://www.1ka.si/a/152288

 

Za vaše sodelovanje se vam prisrčno zahvaljujem.

Naj vas vedno in povsod spremlja Božji blagoslov.

 

Ivan Platovnjak, DJ