Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Tisti čas so se apostoli zbrali pri Jezusu in mu poročali o vsem, kar so storili in učili. Tedaj jim je rekel: »Pojdite sami zase v samoten kraj in se malo odpočijte!« Mnogo ljudi je namreč prihajalo in odhajalo, tako da še jesti niso utegnili. In odrinili so s čolnom sami zase v samoten kraj.
(Mr 6,30–32)

Odlomki Božje besede
na naslednjo nedeljo:
1. berilo: 2 Kr 4,42–44
2. berilo Ef 4,1–6
evangelij: Jn 6,1–15

 

 

Kako počiva vodnjak

Deček je vsako leto mesec počitnic preživel s starši v kmečki hiši, stari že 150 let. Pred hišo je stal vodnjak, v katerem nikoli ni zmanjkalo vode. Čez nekaj časa je družina hišo prenovila. Malo proč so izkopali nov vodnjak, starega pa prekrili in pustili »za vsak primer«.

Dolga leta je vodnjak ostal zadelan, dokler ga ni novi gospodar iz radovednosti odkril. Pričakoval je, da bo v njem zagledal bistro vodo, ki jo je nekoč gledal kot otrok. Toda vodnjak je bil popolnoma suh.

Kaj se je zgodilo? Po dolgem raziskovanju je odkril, da v takšne vodnjake vodi na stotine drobnih vodnih žil. Ko so zajemali vodo, se je sprostil dotok in vodne žile so ostajale žive. Ko pa iz vodnjaka ne zajemamo, se tanke žile zaprejo.

»Pot, po kateri nihče ne hodi, se zaraste,« pravi stara modrost.* Priti do majhnega, vendar stalnega, neopaznega in svežega dotoka vode, to je počitek. »Pojdite sami zase na samoten kraj in se malo odpočijte.« Apostoli so bili prevzeti od »rezultatov« dela in dogajanja. Jezus jih od nenehnih novosti umika na »samoten kraj«. Bodo ob množici zunanjih govoric še slišali drobni notranji glas?

Lahko izkopljemo nov vodnjak, v katerega od zunaj pripeljemo veliko novih, večjih cevi. Lahko gremo na samoten kraj in s seboj nesemo vse pripomočke, da ne bi zamudili zunanjega dogajanja. Ko pa nas tihi notranji glas spomni na pokriti vodnjak, ga pogumno odkrijmo in zajemímo. Mimogrede: Kako je s tvojo molitvijo, sedaj ko imaš čas in ko ni izgovora na številne dolžnosti?

Ne takoj. Počasi se drobne žile izčistijo in oživijo. Ljudje nosimo s seboj telo, dušo in duha. Ko gremo spat, naše telo in naša duša (psiha) počivata. To dvoje imajo tudi živali. Duh pa je vdihnjen od Boga in v človeku tudi ponoči dela naprej. Duh ne potrebuje počitka. Je kakor vodnjak, ki nas s stoterimi žilami povezuje z drugimi in skrbi za stik z resničnim življenjem. Kako slabo uslugo si delamo, ko želimo čez počitnice odpočiti tudi duha. Vodnjak pokrijemo in pustimo »za vsak primer«. Iz duha je treba redno zajemati. Bolj ko zajemaš, bolj se v globini odpočiješ. V živem vodnjaku in čisti vodi lahko vidiš svoj obraz in obraz drugega.

župnik

 

* Prim. B. Rustja, Zgodbe za pogum, Ognjišče, 2008.

Arhiv oznanil ...

Zlo začne delati svoje korenine takrat, ko začenjaš misliti, da si boljši od drugih.

sv. mati Terezija, napis v muzeju nar. zgodovine v Tirani 

Povečaj

Kontakt

You can leave a message using the contact form below.